Rod Dreher: El kell utasítani az új baloldali vallás- és családellenes ideológiát

2020. február 04. 09:55

A nemzeti konzervativizmusról tartanak konferenciát Rómában, amelyen Orbán Viktor is felszólal. Elsőként Rod Dreher beszélt arról, hogy a világban terjedő új viktimológiai ideológia nagyon hasonlít a kommunizmusra.

2020. február 04. 09:55
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A nemzeti konzervativizmus élő mozgalommá vált – mondta megnyitóbeszédében Rómában a National Conservatism konferenciasorozat második rendezvényén Chris DeMuth, a New Atlantic Initiative alapítója, az amerikai Hudson Intézet munkatársa, rámutatva: a mozgalom nem xenofób és nem rasszista.  

Hozzátette: a mai globális politikai mozgalmak el akarják szigetelni a kereszténységet és a hagyományos családot. Amit ma meg kell védeni, az a természetes család és a bibliai moralitás .

A nemzeti konzervatívoknak inspiráló víziója van – tette hozzá. 

Rod Dreher, az American Conservative szerkesztője, a Benedict Option című könyv szerzője kifejtette: Roger Scrutonnal halála előtt arról beszélt, hogy ami ellen ma küzdeni kell, az a politikai korrektség és a safespace-elképzelések.

Rod Dreher készülő, az új, puha totalitarianizmusról szóló könyve kapcsán elmondta: egyszer pár éve valaki felhívta, aki Kelet-Európából emigrált Amerikába, s s elmondta, hogy olyasmi készül Amerikában, ami a kommunizmus volt otthon, gondolván a politikai korrektségre és az általa elhozott intoleranciára.  

Rod Dreher kifejtette: eleinte szkeptikus volt, de három éve beszélget szisztematikusan emigránsokkal arról, hogy mit látnak ma, s mindig ugyanazt hallja: hogy ezt már átélték valahol, és a mai politikai korrektség nagyon hasonlít az egykori kommunizmusra. 
A huszadik század utolsó nagy gonosz dolga újra megtörténhet bárhol, és most történik épp – jelentette ki Rod Dreher, hozzátéve: a szabadságért való harc mindig folyik, itt és most is.

A mai széleskörű magány és társadalmi elszigetelődés közepette az új kísértés a reménytelen viktimológiai ideológia, ami társadalmi igazságosságnak hívja magát, politikai kultusszá vált, és vallásos jellegű mozgalom. Ez egy Huxley-típusú alternatív disztópia, aminek a keretében az egész társadalomból egyetemi kampuszt akarnak csinálni. 

De hogyan álljunk ellent? Rod Dreher szerint kulturális ellenállásra van szükség: fenn kel l tartanunk a kulturális emlékezetet akár földalatt is. Emlékeztetett: a nácik kontrollálni akarták a lengyelek kulturális emlékezetét, a kommunisták egész Közép-Európáét. 
Meg kell védenünk őseink örökségét, s tudnunk kell, nem minden eladó, szemben a kapitalizmus szellemével. Ahogy II. János Pál mondta: nem az ember van a piacért, hanem a piac az emberért.E

Emellett fontos a szolidaritás, az összetartás: újra kell építeni a helyi közösségeket gyakorlati megközelítésből.
Nursiai Szent Benedek azzal válaszolt a Római Birodalom összeomlására, hogy kisközösségekre alapított párhuzamos társadalmat alapított, s pár évszázaddal később ez a társaság központi szerepet játszott a történelemben
posztkeresztény társadalomban élünk, a keresztényeknek helyben kell közösséget építeniük – tette hozzá a szónok.

Mint Dreher mondta: a kommunizmus alatt az ellenállók elvesztették a társadalmi státuszukat, és az életüket is kockáztatták,  de az igazság oldalán maradtak. Ők kell példák legyenek előttünk. Mint rámutatott: el kell utasítanunk a fenyegető totalitárius kísértést, ami család- és vallásellenes.

A Nemzeti Konzervativizmus konferenciát először 2019 nyarán rendezték meg Washingtonban. A mostani római rendezvényen felszólal többek közt Douglas Murray, a Spectator szerkesztője, az Európa furcsa halála szerzője; Roberto de Mattei olasz közíró; John Fonte; John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke; Thierry Baudet holland politikus; Georgia Meloni, a Fratelli d'Italia olasz konzervatív párt elnöke; Ryszard Legutko lengyel filozófus, a PiS EP-képvioselője; Marion Maréchal francia nemzeti politikus, Le Pen unokája; az amerikai Hudson Intézet munkatársai; Thierry Baudet holland politikus, A határok jelentősége című kötet szerzője; és sokan mások. A konferencia elnöke Yoram Hazony. 

A Rod Dreherrel januárban készített interjúnkat itt, a 2018 januárjában készített interjúnkat pedig itt olvashatja.

Még több Rod Dreher a Mandineren itt.

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. február 04. 16:25
...világban terjedő új viktimológiai ideológia nagyon hasonlít a kommunizmusra... - idézik egy lángelmétől vmi konferencián. Érdekes. És Orbán is ott van. Mikor a viktorista ideológián alapuló rendszer meg kiköpött szocializmus. Egypárt-rendszer. Élén egy nagyhatalmú pártvezérrel, aki az állami rendszert tőle függő alvezérei útján saját kénye-kedve szerint irányítja.& És most úgy döntött, h felszólal. Máskor meg kolbászt tölt, vagy labdát rúg a Dunába. &Ez egy hivatkozás, de a forrást nem említem, mert félrevezetne, mindenesetre az állítás tényt takar.
llnnhegyi
2020. február 04. 14:51
A mocskos szájú rasszista polgármester Niedermüller Péter holnap tűhegyes fogaival kiharapja a flúgos Gyurcsany házaspár seggébol a tetveket. Ganyé liberal-bolsevik gazemberek !
998877
2020. február 04. 12:32
Nagyon durva ami ma a baloldalon folyik a keresztény vallásellenesség terén.
kizökkentidő
2020. február 04. 12:23
Már az általános iskolában tanítani kellene történelemórán a gyerekeknek, hogy a kommunizmus mindenhol hanyatlást, éhínséget és sok szenvedést okozott és belőlük lettek a magukat modernnek hazudó librálisok, zöldek, haladárok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!