Konzervatív szerző védi Orbánt Applebaummal szemben

2020. február 10. 22:05

Orbán kormányzásának eredménye a zsarnokság Anne Applebaum szerint, aki a nemzeti konzervativizmusról szóló római konferencia apropóján szidja Orbánt. Applebaumnak Rod Dreher válaszol, aki szerint Applebaum a globalista elitek képviselője.

2020. február 10. 22:05
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A nacionalista jobboldal vezetői egy római hotelben kritizálták azt a nyugati liberális demokráciát, amelyben a hidegháború konzervatívjai mélyen hittek – írja Anne Applebaum a The Atlantic cÍmű amerikai lapban, akinek Rod Dreher válaszol az American Conservative-on.

Anne Applebaum, aki egyben Radoslaw Sikorski, a lengyel Donald Tusk-kormány volt külügyminiszterének felesége is, tehát egykor jobboldaliként tartották számon, már 2016-ban azt nyilatkozta a Mandinernek hogy „nem állok szóba a magyarokkal”.

Applebaum írt egy Pulitzer-díjas kötetet a gulágról, valamint beszél lengyelül és oroszul is. Emlékezetes megszólalása volt, amikor az Occupy Wall Street és más radikálbalos mozgalmakkal szemben felszólalva megvédte a képviseleti parlamenti demokrácia intézményrendszerét, mondván, politikai hatalmat azon keresztül kell szerezni.  

Két éve a Mandineren arról értekeztünk, hogy „elgurult Applebaum gyógyszere”, az újságíró ugyanis 2017 őszén egyszerűen leneobolsevikozta Orbánt és Trumpot, amikor úgy fogalmazott a Washington Postban: „Donald Trump, Orbán Viktor, Nigel Farage, Marine Le Pen és Jaroslaw Kaczynski: bár sokszor »szélsőjobboldalinak« vagy »alt-right«-nak írják le őket, ezeknek a neobolsevikoknak nincs sok közük ahhoz a jobboldalhoz, amely a nyugati politika része volt a 2. világháború óta, és nincs kapcsolatuk a létező konzervatív pártokhoz.”

Applebaum véleményének alakulásában valószínűleg nem kis szerepe van annak, hogy jelenleg férje pártjának jobboldali ellenfele kormányoz Lengyelországban.

Mostani cikkében a szerző arra a nemzeti konzervativizmusról szóló konferenciára reflektál, amelyen Orbán Viktor is felszólalt, s amelyről a Mandiner is tudósított

Applebaum korábban idézett cikkében már felrótta, hogy a „nacionalista jobboldal” nem a nyugati konzervativizmus útját követi, ehhez képest a római konferencián jelen volt John O’Sullivan, az Applebaum által dicsőített Margaret Thatcher volt tanácsadója (ma a budapesti Danube Institute igazgatója), egy volt Reagan-tanácsadó és mások is. Maga Applebaum is lamentál azon, hogy Orbán Viktort az a Chris DeMuth kérdezte Rómában, aki az inkább neokonzervatív American Enterprise Institute volt elnöke.

Applebaum az Atlanticban azt bizonygatja, hogy a nemzeti konzervativizmus, amelynek képviselői Rómában konferenciáztak, teljesen más, mint annak a két történelmi szereplőnek a víziója, akire hivatkoznak: Ronald Reagané és II. János Pálé. Ezután azt a Yoram Hazonyt kritizálja (Hazonyval készült interjúnkat itt olvashatja), aki a konferencia elnöke volt, s akinek A nacionalizmus erénye című könyve tavaly elnyerte az év konzervatív könyve címet Amerikában. Hazony egy izraeli ortodox zsidó, aki azt állítja, hogy a nácizmus valójában imperializmus volt, s ezen Applebaum igencsak kiakad (miközben a náci Németország beceneve valóban az volt, hogy Harmadik Birodalom). 

A nemzeti konzervatívok szerinte nincsenek kapcsolatban a valósággal, az előadók marginalitását igyekszik bizonygatni, s végül a politikusokra tér rá. „Amikor az utolsó előadó színpadra lépett, felállva tapsoltak neki. – írja Applebaum – Ez volt Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök, akinek a karrierje talán a legjobban illusztrálja, hogy Reagan és Thatcher konzervativizmusa mennyit változott 1989 óta. Orbán volt az, mint rájöttem, akiért valójában a legtöbben eljöttek.”

Applebaum szerint Orbán Európában mindenkinél tovább ment, hogy lerombolja azokat az intézményeket, amelyek lehetővé teszik a demokráciát, lerombolta a független médiát és a független akadémiát, valamint átpolitizálta a bíróságokat, korrupt gyakorlatokat honosított meg, hogy körei meggazdagodjanak és a saját javára módosította a választási szabályokat. 

Orbán „rendszerint az autoritarianizmus határáig megy, de nem lépi azt át” – írja Applebaum, aki szerint ezt csak azért nem teszi meg a kormányfő, mert jó pénzeket kap az EU-tól. Szerinte Magyarország jó példája annak, hogy ha félretesszük az egyetemes értékeket, a sajtószabadságot és az akadémia szabadságát, akkor az eredmény zsarnokság és korrupció lesz. 

„Ez a nacionalizmus valódi arca”, akárhogy is el akarják ezt takarni Reaganre és II. János Pálra való hivatkozással Applebaum gondolatmenete szerint, aki természetesen szembeállítja a pápát és az elnököt a római nemzeti konzervativizmus-konferencia résztvevőivel főleg Orbánnal. 

Applebaum cikke végén hitet tesz amellett, hogy ő egy thatcheri, „erős és demokratikus” nemzetállamban szeretne élni, ami nem zárja ki a tagságot a nagyobb nyugati közösségekből, de szerinte lehet, hogy jövőben ez a két dolog szembe fog állni egymással. 

Hozzátehetjük, hogy Ronald Reagant és Margaret Thatchert is nacionalizmussal gyanúsították a maguk idejében, II. János Pál pedig a katolikus egyház fejeként volt elfogadhatatlan sok nyugati liberális számára. 

Rod Dreher azzal válaszol Applebaumnak az American Conservative hasábjain, hogy ő maga azért akadt ki a konferenciára és a nemzeti konzervativizmusra, mert maga is a globalista elitek, a „transzatlanti liberális establishment” tagja, akikről Douglas Murray (a konferencia másik felszólalója, aki egyébként egy kötetében megvédte a neokonzervativizmust) a „Davos-világlátás” képviselőinek tart

Dreher szerint Applebaum nem tudja, milyen spanyolországban katolikusként küzdeni a szocialista kormány genderelképzelései ellen vagy az LMBTQ-ideológiával küzdeni amerikai iskolai alkalmazottként. Valamint a megfelelő kereszténydemokrataként Merkelt feltüntető szerzőnek válaszolva rámutat: Merkel kereszténydemokráciája épp a kereszténység végét segíti elő Európában, és akkor inkább ő Orbán Viktor kereszténydemokráciájára szavaz. Végül Dreher rámutat, hogy a konferencián számos irányzat és szemlélet képviselői voltak jelen. 

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. március 26. 17:10
"nem állok szóba a magyarokkal"-Ki kérte R. Sikorskit erre? Senki.
syphax
2020. február 18. 05:33
Azt nyilatkozta a Mandinernek hogy nem állok szóba a magyarokkal.--MÁRMINT ANNE APPLEBAUM ZSIDÓPICSA. VÁLASZUNK: HELYES! BESZÉLGESSEN INKÁBB ÖNMAGÁVAL, MINT A BOLONDOK A SÁRGAHÁZBAN.
RollsRoyce
2020. február 11. 13:26
Anna Appelbaum New York City főrabbijának a leánya tehát Biboldó. Férje a kétes múlttal rendelkező Radoslaw Sikorski Tusk külügyminisztere. Ügynök múltja nem tisztázott állítólag MI5 KGB bár gyanítható hogy a Mossadnak dolgozik. Az európai egyesült államok híve a nemzet államok esküdt ellensége. Aljas gazember Anna Appelbaummal együtt. Ma már ott úszítanak az ellenzék soraiban A törvényes legitim kormány ellen.
Tiszafa
2020. február 11. 13:16
"...nem állok szóba a magyarokkal..." Köszönjük! Bár könnyű azzal nem szóba állni, aki le se szar...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!