Innovatív gyógymódot kutat az SZTE és az MTA SZBK

2019. február 22. 15:23

Az emberi agy idegsejtjeit érintő, gyógyíthatatlan betegségekre keresik magyar kutatók a lehetséges gyógyszereket.

2019. február 22. 15:23

Neurodegeneratív betegségek lehetséges gyógyszereit kutatja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK) egy mintegy 720 millió forintos uniós támogatással indult projekt keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Három fő területe van a 2020 végéig tartó programnak: azonosítani az új gyógyszerjelölt-vegyületeket, felderíteni ezek továbbfejlesztési lehetőségeit és hatásmechanizmusait, valamint megvizsgálni az új típusú nanorészecskék alkalmazásának módját a gyógyszerek bevitelére a központi idegrendszerbe.

A kutatásoktól a gyógyszerfejlesztés eredményei mellett a technológiai színvonal emelkedését, a kutatócsoportok nemzetközi kiválósági programokban való sikeres részvételét, a hazai és a nemzetközi kutatás-fejlesztési stratégiához való illeszkedést és az együttműködések javulását várják.

Évtizedes múltra tekint vissza a két tudományos intézmény, projektben résztvevő kutatócsoportjainak együttműködése. A kezdeményezés részeként azonban létrejön egy alapkutatást és célzott alapkutatást összekapcsoló egység, amelyben a klinikai vizsgálatokat megelőző alap- és gyógyszerkutatás teljes spektruma folyik majd.

Mindemellett a kutatócsoportoknál jelenleg is meglévő igen jó infrastrukturális háttér tizenkét új műszerrel bővül – közte a különböző molekulák között létrejövő kölcsönhatások mérésére alkalmas kétcsatornás SPR-készülékkel és speciális folyadékkromatográfiás berendezésekkel a többi közt radioaktív anyagok tisztításához.

Olyan műszeregyüttest alakítanak ki, amely lehetővé teszi a legmodernebb alapkutatást és a modern gyógyszertervezést és -kutatást – áll a közleményben.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!