Putyin és Merkel szerint nem történt haladás

2020. június 09. 22:36

A két vezető egyetértett abban, hogy nem történt haladás az ukrajnai rendezés ügyében 2015-ben megkötött második minszki megállapodás végrehajtása terén.

2020. június 09. 22:36

A német kezdeményezésre létrejött kapcsolatfelvétel során a felek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy nem történt előrelépés sem a minszki megállapodások, sem pedig és a „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – tavaly decemberi csúcstalálkozóján meghozott döntések végrehajtása terén. Putyin a moszkvai közlemény szerint ismételten hangsúlyozta, hogy Kijevnek célszerű lenne közvetlen párbeszédet kiépíteni a délkelet-ukrajnai szakadár területekkel egyebek között a Minszkben elért megegyezés megvalósítása érdekében.

Mindkét vezető aggodalmának adott hangot a líbiai harci cselekmények eszkalációja miatt is. Hangsúlyozták, hogy nincs alternatívája a tűzszünet mielőbbi kihirdetésének és az ENSZ égisze alatt megtartandó tárgyalások elindításának. Az orosz fél pozitívan értékelte Egyiptom közvetítési erőfeszítéseit a január 19-i berlini nemzetközi rendezési konferencia határozatainak végrehajtása szempontjából.

A szíriai rendezéssel kapcsolatban a felek egyebek között áttekintették a lakosság humanitárius igényei kielégítésének kérdéseit. Megvitatták egyben a Covid-19-világjárvány elleni küzdelem kéréseit. Készségüket fejezték ki az együttműködésre az egészségügy minisztériumok és más szakintézmények szintjén.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. június 10. 07:07
Krím meg az oroszoké...Ebbe kár volt beleállnia az EU-nak...Nem jó az EU-nak sem, meg az oroszoknak sem...Tulajdonképpen Ukrajna sem profitál belőle...Akkor kinek is jó?!
confitür
2020. június 10. 05:25
Jó lenne,ha a balliberális bagázs végre felfogná,hogy Szíria az oroszoké. Egyébkén csak Németországban 35000 amerikai katona állomásozik.
néhai Ch.Pilot
2020. június 09. 23:51
Ja. Amint látszik, ezen a megbeszélésen sem. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!