Yoram Hazony: Magyarország kiáll magáért, és Európa?

2020. február 04. 11:40

Az egyén, aki kötődik nemzetéhez, nem érezheti magát szabadon, ha a saját családja, saját nemzete nem szabad. A nemzeti szabadság az egyéni szabadság záloga – jelentette ki szónoklatában a római Nemzeti konzervativizmus-konferencián Yoram Hazony izraeli tudós.

2020. február 04. 11:40
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A Brexitnek meg kellett történnie – kezdte előadását az izraeli tudós, A nacionalizmus erénye című kötet szerzője, Yoram Hazony. A Herzl Intézet igazgatójának munkája 2019-ben elnyerte az Egyesült Államokban az Év Konzervatív Könyve díjat. 

Harminc évvel ezelőtt a szabadság győzelmet aratott a kommunizmus felett. De van némi zavarodottság, mivel erről úgy beszélünk, mintha ez csak az egyéni szabdság győzelme lett volna, s nem a nemzeti szabadságé is. 

Mit tudnak a nemzeti konzervatívok? Tudják, hogy van olyan, hogy nemzet. De a nyugati iskolában, a nyugati egyetemeken ma nem beszélnek a nemzetekről. Szerintük csak a beleegyező egyének alkotják a demokrata kormányzatot a társadalmi szerződés elmélete szerint. 

Egy nemzet nem pusztán egyének halmaza, hanem egy nép, ami a kölcsönös lojalitáson, hűségen alapul – figyelmeztetett Hazony. – És a nép közös hagyományra alapszik, amit továbbad. 

Tudjuk, hogy az egyén, aki kötődik nemzetéhez, nem érezheti magát szabadon, ha a saját családja, saját nemzete nem szabad. A nemzeti szabadság az egyéni szabadság záloga. 

A szabad nemzetek világát nem most találták ki. Ez a zsidó-keresztény civilizáció alapja – tette hozzá Yoram Hazony. – Mi, nemzetiek és konzervatívok nem hisszük el azokat a hazugságokat, amelyeket mondanak nekünk.

Mi, nemzeti konzervatívok sajátos szituációba vagyunk: a sajtó és az egyetemek a baloldal kontrollja alatt vannak. Nem hisszük el a propagandát, amit ezen fórumokon tolnak, és pontosan értjük, hogyan hazudnak róluk, és nem hiszünk nekik – fejtette ki Hazony. 

Hűség ügyében nagy különbség van a racionalista liberálisok és a konzervatívok között. A racionalista liberálisok szerint kizárólag a szabad beleegyezés teremt lojalitást és szövetséget. A szabad beleegyezés nagyon fontos a politikai életben, de ez a felfogás téves. 

A konzervatív úgy gondolja, hogy a kötelességek és a hűség nem csak szabad beleegyezésből fakadnak. A politikai és közösségi élet tele van nem választott kötelességekkel. Kötelességeink vannak szüleink, nagyszüleink, gyermekeink felé, és ezeken nem változtathatunk. Kötelességeink vannak egyházunk felé és hazánk felé, és nem azért, mert a hazánkat megválasztottuk. EZ nem választott, hanem adott kötelesség és adott hűség.

Az Európai Unió a racionalista liberalizmuson alapszik, és nincs benne hely a lojalitásnak – jelentette ki Yoram Hazony. – Az EU elitje gyanúval kezeli a nemzeti és a helyi kötődést.  A tudós emléztetett: amikor Nigel Farage utolsó beszédét mondta az Európai Parlamentben, és felmutatott egy kis brit zászlót, rászólt az ülés levezetője, hogy ne tegye. 

Bármikor, amikor a saját nemzeti pénzedet használod, kifejezed identitásod és kötődésedet – mutatott rá Hazony.

Az európai nemzeteknek fontos dolgokon kell együtt dolgoznia, ahogy minden nemzetnek is. Egy ilyen dolog a szabad piac Hazony szerint. A szabad piachoz azonban nem kell feladnunk sem a pénznemünket, sem a saját törvényeinket és a határainkat sem – tette hozzá. 

Európát veszély fenyegeti keletről, Európát veszély fenyegeti délről és másfelől is, meg kell védenie határait. Európa álomvilág sokak számára a II. világháború óta – figyelmeztetett Hazony, aki szerint az európaiaknak késznek kell lennie biztosítani a saját biztonságát.

Készen vannak erre? – kérdezte. – Mert Lengyelország készen áll; Magyarország készen áll; de Európa készen áll? 
Hazony szerint ez az önvédelem kötelessége Európának, nem pedig valami szabadon választható dolog. 

A keresztény nemzeti, zsidó és nemzeti alapelvek összhangban vannak az európai hagyománnyal – tette hozzá. – Ezért nem adjuk fel, és kitartunk a bibliai moralitást, Isten, a férfi és nő mellett. És nem adjuk fel a lojalitást. 

A liberális racionalista birodalom ellenünk van – hangsúlyozta. – Mi viszont szembe nézünk vele. Amivel még szembe kell néznünk, az a saját félelmünk. 

Fel kell vállalnunk a felelősséget, az egyéni és közösségi önfenntartás felelősségét, amit Isten tett a vállunkra – hangsúlyozta az előadó.

A konferenciát, melyen délután Orbán Viktor is felszólal, az American Conservative szerzőjének és szerkesztőjének, Rod Drehernek előadása nyitotta meg, melyet itt olvashat.

A Nemzeti Konzervativizmus konferenciát először 2019 nyarán rendezték meg Washingtonban. A mostani római rendezvényen felszólal többek közt Douglas Murray, a Spectator szerkesztője, az Európa furcsa halála szerzője; Roberto de Mattei olasz közíró; John Fonte; John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke; Thierry Baudet holland politikus; Georgia Meloni, a Fratelli d'Italia olasz konzervatív párt elnöke; Ryszard Legutko lengyel filozófus, a PiS EP-képvioselője; Marion Maréchal francia nemzeti politikus, Le Pen unokája; az amerikai Hudson Intézet munkatársai; Thierry Baudet holland politikus, A határok jelentősége című kötet szerzője; és sokan mások. A konferencia elnöke Yoram Hazony. 

A Yoram Hazonyval 2019 márciusában készített interjúnkat itt olvashatják.

Még több Yoram Hazony a Mandineren itt.

 

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 04. 20:43
"A szabad piachoz azonban nem kell feladnunk sem a pénznemünket, sem a saját törvényeinket és a határainkat sem - tette hozzá." Na és a vámot?
OberEnnsinnen
2020. február 04. 15:13
Helyesen: Magyarország nemcsak magáért áll ki, közben járulékos tényezőként, Európáért is. A gond, hogy a Rothscvhild-Soros-Európa ezt pont le.zarja, kemény aljassággal. Éppen úgy, mint anno tette a Rothschild-Brandeis-Baruch nemzetség...
kikicsoda
2020. február 04. 14:01
A probléma ott van, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia szétverésével, a Marxista ideológián alapuló Francia Forradalom eszméi lettek úrrá az európai nemzetállamok kialakulásában, aminek alapja az egyformaság és a nemzet mint olvasztótégely politikája. Tudni kell, például, hogy a Francia Forradalom elött, a ma Franciaország lakosságának mindössze 43% beszélt franciául. És 1920-ban ezek a franciák aggódtak a kissebségek helyzetéért az O-M Monarchiában, és Magyarországon. Ugyan ezt az olvasztótégely politikája akarják ma ráeröltetni agész európára.
Tatulus
2020. február 04. 13:31
A liberalizmus édestestvére a nácizmusnak, a kommunizmusnak, a fasizmusnak - ez ma már nyilvánvaló tény! A módszerek változtak, a hatalomgyakorlás technikái szintúgy, de a lényeg megmaradt, a család, a nemzet, a kereszténység értékeinek devalválása, a liberális álmok felértékelése, a más nézetek, vélemények, irányok ellehetetlenítése! Ehhez a teljes uralom átvétele a médiában, az oktatásban, és a gazdaságban is! Ennek felismerése az első lépés, aminek a végcélja a liberális eszmék kiszorítása a közéletből, egyébként megerősödésük esetén (ami már napjainkban is zajlik) és győzelmük esetén a visszaszorításuk ugyanolyan keserves anyagi és véráldozattal fog járni, mint a kommunizmus visszaszorítása!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!