Robotépítéstől a tudatos táplálkozásig – Negyedikes diákokat vár a FIT Kaland

2018. november 08. 09:00

Boszorkánykonyha, robotépítés, egészséges táplálkozás. Rendhagyó tehetségversenyt hirdet az MCC Fiatal Tehetség Programja. De mitől is olyan különleges ez a megmérettetés? Mi vár a bátor jelentkezőkre?

2018. november 08. 09:00
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Negyedikes diákok (illetve tanáraik) jelentkezését várja a Fiatal Tehetség Program egy különleges csapatversenyre, amely kimozdítja a komfortzónájukból és kreatív problémamegoldásra sarkallja a résztvevőket, ígéri László Edina, a FIT Kaland Országos Tehetségverseny koordinátora. Ám miről is van szó? Mit is érdemes tudni a szervezőkről, az egész FIT Programról?

A Mathias Corvinus Collegium képzésrendszerének legelső lépcsőfokát a Fiatal Tehetség Program jelenti, amely felső tagozatos diákoknak kínál tehetséggondozó kurzusokat. Ezek közös jellemzője, hogy az iskolai oktatásban kevéssé hangsúlyosan megjelenő, ám a mindennapi életünkhöz sok szállal kötődő területekkel ismerteti meg a diákokat: ilyen a pénzügyi vagy a környezeti tudatosság, a médiaismeretek, vagy a művészet és matematika kapcsolatát bemutató kurzus. A FIT Program fővédnöke Kádár Annamária, a magyar mesepszichológia úttörő alakja; a képzés szakmaiságát pedig külön pszichológusi team biztosítja.

A tehetségprogram tavaly indította útjára a negyedikes diákokat megszólító csapatversenyét, a FIT Kalandot. Az elmúlt évben 120 csapat, azaz 360 diák vett részt a megmérettetésen, amelyre idén még több vállalkozó kedvű negyedikest várnak. A háromfős csapatok és felnőtt mentoruk a verseny online felületén jelentkezhetnek december 14-ig. Az első, online fordulóban öt területről választhatnak egy projektet, amelynek elkészítését követően dokumentálniuk kell a verseny zárt rendszerében.

A területek a FIT Programban is megjelenő kurzusokkal vágnak egybe, és mind aktuális témákat dolgoznak fel. A diákok így a természettudományos kísérletek, az egészségtudatosság, a környezeti tudatosság, a pénzügyi ismeretek és a robotika világában készíthetik el pályamunkájukat, amely alapján a második, személyes fordulóba juthatnak. A pontos feladatok nem árulják el a szervezők, de

azt ígérik, hogy meg fogják tornáztatni a diákok képzelőerejét,

és bizony összehangolt, közös munka szükséges a teljesítésükhöz. Az országos döntőt tavasszal rendezik, ahol a Kádár Annamária vezette szakmai zsűri előtt prezentálhatják pályaműveiket a csapatok. A második fordulóba és a döntőbe jutókra értékes nyeremények várnak, illetve ezen felül a legjobb csapat tagjai felvételt nyernek a FIT Programba is. A diákok különböző nyereményei mellett (műszaki eszközök, játszóház-belépők, könyvek, fejlesztő játékok) a verseny különlegessége, hogy a felkészítő pedagógust/szülőt is jutalmazzák (tavaly például egy wellness-hétvégén vehettek részt); mondta el László Edina.

A projektfeladatokat a tehetségprogram oktatói állítják össze és javítják majd. Ahogy Varga Petra dietetikus, az egészségtudatosság kurzus oktatója elmondta: „Nemcsak a szülők körében, de már a gyerekeknél is téma az egészséges táplálkozás. Ennek azért is van kiemelkedő jelentősége, mert étrendünk helyes megválasztása nem csupán az egészség megőrzését, hanem a betegségek megelőzését is biztosíthatja. Azonban a felesleges diétákra, a közösségi média csapdáira is érdemes fokozottan figyelni. Ezt igyekszünk a diákok számára játékos formában a FIT Programban és a FIT Kaland tehetségverseny feladatai révén is tudatosítani.

A verseny honlapja itt érhető el, az eseményeket pedig a FIT Kaland Facebook-oldalán is lehet követni.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Konrád
2018. november 08. 14:54
Igenis fontos a táplálkozás tudatossága, az idióta diéták meg paleo-étrendek kritikus vizsgálata és ennek tanítása már a felsőtagozatos gyermekeknek. Gratulálok a versenyhez, sok színvonalas pályázatot kívánok!
fakutya Bobber
2018. november 08. 14:18
Öreganyámék nem beszéltek a tudatos táplálkozásról, csak művelték. Igaz, akkor még nem hormonkezelt desznyót, műanyaggal etetett csirkét, agyonvegyszerezett növényeket ettek, hanem maguk tenyésztette állatokat és maguk termesztette zöldséget, gyümölcsöt. Csipszet kólát nem láttak, viszont igazi rumba áztatott mazsolával izesitett, igazi tejszinnel és vaniliával készült oroszkrémtortát ettek helyette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!