A hely szelleme

2019. november 20. 00:21

Egyre több időt töltünk az idő- és térbeli távolságok nélküli virtuális térben. A fizikai hely jelentősége csökken. Ez mentálhigiénés kockázat: személyes identitásunk és a közrend alapja egyaránt a helyhez való kötődés.

2019. november 20. 00:21
null
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Építészek, filozófusok, mérnökök és történészek egy csoportja állítja: a modern mobilitás alapvető veszélyt rejt, a kozmopolita életmód ellentétes az emberi természettel. Why Place Matters? (miért számít a hely) című, hiánypótló olvasókönyvük tételesen összefoglalja, mi a gond az idő, a távolság és a kötődés felszámolásával. A kötet szerzői között találjuk a magyarok régi barátját, Roger Scruton angol filozófust éppúgy, mint Yi-Fu Tuan kínai-amerikai földrajztudóst, Witold Rybczynski lengyel urbanistát és Dana Gioia amerikai költőt.

A közmegegyezés szerint a hely szerepe és jelentősége csökken. A Z generációs munkavállalók kénye-kedvét leső cégeknél terjed a home office, az önfejlesztésre vágyók tobzódnak az online képzések végtelen kínálatában, miközben az alapvető fogyasztási cikkek beszerzését is egyre inkább neten keresztül intézzük. GPS-szel találunk oda úti célunkhoz, pedig a nyugati embert a felfedezés vágya és képessége tette sikeressé. Ráadásul mintha a technológiai átalakulás által (egyelőre) érintetlenül hagyott fizikai funkciók is homogenizálódnának – kialakulóban van egyfajta globális monokultúra.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!