Nincs szükség egy hetedik baloldali pártra – Sneider Tamás a Jobbikról lapunknak

2020. május 27. 18:12

A leváltására összehívott jobbikos frakcióülés előtt szerda délután saját Facebook-oldalán jelentette be Sneider Tamás, hogy lemond az Országgyűlés alelnöki tisztségéről, és kilép a Jobbik frakciójából. A párt volt elnökét a Parlament épületében, alelnöki irodájában értük el telefonon. Néhány szobával a frakcióülés helyszínétől, ahova már nem ment el. Azóta kiderült: Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely is kilépett a Jobbik képviselőcsoportjából. Interjúnk.

2020. május 27. 18:12
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Elegánsabbnak érezte a lemondást, mint akinek már úgysem volt esélye?

Ez nem az esély kérdése volt, ez már jóval többről szól.

Nagy valószínűséggel nem szavazta volna meg a frakció a kizárásomat,

Varga-Damm Andrea kizárását sem, de annyira méltatlan az, ami zajlik a Jobbikban, és annyira méltatlan az, ami hétfőn elhangzott a parlamentben, hogy nincs ingerenciám, hogy akár két szót is váltsak azokkal, akik ezt művelték, mert nincs miről.

Volt tehát matematikai esély, lett volna 10 ember a 20 fős frakcióban, aki a kizárása ellen szavazott volna?

Persze, bőven. Azt mondom, hogy 8 és 12 ember között lett volna, aki nem szavazta volna meg a kizárásomat, és Varga-Damm Andrea kizárását sem.

Említette a hétfői esetet, ez nyilván Jakab Péter külhoni magyarsággal kapcsolatos beszéde volt. Ez volt az utolsó csepp a pohárban?

Igen, az volt. Ez a parlament falai között hangzott el, nem első alkalommal. Farkas Gergely képviselőtársam – aki most szintén kilépett – korábbi nyilatkozatából ismert, hogy miket mondott erről már korábban Jakab Péter.

A Facebook-oldalára délután kitett nyilatkozatában ön azt írja: „Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon”. Mindent? Nem nemzeti-konzervatív párt már a Jobbik?

Minden újság, az egész közvélemény, mindenki így látja, ezt írja le – nem ok nélkül. Ennél világosabban nem derülhetne, ez így van. Igen, ezt ki lehet jelenteni.

A baloldali szavazókra hajt csak a Jobbik.

 

Tavaly év végi fotó Jakab Péter frakcióvezetőről és akkori frakciótársáról, Sneider Tamásról

Önszalámizás megy?

Igen. Ez jó megfogalmazás.

Az új pártvezetés megszabadul a kritikusoktól, de annyira nem áll jól a káderfelhozatallal, a közismert arcokkal, hogy ennyi emblematikus emberétől megváljon...

Ezt józan ésszel nehéz felfogni. Itt nem csak a kritikusok eltávolításáról van szó. Én magam kritikát csak egyszer gyakoroltam az elmúlt négy hónapban, akkor, amikor nyilvánosan megfenyegették a képviselőtársaimat, hogy az országgyűlési választáson független jelöltet nem fog támogatni a Jobbik. Ők

ezzel a fenyegetéssel akarták benn tartani a frakcióban a képviselőtársaimat, nem pedig azzal, hogy jól politizálnak.

De ez már jó három hónapja volt – azóta semmi nem történt, azóta járványhelyzet volt. Illetve egy levelet írtam, de az sem egy konfrontatív levél volt, bár arra sem kaptam választ: érdeklődtem, hogy mi a tervünk a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvánnyal, hiszen én vagyok a kuratóriumának az elnöke. Még egyszer tehát: ami most zajlik, az nem a józan ész és nem is a formális logika kategóriája. Hiszen olyan embereket is kirúgtak, elbocsátottak, akik kimondottan támogatták Jakab Péter megválasztását. Sok középkádert, köztük több nagycsaládost kirúgtak itt a járvány közepette, teljesen logikátlan módon.

A pártból nem lép ki. Miért marad, ha ilyen kuszának látja a viszonyokat?

Nyilván lesz még választmányülés, lesz kongresszus – ezeket még érdemes megvárni, hogy ott hogyan gondolkodnak, milyen tervek lesznek. Nyilván nagyon lecsökkent a párttagság, ezt tudjuk, de azért még az utolsó szalmaszálat érdemes még megtartani.

Hogy mi lesz a párttal? Azt maguk az ellenzéki pártok mondják, hogy nincs szükség egy hetedik baloldali pártra.

A párt politikai jövőjét semmilyen szinten nem látom jelenleg.

A Jobbik vezetését legitimálná, ha 2022-ben egy közös listás összefogással leváltanák az Orbán-kormányt. De ha győz az ellenzék, mi lesz a Jobbikkal? És ha nem győz, akkor mi?

Hát,

2022-ig ez a Jobbik nem fog eljutni a választásokig.

Ez így nagyon hipotetikus kérdés. A lehetetlenség kategóriája ez: még egyszer, nincs szükség még egy baloldali pártra, elfogyott a levegő a Jobbik jelenlegi politikai vezetése körül.

A parlamenti munkája hogyan folytatódik innentől? Nyilván átül a függetlenek közé.

Így van, ez lesz. A házszabályok alapján ennek van egy időbeli átfutása, egy-két hétről lehet szó, amíg megtörténik a teljes váltás. Öten is ott leszünk függetlenként (Sneider mellett a korábban kivált Bencsik János, Bana Tibor, illetve a szerdán kilépett Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely – a szerk.).

Milyen a viszony önök között? Illetve milyen a viszony a jóval korábban a Jobbikból távozó, most Mi Hazánk-os képviselőkkel?

Mindenkivel jó a kapcsolat.

A Mi Hazánkkal politikailag és emberileg is eltávolodtunk. Nem ok nélkül történt az a váltás.

Az ő politikai értékeikkel nem nagyon tudunk azonosulni, vagy csak egy részével, hiszen minden pártnál vannak olyan értékek, amelyekkel lehet azonosulni. Ebben a pillanatban azt mondom, hogy ezzel a négy társammal fogok dolgozni.

Magyarország nem marad módszereiben modern, az értékek megőrzésében konzervatív mozgalom nélkül” – írja a mai nyilatkozatában. Lesz új mozgalom? Vagy ez csak egy reménység, hogy valami biztos lesz...?

Alapvetően ez egy reménység, de

ezt a pozíciót a Jobbiknak kellett volna betöltenie. Ettől azonban mára eltávolodott.

A válasz egyszerű: nagyon sok ember gondolja azt, hogy kellene egy korrupció nélküli, nemzeti-konzervatív mozgalom Magyarországon, ennek van létjogosultsága, és van erre társadalmi igény. Ott vannak a Fideszben csalódott értelmiségiek, és még vannak más csalódott társadalmi csoportok, amelyek ha közelednének egymáshoz, akkor egy életképes alternatívát tudnának felmutatni. Azt hogy milyen és mennyi idő alatt, azt nem tudom, de hogy lesz ilyen Magyarországon, arról teljes mértékben meg vagyok győződve.

fotó: MTI

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. május 29. 15:22
A "nemzeti közép-balodaliság" Pozsgayval sírba szállt... A mai "ballib" csak egy érdekcsoport, semmi más...Identitás és politikai műveltség, felkészültség nélkül...
Menhetten
2020. május 28. 21:24
Budapest közepén, a Deák téren ma egy több száz fős neonáci, rasszista demonstráció zajlott le. A megjelent szélsőséges figurák rasszista jelszavakat skandáltak, gyújtogattak, füstgránátokat dobáltak. Természetesen a járványügyi szabályokat sem tartották be a szégyenletes, jogsértő garázdálkodásuk során. Az orbáni diktatúra rendőrsége nem avatkozott közbe, nem oszlatta fel a tömeget, nem is bírságolt. Talán azért, mert nem dudált a neonáci csőcselék?
puszika
2020. május 28. 20:07
Még a szeme se áll jól!!!!!
catalina9
2020. május 28. 16:49
Nincs szükség egy hetedik baloldali pártra " hatra sincs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!