„Erdélyben soha nincs olyan, hogy papírforma” – Csomortányi István a Mandinernek

2020. szeptember 27. 20:31

Nem örül a fiatal választók távolmaradásának Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke (utóbbi keretein belül közösen állítottak jelölteket a Magyar Polgári Párttal egyesülve). Csomortány lapunknak óvatos optimizmussal a négy évvel ezelőttinél erősebb pozíciókat jósolt pártjának.

2020. szeptember 27. 20:31
null
Veczán Zoltán

Jönnek ki sorra az exit poll felmérések – hogy érzi, miként sikerült önöknek a mozgósítás?

Mivel önkormányzati választásokról van szó, nagyon tagolt ez a rendszer: ahány megye, ahány település, annyi helyzet, az exit pollokból is nagyon nehéz következtetni a valós eredményekre. Mi az EMSZ-nél úgy becsüljük, a két tagszervezet jobban teljesíthetett, mint négy éve, eleve a jelöltállítás is könnyebb volt, többen szerettek volna a színeinkben indulni, de meglátjuk, a szavazók végül is hogyan döntöttek erről.

A fiatalok távolmaradtak az urnáktól. Önöket ez hogyan érinti?

Nem túl szerencsés ez a helyzet, hiszen a Néppárt például, amelynek nevében beszélhetek, egy kifejezetten fiatalos formáció – a párt vezetőségének a zömét is harmincasok adják –, és cél volt a fiatalok megszólítása. Ugyanakkor azt hiszem, hogy a fiatalok politikától való távolságtartása Európa egészére vonatkozó jelenség, esetünkben, erdélyi magyarok esetében pedig nem más a legfőbb oka, mint

az elmúlt harminc év kudarcai ábrándították ki az embereket a politikából.

Ez esetben legalább az USR-től nem kell tartaniuk annyira.

Valóban velük konkurálunk elsősorban a fiatalok szavazataiért, de elmondható, hogy szerencsére talán ők sem tudtak akkorát tarolni ma, mint szerettek volna. Az biztos, hogy a fiatal városi generáció szemében a régi nagy pártok leszerepeltek, értve ezalatt nem csak a nagy román pártokat, a szociáldemokratákat vagy a nemzeti liberálisokat, de azt a magyar pártot is, amely harminc éve létezik, eredmények terén viszont ennek ellenére nem tud sokat felmutatni.

Mégis úgy tűnik, hogy a jelen tendenciák az ő malmukra hajtják a vizet.

Nézze,

Erdélyben soha semmi sem papírforma.

Tudja, a kisebbségi életnek megvan az a furcsasága, hogy a választók igen zárkózottak, legalábbis a felmérések során kevésbé lehet valós képet kapni a pártpreferenciáikról. A közvélemény-kutatók mérnek valamit, aztán jön a voksolás és születnek nagy meglepetések, mind pozitív, mind negatív értelemben. Én a magunk részéről úgy gondolom, pontosabban azt remélem, hogy sikerült megtartanunk korábbi pozícióinkat, ami a jelen helyzetben már önmagában eredmény.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2020. szeptember 28. 09:10
ezen érdemes lenne dolgozni
RogerFederer20GS
2020. szeptember 28. 07:45
Jó nagyot buktatok. Jó lenne felszámolni magatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!