Harmincéves a Simpsons

2019. december 17. 21:33

Matt Groening és Csupó Gáborék sorozata harminc éve indult be.

2019. december 17. 21:33

1989. december 17-én adták le a Simpson család első epizódját Amerikában. A többi rajzfilmtörténelem.

A ma, harminc év után is még futó sorozat karaktereit Matt Groening találta ki, alig egyperces részek már 1987-től futottak a Tracey Ullmann Show nevű műsor részeként. 

1989 decemberében viszont elindult a félórás epizódokból álló klasszikus rajzfilmsorozat, melynek animációit az Amerikába kivándorolt hazánkfia, Csupó Gábor cége csinálta. 

Az indulás óta nem kevesebb, mint 672 epizód készült Homer, Marge, Bart, Lisa és Maggie Simpson kalandjaiból, valamint Springfield városának más különös lakóiról. Az egykor polgárpukkasztóan társadalomkritikus sorozatból mára intézmény lett. A Simpson család végigkísérte a kilencvenes, kétezres és kétezertízes éveket is, de nincs megállás: most már a 32. szezon is előkészítés alatt áll.

Hihetetlen, de igaz: sok évvel a valóság beköszönte előtt a Simpsons megjósolta azt is, hogy egyszer majd Donald Trump lesz az amerikai elnök – közvetlenül a Hillary-szerű felnőtt Lisa Simpson elnöksége előtt.

A Simpsons forradalmasította az addig évtizedekig a Disney-világ bűvöletében élő amerikai rajzfilmvilágot. Azóta számos nagy sikerű és még több kisebb produkció vágott bele az amerikai – és egyben a modern nyugati – életvilág rajzfilmes feldolgozásának a legkülönbözőbb megközelítésekkel, a Beavis & Buttheadtől a South Parkon át a Family Guyig. De a nagy testvérük a Simpson család maradt – nem véletlen, hogy a mindenkinél szemtelenebb South Park is külön epizódot szentelt Simpsons Already Did It címmel a példaképpel és vetélytárssal való évődésre.

A fenti videóban megnézhetik, hogyan is indult el a végtelen rajzfilmsorozat, most harminc éve.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mdave88
2019. december 18. 15:27
A sorozat halott. Két remek videó a témában: https://www.youtube.com/watch?v=KqFNbCcyFkk https://www.youtube.com/watch?v=8er83V2OJ1o
szemlelo
2019. december 18. 11:10
Amikor a fiam kicsi volt, megfogalmazta a lényeget: "A Simpsonék olyan dolgokat csinálnak, amiket mi is szeretnénk, de nem merünk." Hozzátenném, szerintem a Simpsons nagy erénye, hogy a polgárpukkasztó, néha hajmeresztő események mögött is mindig (!) felsejlenek valódi erkölcsi értékek. Vagyis olyat tesznek, amit általában nem merünk, de ezt egyértelműen nem mint követendő példát mutatják be.
ráadás-éve
2019. december 18. 10:29
Régen sokat néztem a Simpsonokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!