Improvizáló képviselők, antiszemita beszólások és a mélázó Jókai – az országgyűlési beszédek története

2020. január 01. 11:03

Hogy jegyezték le anno a parlamenti szónoklatokat? Melyik királyunk alatt működött az első ismert írnok? Kinek a beszédeit volt képtelenség leírni a reformkorban? Könyvajánlónk.

2020. január 01. 11:03
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Talán kevéssé közismert, de az Országgyűlés Hivatala amellett, hogy állampolgári megkeresésekre válaszol, a Parlament működését biztosítja, illetve sajtókapcsolatokat intéz, még könyvkiadással is foglalkozik. 

Az Országház Könyvkiadó kötetei elég széles spektrumon mozognak: az épület történetét, képzőművészeti kincseit bemutató összeállításoktól kezdve a Parlament különböző történelmi korokban játszott szerepéig számos országházi témát feldolgoznak.
Így jelent meg Az országgyűlési beszéd útja című veretes munka is, Siklóssy László 1939-es monográfiájának újrakiadása: keménytáblás, gazdagon illusztrált, olvasóbarát formában. Siklóssy László (1881-1951) kötete izgalmas és a közvélemény számára javarészt ismeretlen területet jár körül: a parlamenti beszédek lejegyzésének krónikáját. Ma, amikor korszerű hang- és képrögíztő technikák állnak rendelkezésre, nem tűnik túl nagy kihívásnak a Tisztelt Házban elhangzottak rögzítése, de ez korántsem volt mindig így.

Siklóssynál alkalmasabb személy egyébként nem is vállalkozhatott volna egy ilyen áttekintő munka elkészítésére, hiszen ő maga közel 35 évig dolgozott az országgyűlés gyorsírójaként, majd a nemzetgyűlési gyorsiroda vezetőjeként. Ott volt például az 1920-as béketárgyalásokon is, és később a hivatal vezetőjeként ő modernizálta az országgyűlésben dolgozó gyorsírói apparátust. Sőt, ahogy a könyv előszavát jelentő Hidvégi Violetta-tanulmányából kiderül, Siklóssy műkincsgyűjtőként is fontos karriert épített, illetve a kor ismert újágírója is volt.

Siklóssy most újra kiadott, hatalmas monográfiája a kezdetektől indítja a diétai beszédek történetét, így megtudhatjuk, hogy egy bizonyos

Szerafin, esztergomi érsek kezdeményezte először az országos tanácskozások lejegyzését,

méghozzá Szent László idején. Szerafin azzal a bölcs meglátással élt, hogy semmit sem érnek a szóbeli zsinatok, ha utána nincs róluk feljegyzés. Ezek a feljegyzések a korszellemnek megfelelően természetesen latin nyelven készültek. Az országgyűlés későbbi, hivatalos összefoglalói egyébként az 1830-as évekig deákul íródtak, csak a reformkorban váltottak magyarra.

A tekintélyes munkából más érdekességek is kiderülnek, például, hogy a magyar nemesifjaknak a Mária Terézia által kiadott Ratio Educationis írta elő először a sebesírás megismerését, amit Kazinczy nyelvújító mozgalma keresztelt át gyorsírásra. Vagy az is kiderül, hogy számos olyan szónok akadt, akinek a beszédét nagyon nehéz volt lejegyezni. Közülük is hírhedt rétornak számított a reformkorban Felsőbüki Nagy Pál, aki beszédei nagy részét rögtönözte, és olyan hadarással adta elő, hogy azt lehetetlenség volt követni. Egy visszaemlékezés szerint az írnokok felkeresték az egyik felszólalása után, kérve, hogy vázlatát adja át nekik lemásolásra. A magyar politikus azonban közölte, hogy nem rendelkezik vázlattal sem, mire megkérték, hogy mondja el legalább beszédének főbb érveit. Nagy Pál ezt megtette, azonban az általa felsorakoztatott érvek köszönőviszonyban sem voltak az ülésen elhangzottakkal, tehát a képviselő megint improvizált.

De a reformkor szónoka ezzel a szokásával nem volt egyedül, Siklóssy munkájából megtudhatjuk például, hogy Tisza Kálmán sem írt soha kész beszédeket, bár ő legalább nagy betűkkel felírt néhány pontot magának. Jókai pedig az ülések előtt a folyosón átszellemülten őgyelegve ötlötte ki  beszédeit, és ilyenkor tilos volt megszólítani. Istóczy Győző, a hírhedt Országos Antiszemita Párt alapítója pedig betűről betűre átolvasta a beszédéről készült lejegyzéseket,

gondosan ellenőrizve, hogy a közben és a mások beszédei alatt elhangzó antiszemita bekiabálások is pontosan kerültek-e bele a jegyzőkönyvbe.

A kötet elidőzik Hajnik Károly személyénél is, aki a 19. század elején több évtizeden át vezette a parlamenti írnokokat. Míg a szakma úgy tartotta, hogy minden nyelven külön kell megtanulni a gyorsírást, erre Hajnik rácáfolt, és saját módszert kifejlesztve tudta rögzíteni a magyarul, latinul vagy épp németül elhangzó felszólalásokat. Hajnik korában egyébként nem percben vagy ívben mérték a beszédek hosszát, hanem tintamártásban, vagyis egy egységet az egy tintamártással leírható szöveg jelentett. Így beszéltek „egy- két- és sokmártásos beszédekről” is.

Még számos érdekesség, történeti kuriózum bogarászható ki Siklóssy vaskos monográfiájából, ami számos történeten keresztül teszi átélhetővé a régebbi korok parlamenti hangulatát. Így a kötet a kutatókon túl bátran ajánlható azoknak is, akik csak néhány jó sztorit szeretnének olvasni az országgyűlés múltjáról.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2020. január 01. 15:01
Hagyjuk már ezt az "antiszemita beszólások" dumát. Akkor egészen más történelmi körülmények között, amikor emancipálták a zsidóságot, nagyon komoly problémákat generáltak. De már előtte is. http://www.hitelfolyoirat.hu/sites/default/files/pdf/14-gyuszi.pdf
catalina9
2020. január 01. 13:45
Istóczy Győző, a hírhedt Országos Antiszemita Párt alapítója pedig betűről betűre átolvasta a beszédéről készült lejegyzéseket,..." hát ugyi az ki szokott maradni az antiszemitázás során, hogy Istóczyval rendesen kibabráltak a zsidók...így lett "antiszemita"..nem egyedül...Kossuth Lajos is antiszemita lett a tapasztalatai alapján: "...Nints azon törvény, melynek célját, végét a fortélyos zsidó kijátszani ne tudná – valamint nints egy tsalás, nints egy tolvajlás, amely zsidó orgazdára, biztatóra, titkolóra ne találna.” lásd a spekuláns Sorost, akit két év börtönre ítéltek nemrégen, és mégis vígan utasítgatja a politikusokat...
duzur
2020. január 01. 12:51
Anyukám is 3 nyelven tudott remekül gyorsírni a saját módszerével.
szeekely
2020. január 01. 11:38
"Istóczy Győző, a hírhedt Országos Antiszemita Párt alapítója pedig betűről betűre átolvasta a beszédéről készült lejegyzéseket." Ja, mert mar akkor volt egy tendencia utolag atirni a magyarok tortenelmet egy bizonyos nep(esseg) szempontjai szerint. Istoczy idejeben tett rola, hogy ot ne lehessen utolag atirni. Tegyuk hozza, hogy a reformkor idejen a magyar kozelet meg tiszta keplet volt. Meg nem arasztotta el a 20-is szazadi magyar es vilagtortenelem iranyitasat a szemunk lattara kezebe kaparinto kodevo ashkenazim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!