Völner Pál: Az ellenőrizetlen migráció növeli a járványveszélyt 

2020. augusztus 18. 12:07

A koronavírus-járvány megkétszerezi a határellenőrzés egyébként is elengedhetetlen fontosságát, a járványügyi védekezés hagyományos eszközei ugyanis csődöt mondanak a migránsoknál – jelentette ki a Mandiner érdeklődésére Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

2020. augusztus 18. 12:07
null
Joó István
Joó István

Szicíliai kikötők koronavírus-gócponttá váló migránstáboraiból százával szöknek az afrikai bevándorolni vágyók, déli határzárunknál nemrég száz migráns akart erőszakosan bejutni Magyarországra, egy 444-es újságíró lefasisztázta Müller Cecília országos tisztifőorvost, aki a röszkei határállomásnál tartott sajtótájékoztatót az ellenőrizetlen migráció és a járványveszély összefüggéseiről: mindezzel összefüggésben kérdeztük Völner Pált. Az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a Schengeni egyezmény értelmében eleve meg kell védeni, – méghozzá maradéktalanul –, déli határainkat, ami egyben az Európai Unió külső, azaz „schengeni” határa. Ezt teljesítjük is, még ha a 2013 óta sokat módosítgatott Dublini Egyezmény miatt egyre liberalizálódnak a menekült státusért folyamodás feltételei, és ezekre hivatkozva brüsszeli bürokraták gyakorta helyezik nyomás alá Magyarországot. Völner úgy fogalmazott, a magyar kormány maximálisan él a jogi lehetőséggel, hogy a rendőreink és a katonáink ne habozzanak bárkit megállítani a határon, hogy csak ellenőrzött körülmények között lehessen bejönni, illetve hogy fenntartsuk azt a kerítést, amiről 2015 óta ezerszer bebizonyosodott, hogy óriási szükség van rá a meg-megújuló migrációs nyomás miatt.

Az, hogy Röszkénél az elmúlt napokban százával verődtek össze a szinte csupa piros besorolású, tehát koronavírussal erősen fertőzött országokból érkező migránsok, hogy bejussanak az országba, még inkább aláhúzza a határvédelem fontosságát – mondta az államtitkár. – Hiszen akinek papírja sincs, arról hogyan tudhatnánk, honnan jött, mely országokban kivel találkozott, amíg a magyar határhoz ért? Ha kiderül, hogy koronavírusos, hogyan tárhatnánk fel megfertőződésének körülményeit, hogyan deríthetnénk ki kontaktjait? Hogyan bírhatnánk rá a szükséges együttműködésre a járványveszély elhárításában, ha együttműködésének teljes hiányát kővel dobálással, mutogatással jelzi számunkra? Bebizonyosodott, hogy a járványügyi védekezés jól bevált hagyományos eszközei sajnos nem alkalmazhatók a migránsok jelentős részénél.”

Az államtitkár leszögezte: a kontinensen kívülről érkezők egyéb – más földrészen gyakori, hagyományos, illetve Európából már kihalt – fertőzőbetegségeket is behurcolhatnak az uniós országokba. Ami kifejezetten a COVID-19 veszély és a migrációs nyomás összefüggéseit illeti, utalt a szicíliai helyzet egyes fejleményeire. Például hogy Pozzalo szicíliai kikötő migránstáborában egy minapi adat szerint 165-ből 73-an koronavírus-fertőzöttek. Előzőleg azonban mintegy 70-en elszöktek a táborból, ami nyilván jelentősen hozzájárul az olaszországi járványveszély fokozódásához, gócpontok létrejöttéhez. Völner Pál rámutatott: érthető, hogy a migránsügyi szigorításokra magát elszánó szicíliai kormányzó ebben a helyzetben keserűen bírálja a központi olasz kormányzatot, amiért a probléma kezelésére csak rögtönzött és felszínes ötletei vannak.

Némely balliberális sajtótermékek szerint azzal, hogy a járványveszély és a migránsprobléma összefüggéseiről beszélt augusztus 6-án Röszkén, az Orbán-kormány „a diktatúra eszköztárához nyúlkál hatalma megtartása érdekében”. Völner Pál erre úgy reagált: ahol ezeket a problémákat nem határozott kézzel előzi meg a kormány, ott az NGO-k, álcivilszervezetek vehetik át a kezdeményezést, növelve a káoszt.

A miniszterhelyettes nemtelen támadásnak nevezte, hogy egy 444-es újságíró némely más balliberális portál vagy személyiség helyeslése közepette egyenesen lefasisztázta Müller Cecília tisztifőorvost azért, mert ő is hangsúlyozta, hogy „A kedvező járványügyi helyzetet az ellenőrizetlen migráció rendkívüli mértékben veszélyezteti.” „Érthetetlen, hogyan vetemednek arra nővédő, toleranciamagasztaló véleményformálók, hogy azt a tisztifőorvost, aki a járvány kezdete óta hibátlanul és kiemelkedő sikerrel látja el a feladatát, és aki kommunikációjában visszafogott, így támadják” – mondta. Hozzátette: ha ilyen megnyilvánulások miatt szankcionálást szorgalmaznánk, ugyanezek az emberek a jogállam végével riogatnának, persze azért, hogy továbbra is büntetlenül lehessen belegázolniuk közszereplők becsületébe.

Völner Pál igazságügyi államtitkár végül azt hangsúlyozta: a cél az, hogy akár egyedüli európai szigetként is megőrizzük a működőképességünket a járványügyi készenlét betartásával, de legalább is kivédjük a járvány esetleges második hullámának főbb ártalmait. „Akik itthon lebecsülik és tagadják a migráció idevágó veszélyeit – figyelmeztetett Völner Pál –, azok nem tartják fontosnak honfitársaink életét, egészségét, egzisztenciáját, illetve a magyar munkahelyeket, a cégek túlélését, piacainkat kockáztatják.” A miniszterhelyettes lezárásként felidézte: a nemzeti konzultációban – amelynek határidejét augusztus 31-ig meghosszabbították – a magyar emberek újra kinyilváníthatják, hogy Brüsszel törekvései ellenére nem akarjuk ellenőrizetlenül beengedni a migránsokat, mert ezzel is növelnénk a vírus terjedésének kockázatát.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2020. augusztus 18. 15:57
Még mindig úgy érzik a habonyék hogy van olyan retardált akihez nem jutott el az üzenet? Nem sokra tartanak benneteket nertársak csak szólok
Pelso j.
2020. augusztus 18. 15:42
Brüsszel törekvései, miszerint ellenőrizetlen migráció? Hol, mikor mondták ezt?
MayorAnna
2020. augusztus 18. 15:28
Völner Pál: Az ellenőrizetlen migráció növeli a járványveszélyt A liberálkannibál oldalon, ennek belátásához virológus PhD szükségeltetik.
BőröndÖdön
2020. augusztus 18. 13:54
A Mandi is csak erről tud érdeklődni...borzasztó ez a propaganda-sajtó..:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!