A fiatalok új impulzusokat hoznának a közigazgatásba

2019. május 28. 10:15

A mai fiatalok szeretnének valamilyen jelentőségteljeset véghez vinni.

2019. május 28. 10:15
Abaffy András

Nagy Csomor András interjúja

 

Hogyan kerültél a Közigazgatási Ösztöndíjprogram résztvevői közé? 

Utrechtben tanultam városföldrajz szakon. Mindig is úgy képzeltem el, hogy én majd a BKK-nál fogok valamit csinálni, vagy várost fejlesztek. Az egyetem után a szakma iránti érdeklődésem alábbhagyott, elkezdtem más dolgokkal foglalkozni, utaztam. Hazaköltöztünk a barátnőmmel novemberben, és egyszer csak szembejött velem a Közigazgatási Ösztöndíjprogram. Úgy voltam vele, hogy nincs mit veszítenem, megpályázom. Ezt követően folyamatosan jöttek a pozitív visszajelzések, végül pedig felhívtak, hogy bekerültem a Modern Térségek Program Fejlesztéseinek Koordinációjáért Felelős Főosztályára. Ezt mindig a kártyámról olvasom fel (nevet). 

Pontosan mivel foglalkoztok?

Lényegében a Magyar Falu Programmal foglalkozunk, amely most indult el igazán. Azon gondolkodtam, hogy szakmailag alig tudtam volna tökéletesebb helyre kerülni. Gondolj bele, lebegsz az éterben, majd egyszer csak bekerülsz a közigazgatásba és vidéket fejlesztesz. Komolyan foglalkoztat, hogy ezalatt a tíz hónap alatt mit tudunk kihozni ebből az egészből, mennyire „valid” út ez a számomra. 

Szívesen maradnál a közigazgatásban?

Ha van értelme, akkor igen. A lényeg, hogy értelme legyen.

A mai fiatalok szeretnének valamilyen jelentőségteljeset véghez vinni.

Nem az alapján döntök, hogy most ez közigazgatás vagy sem. Igazából mindig is két dolog szerettem volna lenni: politikus és DJ (nevet). 

Van már egy ilyenünk: Gyurcsány Ferenc.

Nem, nála egy fokkal komolyabb szeretnék lenni! (nevet) Politikus azért szerettem volna lenni, mert úgy éreztem, hogy ott lehet a legtöbb változást elérni. Felülről lefelé. Én teljesen külsősként kerültem be, egyelőre meg kell találnom a helyem ebben a nagyon fura világban. A fiatalok, az ösztöndíjasok közül sokan szeretnének változásokat, új impulzusokat hozni a rendszerbe, ezúton hatékonyabbá téve a közigazgatást.

Miért javasolnád a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat másoknak?

Aki politikai pályán szeretne elhelyezkedni, annak nem tudok jobbat elképzelni.

Megismerheted a rendszert, de van mellette szabadidőd, tered. Ilyen szempontból hatalmas potenciál van benne. Azt nem tudom, mi lesz mondjuk öt év múlva, de amit most elém raktak, arra azt mondtam, hogy nagyon szívesen kipróbálnám.

Olyan a közigazgatás, amilyennek elképzelted?

Ez érdekes, mert egy barátommal egyszerre kezdtünk el dolgozni, csak ő egy multinál, én pedig a közigazgatásban. Ez a barátom azt mesélte, hogy ül egy irodában kétszáz másik emberrel, és unalmas az egész. Ehhez képest mi itt vagyunk a főosztályon tízen, és azt mondhatom, hogy két hónap után inkább jó a kapcsolatunk, mint semmilyen. A munka szempontjából vannak nagyon pörgős és nyugodtabb időszakok. A munkahelyi kommunikáción, illetve a rugalmasságon azonban lenne mit javítani. 

Milyenek az ösztöndíj feltételei?

Számomra teljes mértékben kielégítőek. Ez egy jó cucc. Emellett pedig minden ösztöndíjas király arc. Mindenki érdekes ember, akik azért vannak itt, hogy tegyenek valamit a fejlődés érdekében.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. május 29. 06:07
Ne szeretnének, hanem tegyenek...
Harangláb
2019. május 28. 22:32
Annak idején a Weis Manfrédnál úgy lehetett mérnök valaki, hogy friss diplomával a zsebében dolgozott egy kicsit segédmunkásként, aztán így lépegetett fölfelé, és mérnökként már átlátta azt, amit irányít... Nem szégyen tanulni a sikeres elődöktől...
Akitlosz
2019. május 28. 20:09
"A fiatalok új impulzusokat hoznának a közigazgatásba A mai fiatalok szeretnének valamilyen jelentőségteljeset véghez vinni." Közpénzből élni?
békalepcse
2019. május 28. 16:00
Nagy elszántsággal nulla tudással lehet a legtöbb vissza nem csinálható kárt okozni... Ezt akarod kiskancsó? Előbb tanulni, aztán akarnokoskodni! A vidék így is végveszélyben van, kezd élhetetlenné válni. Első körben meg kell teremteni a gazdasági teret, ahol a vidéki élet nem a pénzes postás várásáról szól, hanem a saját jogon végzett tevékenység adta anyagi forrás jelenti a jólétet. Másodszor; Az élhetőség a természeti környezet visszaállításával tudja az anyagi forrásokat biztosítani, nem a az uniós támogatások! Harmadszor; Az első pont alpontja, Művelhető területekhez kell juttatni a vidéken élőket és piaci lehetőséghez állami segédlettel, különben értelmetlen minden más intézkedés. Mindezt a most kialakuló nagybirtok kárára, mert azok csak támogatásvadászatból és egyéb forrásokat kikényszeríthető, vidéket elszegényítő forrásokból tudnak gyarapodni, kárunkra! A többi már megy magától, önszerveződés formájában, ha másként nem akadályozzák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!