Az emberi agy és a mesterséges intelligencia működését kutatják az MTA kutatói

2019. február 11. 12:37

A mesterséges intelligencia és a valós rendszerek matematikáját vizsgálják magyar kutatók.

2019. február 11. 12:37

A mesterséges intelligencia és a valós rendszerek matematikáját vizsgálják magyar kutatók, akik németországi majomkísérletek eredményeit értékelve találtak különbséget a rendszerek működési elvei között.

A mesterséges intelligencia a mesterséges rendszerekben megpróbálja reprodukálni a valós képességeket, ilyen például a látás. Azt a matematikát kutatják, amely ezek mögött a valós képességek mögött rejlik – magyarázta Orbán Gergő, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. 

A mi feladatunk az, hogy a biológiai rendszerek mögött találjuk meg ugyanezt a fajta matematikát – mondta el a kutatócsoport vezetője egy nemrég megjelent publikáció kapcsán, hozzátéve: munkájuk során azt vizsgálják, hogy a különböző rendszerek működési elve, matematikája mennyiben hasonlít vagy tér el egymástól. A kutatás eredményei az agy működésének jobb megértését segítik.

Elmondása szerint a mesterséges neurális hálózatok alapján megjósolható, hogy nehezebb helyzetben hogyan ismerjük fel a külvilágot. Ehhez képest majmokat vizsgálva azt tapasztalták, hogy a biológiai rendszerek „matematikája" valamilyen módon eltért a mesterséges rendszerekétől.

A különbséget úgy foglalta össze a kutató, hogy míg a mesterséges technológia azt a bizonytalanságot, ami azzal kapcsolatos, hogy miként értelmezzük a világot, nem tudta reprezentálni, addig az agy által megvalósított matematika képes volt erre.

A kutatók Wolf Singer, az MTA külső tagja frankfurti laboratóriumában végzett majomkísérletek eredményeit értékelve arra jutottak, hogy az agy egyfajta belső modellhez viszonyítva érzékeli a külvilágot. A majom idegsejtjei tehát segítenek megérteni, hogy mely matematikai elvek képezik a biológiai intelligencia alapját.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sááá
2019. február 11. 13:44
már nem sokáig kutatják, mert a kormány nem ad pénzt a villanyszámlára
atila68
2019. február 11. 13:39
Megállapították, hogy a fekete nem fehér, és viszont.
tizuii
2019. február 11. 13:29
szél meg kunhalmi agyából már vehetnek is mintákat mint elrettentő példa lehet is elemezni.
bölcsbagoly
2019. február 11. 13:26
Anatómusként némiképpen kétkedve figyelem az ilyen modernkedő témákat vizsgálgató próbálkozásokat! Inkább reklám értékük van mint tudományos. Amolyan Patyomkin falvak, kívülről szépek, belülről üresek. De hatnak azokra, akik nem értik hogy miről van szó! Most ez a cikk az MTA kutatásait támogatni szándékozóan lett betéve? Nagyon úgy néz ki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!