Orbán Viktor szemforgató és aljas módon beszél

2020. február 21. 18:03

Nem tudom, van-e olyan mélység, amit a Fidesz még nem járt meg. Interjú.

2020. február 21. 18:03
Setét Jenő

„– Ezek szerint lát összefüggést a kormány cigányellenes retorikája és az újra feléledő szélsőjobboldali vonulások között?

– Igen, és jelenleg a miniszterelnök úr még ha nem is olyan radikális kifejezéseket használ, mint a szélsőjobboldali Jobbik, a rasszizmus »szalonképes« nyelvét beszéli, és nagyon világos közvetlen és közvetett üzeneteket fogalmaz meg.

Amikor a miniszterelnök azt mondja, hogy a cigányok munka nélkül jutnak jövedelemhez, az egy előítélet megerősítése. Csakhogy ezek a cigányok súlyos kárt szenvedtek el a károkozóktól. A magyar bíróság egyrészt megállapította a károkozás tényét, másrészt a vétkeseket arra kötelezte, hogy az áldozataiknak pénzbeli jóvátételként fizessenek ki kártérítést. De ez kiváló politikai alkalom arra a miniszterelnöknek, illetve a Fidesznek országosan és helyi szinten is, hogy összébb rázza a szavazótáborát, és a szélsőjobb nyelvén beszélve szavazatokat söpörjön be. Nekünk ezzel az a bajunk, hogy nem szeretünk politikai meccsekben eszközök – kvázi pingpong labdák – lenni, ugyanis mi élő, lélegző emberek vagyunk, akik ugyanúgy egyszer élnek mint mindenki más, és szeretnénk teljes jogú polgárok és boldog emberek lenni. Mi egyszerre szólalunk meg ebben a dologban magyar minőségünkben és cigány minőségünkben. Hogyha nem cigányokról lenne szó, akkor is felháborítana a bíróság függetlenségének a megtámadása, és hogyha nem ez a kormány lenne hatalmon, akkor is tiltakoznék, mert maga a jelenség az, ami tűrhetetlen: hogy bárki azt gondolja magáról, hogy ő a törvény fölött áll és bármit megtehet. El a kezekkel a bíróságoktól! Nem tudok mást mondani magyar állampolgárként.

Orbán Viktor szemforgató és aljas módon beszél. Neki az sem baj, ha elveszíti a Fidesz cigány szavazóit – akik éppenséggel gyöngyöspataiak között is vannak –, csak a szélsőjobboldal szavazóit megszerezhesse. Azt gondolom, azért is arcátlan a nyilatkozata, mert nem ismeri azt a hatvan embert, akinek megítélte a bíróság a kártérítést: nem tudja, hogy közülük ki dolgozik, ki nem dolgozik, ki járt felnőttképzésre, ki nem járt… semmit nem tud róluk.

Attól embertelen ez a retorika, mert ő gyerekeket (akik ma már fiatal felnőttek) támad ezzel a politikájával, akik rengeteg megalázást szenvedtek el korábban az iskolában, rendkívül nehéz életük van versenyképes iskolai végzettség nélkül. És ő minden politikai hatalmát felhasználva ezekre a fiatalokra támad, és szorítja be őket olyan megalázó sarokba, ahol csak negatív jelzőkkel illetik őket. Nem hiszem, hogy a harminc éve parlamentben ülő Orbán Viktor többször fogott kapát, kaszát, ásót a kezében, mint ezek a cigány emberek.

Nem tudom, hogy van-e olyan mélység, amit a Fidesz ebből a szempontból nem járt meg, és azt hiszem, most, hogy egyöntetűen beleálltak a bíróság ítéletének a relativizálásába, a cigányok kollektív megszégyenítésébe, ez talán egy új fejezet. Bár én emlékszem arra, hogy 2010-ben, amikor a Jobbik a csúcson volt, Orbán Viktor is ráült arra a hullámra.”

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2020. február 23. 02:38
"Amikor a miniszterelnök azt mondja, hogy a cigányok munka nélkül jutnak jövedelemhez..." Hol,mikor mondta ezt,te mocsok?
akiaki
2020. február 22. 22:13
jenőbazmeg, segídsd a cigányokat!
Tatulus
2020. február 22. 11:12
Azért érdekes, ha a szülők elviszik más iskolába a gyermekeiket, mert kibírhatatlan helyzetet teremtenek a roma diákok és a romák egyedül maradnak, akkor ez szegregáció? Vagy netán kötelező előírás lesz, hogy romákkal kell egy osztályba járniuk?
Anonymtalan
2020. február 22. 09:37
Ez úgy gondolta, hogy fel kell nőnie a nevéhez vagy később keresett egy olyan nevet, mely szellemi képességét és lelkét a legjobban írja le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!