Települési karantén és üzletbezárások Ausztriában

2020. március 13. 14:38

Sebastian Kurz ma 14 órakor jelentette be sajtótájékoztatóján az új szigorításokat.

2020. március 13. 14:38

Sebastian Kurz osztrák kancellár (Osztrák Néppárt, ÖVP), Rudi Anschober egészségügy-miniszter (Zöldek) és Karl Nehammer belügyminiszter (ÖVP) péntek délutáni sajtótájékoztatójukon arról informálták a sajtó képviselőit, hogy a koronavírus ausztriai és európai terjedése miatt újabb védelmi intézkedések váltak szükségessé az országban.

Március 16. hétfőtől kötelező jelleggel bezár az országban minden üzlet, kivéve a létfenntartáshoz szükséges kereskedéseket, így a szupermarketeket, a postákat, a bankokat, a gyógyszertárakat és az állateledel-szaküzleteket. Az éttermek, bárok és kávézók minden nap legkésőbb 15 óráig tarthatnak nyitva a társas érintkezés minimumra csökkentése érdekében.

Az osztrák külügyminisztérium a legmagasabb szintű utazási figyelmeztetést adja ki Svájcra, Spanyolországra és Franciaországra, egyúttal minden Ausztriából ezekbe az országokba, illetve ezekből az országokból Ausztriába érkező repülőjáratot leállít. Az ezekben az országokban tartózkodó osztrák állampolgárokat felszólítják, hogy a helyi osztrák konzulátuson keresztül haladéktalanul szervezzék meg hazautazásukat.

Az olasz-osztrák határon fennálló határellenőrzés és beutazási korlátozás lép életbe Ausztria Svájccal és Liechtensteinnel közös határátkelőin, a teherforgalom azonban továbbra is akadálytalanul folyhat.

Legfontosabb intézkedésként Kurz az ausztriai koronavírus-gócpontnak számító Tirol tartományban, a síturisták körében is népszerű landecki járás több terepülésének karantén alá vonását nevezte meg. Ischgl, See, Kappl, Galtür és Sankt Anton am Arlberg települések környékén rendőri ellenőrzőpontok kerülnek felállításra, ezekre a településekre a beutazás és osztrák állampolgárok számára az innen való elutazás szigorúan tilos lesz, a bent rekedtek ellátását az állam megszervezi. A jelenleg ezeken a településeken tartózkodó külföldieket, köztük a magyarokat is, a legszigorúbban felszólítják arra, hogy hagyják el ezeket a településeket, és a lehető leghamarabb térjenek vissza hazájukba, Ausztriában további megállót beiktatniuk tilos. Személyazonosságuk megállapítása után az ezeket a településeket elhagyó külföldiekről az osztrák hatóságok jelzést adnak hazáik egészségügyi hatóságainak, és arra kérik őket, helyezzék őket otthoni karanténba.

(Mandiner)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisgul
2020. március 13. 15:01
A városom, ha itt az óra, bolondok háza lesz! Eltűnik az értelem, az idegek harca ez! Mindenütt zűrzavar, nyegalmat nem találsz, Az őrültek órája , menekülj amerre látsz!
nyugatiszél
2020. március 13. 14:59
"Ami a kézfogásokat illeti, ha nincs súlyos fertőzöttség - például Moldovában jelenleg összesen 6 fertőzöttről tudnak - és sem a magyar miniszterelnök, sem vendéglátója nem beteg, nincs ok a kézfogás mellőzésére. De ez mindig egyedi mérlegelés kérdése." Valaki szóljon a miniszterelnökünknek, hogy a tudomány jelen állása szerint a tünetmentesek is fertőznek. Nagyon nagy baj van a kormány eddigi teljesítményével, de ha elkezdenek kidőlni az operatív törzs tagjai, az szívás lesz. Bár ki tudja, lehet, hogy ha a portás hozná a döntéseket, jobban járnánk.
nyugatiszél
2020. március 13. 14:54
+ A csehek lezárták a határt, csak cseh állampolgárokat engednek befelé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!