Most nem engedhetjük meg, hogy a jó ötleteinket elpazaroljuk – a BIG alapítója a Mandinernek

2020. április 12. 15:50

Fiatalok, startupok, ötletversenyek – egy innovációs iroda a fiatalok álmainak megvalósítására. Posta Donáttal, a Budapest Innovation Group (BIG) alapítójával beszélgettünk az egyetemistákban rejlő lehetőségekről, a gazdaság válságában rejlő lehetőségekről és kihívásokról, a mindezekre adható válaszokról és a startupok jövőjéről. Interjúnk.

2020. április 12. 15:50
Jereb Botond

Április első hétvégéjén zajlott le a Hack The Crisis Hungary - 48 órás Hackathon és ötletverseny, amin a VAL-U - Aki keres, az talál! csapat egy online erőforrás-management platform ötletével elnyerte a #SaveSmallBusinesses kategória Innováció és Technológia Minisztériuma által felajánlott különdíját. Ők a Budapest Innovation Group (BIG) színeiben indultak a versenyen, interjúnkban a BIG vezetőjét és a Mathias Corvinus Collegium diákját, Posta Donátot kérdeztük. 

***

Mi is igazából ez a BIG, kik vagytok, mit csináltok?

A Budapest Innovation Group egy fiatalos, egyetemistáktól egyetemistáknak szóló kezdeményezés, aminek a célja egy olyan közösségi tér megteremtése, ahol tettre kész fiatalok tudnak találkozni, ismerkedni és ötletelni, teret engedve az innovációnak és a kreativitásnak. Hatalmas potenciál van a fiatalokban, de sokszor nehezen tudnak kibontakozni, hiszen lehetőségeik korlátozottak, erőforrásaik végesek. Mi ezen problémák orvoslására jöttünk létre, szeretnénk ingyen és bérmentve lehetőséget biztosítani a közös munkára,

mentorálni az életképes ötleteteket, bevezetni minél több fiatalt a startupok világába.

Hiszen ma rengeteg ötlet azért hasal el, mert nincs megfelelő platform, ahol meg tudnak jelenni, ahol tudják szárnyaikat próbálgatni.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A fiatalok igényeit legjobban más fiatalok tudják felmérni. A startup világ pedig folyamatosan változik, rengetek újdonság jelenik meg, majd tűnik el a semmibe. Az a lehetőség, hogy van egy közösség, amelyhez tartozva kamatoztatni tudod a tudásodat és felszínre hozhatod a benned rejlő potenciált, az hatalmas érték. Egy ilyen jellegű irodának pedig pontosan ez a feladata. Minden érdeklődő számára biztosítunk coworking teret és prototipizáló műhelyt is: nálunk szabadon lehet kísérletezni. Hatalmas ötletbankként akarunk dolgozni és ehhez minden feltételt biztosítani. Emellett persze szervezünk workshopokat, meetupokat, amik során el tudnak mélyedni egy-egy ötletből lett sikeres startup történetében.

Van helye az egyetemistáknak a startupok világában? Nem túl nagy feladat mindez?

Tapasztalatom szerint sokan úgy hiszik, egy sikeres startup semmi más, csak egy jó ötlet és pár nap kemény munka, majd az ebből való gyors meggazdagodás. Ez azonban messze nem igaz. Látni kell, hogy egy ilyen jellegű cég felépítése is nagyon sok próbálkozást, tanulást és kemény munkát igényel. Ebből kifolyólag pedig jobb minél előbb kezdeni a tanulás és próbálkozás szakaszát. Nem hiszem, hogy minden egyetemistában van egy-két olyan ötlet, ami már önmagában egy sikeres céghez elegendő lenne, erről szó sincs. Az azonban biztos, hogy vannak fiatalok, akik próbálkoznak, kutatnak, dolgoznak, és fáradhatatlanul hajtják az álmaikat. Mindez pedig már önmagában egy csodás dolog. Azt persze látni kell, hogy

nem lesz minden ötletből sikeres vállalkozás,

de ez egy tapasztalt üzletember számára sem evidencia. Akkor miért ne lehetne megadni a lehetőséget a fiataljainknak?

Miben tud segíteni pár egyetemista az országot ért kihívások mértékének csökkentésében? Hogyan zajlik egy ilyen ötletverseny, miben segítitek csapataitokat?

Minden ilyen jellegű ötletverseny sikeréhez elengedhetetlen kellék a jó csapat, és úgy hiszem a BIG pont ebben tud segíteni. Összekötni és közös munkára bírni a megfelelő embereket. Ezen kívül persze a szakmai tanácsadás is a feladataink közé tartozik. A BIG közösség sok tagja már tapasztalt versenyző, igazi veterán a korosztályában. Az ő meglátásaik és iránymutatásaik mindig sokat hozzá tudnak tenni egy új projekt sikeréhez is. Ami pedig talán a legfontosabb: a mi elsődleges célunk az ötletek kivitelezése: ha sikeresnek bizonyul egy ötletversenyen egy csapat elgondolása, akkor az érdemessé teszi annak megvalósítását is. Mi ebben akarjuk és tudjuk a leginkább segíteni a fiataljainkat. A VAL-U csapat pontosan ilyen, tényleges megvalósításra szánt elképzeléssel állt elő, melynek

célja a krízishelyzet teremtette légkörben a kisvállalkozások összehangolt megsegítése.

Az ötlet mozgatórugója az ideiglenes munkaerő-átcsoportosítás megvalósítása, a kisvállalkozások összekapcsolása és a bajba jutott iparágak alkalmazottjainak bérbeadása más, éppen felfelé ívelő iparágak munkafolyamataiba. Jelenleg az elképzelés validálása van napirenden. Dolgozunk egy mindenki számára nyomon követhető és megvalósítható produktum előállításán, ezzel pedig emberek munkahelyeinek megmentésén. E hét második felétől elérhető már az ötlet honlapja is.

A közelmúltban komoly szakmai együttműködő partnert is sikerült találnia a BIG-nek, mik a tervek az elkövetkezendő hónapokat illetően?

Ebben az időszakban, mikor nincs lehetőségünk a közösségi iroda használatára több időnk jut a belső folyamataink felülvizsgálatára és fejlesztésére, új tevékenységek felépítésére. Az EXAGENT Grouppal való főszponzori és szakmai együttműködés lehetősége is egy ilyen új színfolt az életünkben. Mindez lehetőséget ad számunkra, hogy egyrészt fejlesszük az irodát és elindíthassuk a saját inkubációs folyamatunkat, amely kifejezetten olyan startupokat szeretne megsegíteni, ahol az alapítok fiatalok, de elkötelezettek a megoldásaik iránt. Másrészt pedig, hogy személyre szabott mentorprogramot indíthassunk, hiszen minden ötlet más-más kihívásokokkal áll szemben, ezeket pedig csakis az ötlethez és a szituációhoz igazított tanácsokkal és iránymutatásokkal lehet kikerülni. Már amennyiben persze ki lehet. Mindezek fényében terveink szerint már április végén elindítjuk inkubátorunkat, kezdetben három startuppal.

Van relevanciája egy ilyen jellegű elképzelésnek egy társadalmi és gazdasági krízishelyzet kellős közepén?

A mostani és az elkövetkező időszakban gyors és hatékony megoldásokra van szükség, amikben, hiszem, a közösségünk is szerepet tud vállalni. Most

nem engedhetjük meg magunknak, hogy jó elképzeléseket és ötleteket elpazaroljunk

szimplán azért, mert nincs számukra tér kibontakozni. Úgy hiszem a mostani krízishelyzetben még nagyobb relevanciája van egy ilyen elképzelésnek, mint bármikor máskor. Közösen kell megoldást találnunk sok új kérdésre, ehhez pedig szükség van a lehető legtöbb gondolatra és egy közösségi térre, ahol mindez kivitelezhető.

Hogy látod, a koronavírus-járvány okozta gazdasági próbatétel hogyan fog hatni a fiatalok vállalkozási kedvének alakulására? Érdemes egyáltalán most kísérletezni, ötletelni?

Az újonnan kialakult helyzet nagyon sok új lehetőséget jelentet a startupok számára, hogy olyan megoldásokat dolgozzanak ki és vigyenek a piacra, amiknek nagyon hamar lehet látni a pozitív hatását. Érdekes tény például, hogy a 2008-os világválság alatt és közvetlenül utána alapították többek között az AirBnbt, Ubert, Dropboxot vagy éppen a Whatsappot, szóval elképzelhető, hogy pár év múlva szintén lesznek hasonlóan sikeres startupok, amiknek a szolgáltatásai több száz millió embert elérnek. Mindezek azonban miért ne pattanhatnának ki startupos magyar fiatalok fejéből?

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2020. április 12. 16:58
A spanyolviasz újból és újból feltalálása nem innováció! S ha véletlenül mégis az, akkor azt ott kell alkalmazni ahol hasznos is. A minap folyt vita itt a mandin, hogy jó e ha az okos telefonokat az órán használják a tanulók, egy a tankönyvet modernizáló program alapján. Nos, az ötlet jó, de nem az órán, hanem otthonra! Nem kellene a tanulók kütyü függőségét az iskolába is általánossá tenni, hanem az otthoni nyomogatásokat kellene észszerű keretek közé terelni vele! S erre minden ilyen újításnál figyelni kell.
OberEnnsinnen
2020. április 12. 16:50
Bárhogy van, az érdeklődő, őszinte fiatalokat az államnak az alapítványain, egyetemein keresztül, támogatni kell. Ésszerű keretek között.
3M..
2020. április 12. 16:38
Magyarországon csak munkájukat veszített tömegek vannak és milliárdokat bezsebelő oligarchák. Brutális árdrágulás, amelynek folyománya lehet egy esetleges éhséglázadás. Az éhes ember pedig már nem igen kérdez. Szebb Jövőt!
józan paraszti ész
2020. április 12. 16:12
A startupok jelenleg egy-két kivétellel, csak égetik a befektetők pénzét. Most majd jönnek, hogy az Uber, Airbn, stb. Egyik sem állít elő új értéket, csak a meglévőből veszi le a sápot, a szabályokat nem betartva ( Uber), vagy nem adózva (Arbn), és még így is veszteségesek. A legnagyobb startup a Tesla még egyetlen fillér hasznot nem termelt. Kellenek az új vállalkozások, az új ötletek, de valós igényt kielégítő, értéket teremtő, vagy legalább hasznot hozó dolgot kell kitalálni. És nem úgy, hogy a másik vállalkozás jövedelméből elvonva (adó, stb.) adott vissza nem térítendő támogatással indítani a vállalkozás. Olyan ötletet mondok amennyit csak kell, amit ingyen pénzből megvalósítva, veszteséget termel. Feltaláltátok a hitel. Mert ha a induló tőkét nem tudják az ötlet megvalósításával visszafizetni akkor életképtelen. Egyébként sok sikert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!