Magaságyás, avagy elment Bálint gazda

2020. június 22. 19:00

Gyuri bácsi a mindannyiunké volt, igazi magyar ikon. Azt hiszem, lehetett, sőt kellett is volna a konzervatív sajtóban kicsit többet szeretgetni. 

2020. június 22. 19:00
Joó István
Joó István

Miért van, hogy a Gyöngyösön született, munkaszolgálatot és koncentrációs táborokat megjárt Bálint György (1919-2020) engem mindig is a dunántúli – Vas megyei katolikus magyar faluból származó – édesapámra emlékeztetett? Talán mert mind a ketten mérnökemberek voltak? Részben igen. Vagy mert mind a ketten a létező legszabatosabb magyarul beszéltek, még ha más tájnyelvi íz szerint is? Megint egy ok. Szerénység, méltányosság? Ez is. De legfőképpen az volt a hasonlóság, ahogyan a megtermelt veteményekhez, gyümölcsfákhoz, az ember által hasznossá tett természethez, vagyis a kerthez: e valamelyest visszalopni sikerült édenhez viszonyultak.

Bálint gazda, a kertészmérnök-szakújságíró és tévés személyiség persze kifejezetten kertészettel, botanikával foglalkozott, ez volt fő témája, geodéta apámnak csak egy hobbiszőlője volt, ahol kiengedte hétvégeken a gőzt. Ám mindketten a haszonnövények, a kerti munka szakralitását éreztették meg velem, akkor is, ha tudomásom szerint egyikük se volt gyakorló hívő.

Bizonyos vagyok abban, hogy nyárvégente Bálint György is úgy tett saját családtagjaival, mint a gyermekeivel, feleségével édesapám. Ha egy almafa csemete termőre fordult, apám kicsalt minket egy kerti sétára, s az első gyümölcsöt annyi szeletre hasította bicskájával, ahányan körülötte voltunk. Mi meg a nekünk nyújtott cikkelyt csendes elragadtatással majszoltuk… 

Bálint gazda, aki a százegyedikben járt, és

már-már irracionálisan hajlottunk rá, hogy nem fog soha távozni, most áttűnt egy magasabb rendű létmódba.

Magasabb rendű létmód? Már itt a földön is minőségi ember volt, talán mert ez volt a személyes válasza a roppant történelmi viszontagságokra: előbb kiirtandó zsidónak, kicsit később megtaposni való kuláknak számított.

Mauthausen, Gunskirchen haláltáboraiból 45 kilósan szabadulva annak ellenére Magyarországra igyekezett haza, hogy tudta, egy testvérén kívül teljes családja megsemmisült. Egyházi szanatóriumban katolikus nővéreknek köszönhette felgyógyulását, ennek nyomán megkeresztelkedett. Gyöngyöshalmaji családi birtokából a kollektivista Rákosi-rendszer kiforgatta. Később a Kádár-korban mégis azzá vált, aki egy egész országot, annak minden agrárius és nem agrárius hajlamú lakosával, felüdített: Bálint gazdává. Népszerű szakemberré, aki bőven áraszt őszinte szívélyességet, derűt és kertművelési tanácsokat. 

Ha zsebkendőnyi kiskertünkkel néha törődhetek öt percet, apám és az ő kertészeti tanácsait veszem figyelembe. Vagy lehet, hogy teljesen Bálint gazdáét? Elvégre apám járatta az általa szerkesztett Kertészet és Szőlészet szaklapot is. Én meg a facebookon ez idáig nap mint nap olvastam hivatalos oldalának aktuális kerti tennivalókról szóló bejegyzéseit…

Hoppá… Ha most valaki azzal jönne, mit írogatok lírai nekrológot egy volt SZDSZ-es képviselőről, aki néha még Gyurcsány gyűlésein is feltűnt – hívták, ajnározták bizony –, arra a következőt felelném: Teljesen mindegy, traumái vagy baráti kapcsolatai miatt merre tájékozódott politikailag. Gyuri bácsi a mindannyiunké volt, igazi magyar ikon.

Azt hiszem, lehetett, sőt kellett is volna a konzervatív sajtóban kicsit többet szeretgetni. 

Aggastyánként, mikor már nem hajlott annyira a hát, a derék, bogara lett a magaságyás, ami legalább részben, azt hiszem, az ő találmánya volt. Azt népszerűsítette csomó nyilatkozatában, hogy eszkábáljunk össze kint egy nagy, felül nyitott faládát, abban komposztáljuk a háztartási hulladékot, kerti nyesedéket, keverjük egy kis földdel, és termeljünk benne paradicsomot, zöldséget, ezt azt, és még csak le se kell annyira hajolgatni a földig. Most egy másik magas ágyást látok lelki szemeim előtt, és szomorúság fog el. Ám azzal vigasztalódom, hogy nem élt hiába, ilyen hosszan ráadásul. Bálint gazda derűjében, emberségében napsugár érlelte, zamatos és tápláló gyümölcscukor volt.
 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. június 23. 15:57
Ahhoz többet szerepeljen a jobbsajtóban az ő hozzájárulása is szükséges lett volna! Az meg hiányzott, Gúzsba kötötte at Szdsz-es múltja!!!!
még fokozza
2020. június 23. 12:31
Vezekelni próbálsz rühös ember? Amit megírsz azt úgyis magadba égeted.
ORLON
2020. június 23. 08:47
Hát?! Semmi sem véletlen . "Betévedt" a szadesz-ba?! Ha a médiában szakmai tanácsot adott permetszert,gyomirtót,rovarölőt mindig ajánlott a háztáji kiskertbe(talán "utalt" neki a monsanto) . Nem tudom hogy az egyetemen mit tanított és most mit tanítanak mit kell használni nagyüzemben és a kiskertben . Szerintem a ház körül semmilyen vegyszert nem szabad használni !! És csodálkozunk hogy több tízezer rákos és allergiás van évente . Minél többet tudunk meg róla annál tisztább lesz a kép(mint Göncz Árpádnál)
balbako_
2020. június 23. 06:46
Miért kéne szentté avatni? Minden magyarellenes intézkedésre nyomogatta az igen gombot SZDSZ-esként a parlamentben! Ha maradt volna egyszerű mezőgazdász akkor érthető a nagy lelkesedés, de politizált méghozzá a legszennyesebb oldalon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!