Külföldre menekült a fehérorosz ellenzék egyik vezető politikusa

2020. július 24. 16:57

Külföldre menekült Valerij Cepkalo fehérorosz ellenzéki vezető, aki Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként próbálkozott indulni az augusztusi elnökválasztáson.

2020. július 24. 16:57
null

Külföldre menekült Valerij Cepkalo fehérorosz ellenzéki vezető, aki Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként próbálkozott indulni az augusztusi elnökválasztáson – közölte pénteken a volt washingtoni nagykövet kampánystábja. Cepkalo Oroszországba ment a fiaival, attól tartva, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait. Az ellenzéki vezető kampánystábja szerint az ügyészi hivatal tisztségviselői mentek ki Cepkalo fiainak iskolájába, hogy írásban rögzítsenek nyilatkozatokat, miszerint a családjuk nem viseli megfelelően gondjukat. „Nem volt más választásunk” – hangoztatta Veranyika Cepalko egy több száz fős tömeget vonzó nagygyűlésen. Veranyika Cepalko, akinek férje azért nem indulhatott, mert a választási bizottság hatálytalanította az induláshoz szükséges aláírások egy részét, jelenleg Szvjatlana Tihanovszkaja elnökjelölt csapatában kampányol Lukasenka ellen.

„Aggódó emberek felhívtak, és azt mondták: Nem akarjuk aláírni ezeket a papírokat, de rákényszerítenek minket, valami terhelőt gyűjtenek ellenetek, és a következő lépés az lesz, hogy megfosztanak szülői felügyeleti jogotoktól, mert nem vagy jó anya és nem gondoskodsz gyermekeidről” – jelentette ki. A vádhatóság szóvivője nem válaszolt megkeresésekre. A napokban egyébként Tihanovszkaja is közölte, hogy gyerekeit egy közelebbről meg nem nevezett európai uniós tagállamba küldte, miután névtelen fenyegetést kapott, miszerint elveszik őket tőle, ha nem áll el a jelöltségtől. Politikai megfigyelők az országot 1994 óta irányító Lukasenka győzelmével számolnak az augusztus 9-i voksoláson, aki immár hatodszor indul az államfői tisztségért. Két legfőbb riválisa – a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletember és a minszki vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger (Szvjatlana Tihanovszkaja férje) – börtönbe került, s jogvédők szerint több mint 1100 embert vettek őrizetbe az elnökválasztás előtt.

Tihanovszkaja kampányát egyébként Babarika felesége, Marija Kolesznyikova is támogatja. A 65 éves Lukasenka évtizedek óta nem látott kihívásokkal kénytelen megbirkózni, tekintettel arra a társadalmi elégedetlenségre, amely a gazdasági helyzet, az emberi jogok ismétlődő megsértése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati válságkezelés hiányosságai miatt bontakozott ki az országban.

Fotó: MTI/ EPA/ Taccjana Zenkovics

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2020. augusztus 05. 22:28
"Cepkalo Oroszországba ment a fiaival, attól tartva, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait. Az ellenzéki vezető kampánystábja szerint az ügyészi hivatal tisztségviselői mentek ki Cepkalo fiainak iskolájába, hogy írásban rögzítsenek nyilatkozatokat, miszerint a családjuk nem viseli megfelelően gondjukat." Bevett skandináv gyakorlat, mi a gond?
Tiszafa
2020. július 25. 14:09
"Külföldre menekült Valerij Cepkalo fehérorosz ellenzéki vezető..." Hogy én mennyire irigylem ezeket a fehéroroszokat! Ízlelgessük csak: Külföldre menekült Gyurcsány Fletó magyarországi ellenzéki vezető...
nempolitizálok
2020. július 24. 17:47
A fehéroroszok egy nagyon lassan liberalizálódó rezsimmel még mindig jobban járnak, mint egy országukat kiárusító, magát liberálisozó bagázzsal, kiegészítve a volt kommunistákkal, akiknek alapvetően mindegy és bármiáron, csak ugyanabban a luxusban. Szóval ha váltanak, nagyon oda kell figyelniük, ne az USA, vagy az EU jelölje ki kormányzó pártjaikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!