Mi történt a Leninekkel?

2020. február 07. 09:18

A Lenin-szobrok jelenét kutatja a Moszkvatér.

2020. február 07. 09:18

A posztszovjet térség országai között a Szovjetunió felbomlása óta hatalmas különbségek alakultak ki. Míg egyes országokban, így például a balti államokban igyekeznek minél inkább megszabadulni a múlttól, addig a közvetlen szomszédukban, Fehéroroszországban a nosztalgia önt el mindent. Épp ezért történhet meg az, hogy míg a volt Szovjetunió területén egyes helyeken (így pl. a szverdlovi területen) épp lebontani készülnek, addig máshol (pl. Krasznodárban) épp emelni készülnek egy Lenin emlékművet. Szemben Ukrajnával és a Baltikummal Oroszországban nagy hagyománya van a Szovjetunió örökségének, így az elmúlt 30 évben mindössze a Lenin-emlékművek 15 százaléka tűnt el. Hogy honnan a pontos adat? Egy speciálisan ezzel foglalkozó orosz portál, a leninstatues.ru minden Lenin-emlékművekkel és -szobrokkal kapcsolatos témát figyelemmel követ. A portál információi szerint 1991-ben hétezer Lenin-szobor állt Oroszország-szerte, melyekből most is áll hatezer darab. A legtöbb Lenin-szobor egyébként Moszkvában, Szentpéterváron, Krasznodárban, Kazanyban, Szaratovban, Szocsiban és Nyizsnij Novgorodban található meg.

De mi a helyzet a többi volt tagállammal? A Baltikum 160 Lenin-szobrából mára egy sem áll, az 5500 ukrajnaiból pusztán 350, Fehéroroszországban 600-ból 400, Kazahsztánban 500-ból 159, a Kaukázuson túl (Georgia, Örményország és Azerbajdzsán) és a többi közép-ázsiai országban (Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán) 300-ból 200, Moldovában pedig 80-ból 60. A portálnak vannak adatai a Szovjetunión túlról is, melyek szerint az egykoron állt 150 Lenin-szoborból mára pusztán 25 található meg a köztereken.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2020. február 08. 18:58
Putyinnak sincs a szíve csücskében Lenin. Mivel a lenini szovjet alkotmány lehetővé tette, akkor legalább is papíron, a tagállamok kiválását, éltek is ezzel a lehetőséggel harminc éve.
enes
2020. február 08. 08:08
Mint fém, mennyit ér egy Lenin? Kb. 2 m3 réz.
Box Hill
2020. február 07. 12:38
Halálig tartó háború a gazdagok és a hozzátartozóik, a burzsoá intellektuelek ellen. Aki nem dolgozik, az ne is egyék - ez a gyakorlati parancsa a szocializmusnak Közös célunk az: megtisztítani az orosz földet mind a kártevőktől, a bolháktól - a zsiványoktól, a rovaroktól - a gazdagoktól, és így tovább, és így tovább. (Lenin: Hogyan szervezzünk versenyt?, Collected Works, 26.kötet, 411, 414.old.)
fogd a pénzt és kuss
2020. február 07. 11:30
a rendszerváltáskor a dunaújvárosi lelnin szobrot kibaszták a méh telepre, ott rohadt jó pár évig, amíg egyszer csak egy szadeszes képviselő hülye picsa visszahozatta a városba, mert annak művészi értéke van, és elhelyezte a múzeum udvarában, kb. 50m-re attól a helytől ahol x 10évig állt .... szégyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!