Háromszék: Mezei hatalomban tartotta volna Dancilát

2019. november 06. 19:37

Kulcsár Terza József szerint Mezei Beke István és Szőcs Zoltán kegyelmi kéréséről sem tárgyalt az egykori román kormányfővel.

2019. november 06. 19:37

A Dancila-kormány hivatalban maradására próbálta szavaztatni Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a párt két parlamenti képviselőjét a bizalmatlansági indítvány október 10-i szavazásán – közölte szerdán internetes oldalán a Háromszék napilap.

A lap birtokába jutott egy olyan levél, amelyet a párt egyik parlamenti képviselője, Kulcsár Terza József írt október 28-án, több mint két héttel a kormány megbuktatása után Mezei Jánosnak, és amelyben a képviselő többek között a Dancila-kormány melletti szavazásra való pártelnöki felszólítást kifogásolta. A levél tartalmával szembesített MPP-elnök kitérő válaszokat adott a lap kérdéseire.

Kulcsár Terza József képviselő állítása szerint a bizalmatlansági indítvány szavazása előtt Mezei János találkozott Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnökkel, és titkos megállapodást kötött vele arról, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakciójában politizáló két MPP-s képviselő nem fogja megszavazni a szociáldemokrata kormány elleni bizalmatlansági indítványt. A képviselő a levélben megemlíti, hogy a titkos találkozó tényét a párt három alelnöke is megerősítette számára. Hozzátette: a pártelnöki felszólítás ellenére megszavazta a bizalmatlansági indítványt, mert az MPP olyan jobboldali párt, amelynek meggyőződése szerint nem szabad ilyen megállapodásokat kötnie egy baloldali posztkommunista párttal, amely számos esetben bizonyította magyarellenes politikáját.

A képviselő levelében azt is a pártelnök szemére veti, hogy arra szólította fel Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, hogy a liberális kormány támogatása feltételeként kérje Beke István és Szőcs Zoltán kegyelemben való részesítését. „Számomra értelmezhetetlen, hogy te, aki bizalmi viszonyban vagy a szociáldemokrata párt elnökével, a román kormányfővel, haszonszerzés helyett miért nem kérted vagy támasztottad feltételként a titkos találkozón Beke és Szőcs jogi helyzetének tisztázását?” – idézte a levélből a Háromszék napilap. Kulcsár Terza József azt is felrótta, hogy

Mezei János nem egyeztetett a kegyelmi kérésről

a terrorizmus vádjával elítélt székelyekkel, és tulajdonképpen beszennyezi becsületüket, hiszen aki ártatlan, nem kérhet kegyelmet.

Mezei János a Háromszék megkeresésére előbb valótlanságnak nevezte a Kulcsár levelében foglalt állításokat, majd árnyalta kijelentését. Úgy vélte, az MPP belső ügyeit a párt belső fórumain kell tisztázni, nem pedig a nyilvánosság előtt. Arra a konkrét kérdésre, hogy találkozott-e Viorica Dancila miniszterelnökkel, azt válaszolta: „Találkozó esetleg volt”, hisz ők mindig nyitottak, mindenkivel egyeztetnek, hogy támogatást szerezzenek polgármestereik projektjeihez. Mezei nem a nyilvánosságra tartozó belső ügynek tekintette, hogy kérte-e a párt képviselőitől, hogy ne szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt.

Az október 10-i parlamenti bizalmi szavazáson az ellenzéki pártok öt szavazattal szereztek a szükségesnél többet a Viorica Dancila vezette baloldali kormány megmutatásához. A bizalmatlansági indítványt az RMDSZ 21 képviselője és 9 szenátora megszavazta. Az RMDSZ képviselőházi frakciójában két MPP-s politikus is tevékenykedik. Biró Zsolt és Kulcsár Terza József az RMDSZ és az MPP 2013-ban kötött együttműködési megállapodásának köszönhetően az RMDSZ jele alatt szereztek mandátumot. Erre az a körülmény biztosított lehetőséget, hogy az RMDSZ civil érdekvédelmi szervezetként, az MPP pedig pártként van bejegyezve, és a román törvények szerint valaki egy időben tagja lehet mindkét szervezetnek. Biró Zsoltot az MPP választmánya október 17-én kizárta a pártból, a döntés szabályszerűségét azonban párt több politikusa megkérdőjelezte.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
schulraugue
2019. november 08. 10:29
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
szalard
2019. november 07. 08:21
Kulcsár-Terza az rmdsz szekerét tolja. Lehet, hogy Mezei sem angyal, de: A PSD, magyarellenessége eltörpül a PNL magyargyűlölete mögött. A PNL sohasem adott semmit a magyarságnak, csak elvett, és a fő politikusai között is olyanok vannak, akik magyarrllenes uszításra építették fel a politikusi pályájukat. Kulcsár-Terza, aki annyira kritikus Mezeivel szemben, miért nem kéri számon Kelemen Hunoról, aki, úgy tűnik, hogy a főnökévé vált, a következőket? Kelemen a PNL kormány támogatásának feltételéül miért nem kérte: 1. Békéék szabadon bocsátását, 2. Az úz völgyi román temetőfoglalás leállítását, és a temető eredeti állapotának visszaállítását, 3. A marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karának visszaállítását és, az elkobzott magyar iskolák, liceumok, a Batthyaneum visszaszolgáltatását, 4. A magyar és székely zászlók, nemzeti jelképek védelmét szolgáló törvények meghozatalát, ami leállítaná a román hatóságok ezek ellen indított eljárásait, 5. A magyar nyelvű feliratok védelmét szolgáló törvény meghozatalát, amely megakadályozná, hogy a román hatóságok magyar nyelvű feliratokat távolíttassanak el polgármesteri hivatalokról, iskoláról, stb., 6. A román médiában, politikában, közbeszédben, stadionokon folyó mindennapos magyargyalázás szigorú büntetését kimondó törvényt, 7. A kisebbségi törvény végre valahára való megszavaztaását, 8. A székely autonómia támogatását, 9. A kommunizmusban elkobzott magyar egyházi, világi vagyonok, épületek, földek visszaszolgáltatását, 10. A moldvai csángók magyar nyelvű állami oktatásának a beindítását, és a magyar nyelvű misét. Ezeket miért nem kéri számon az MPP-s Kulcsár-Terza RMDSZ-es és főnökétöl, Kelemen Hunortól?
Uhtred
2019. november 06. 20:50
Értem én, csak azt írta, hogy Erdélyben IS ők az urak. Felvetődött bennem, hol még? Esetleg a jelenlegi románia más régióira gondolt (pl.: Regátra teszem azt?) Mert hát ez (sajnos) egyértelmű. Na mindegy ne erőlködjön.
3M..
2019. november 06. 20:00
Így máris érthetőbb, hogy a Momentum miért egy echte román, nem pedig a egy kollaboráns, magát magyarnak hazudó mellett állt ki. Egy román legalább nem köntörfalaz, mert ő az úr. Megtehetik, mert módosak és nagyobb a súlya a szavuknak egy magyaréval szemben. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!