Megfizethetetlen az igazán hatásos rákellenes terápia

2018. november 21. 07:56

Hazánkban rendszeresen és gyakran jogosan kritizálják a kormányzatot az egészségügyre fordított összegek elégtelensége miatt. Viszont az Orvostovábbképző Szemle nemrégiben megjelent cikkéből kiderül, hogy például a legmodernebb rákellenes kezelések még az Egyesült Államokban is megfizethetetlenekké váltak. Úgy tűnik, a ráfordítások még a nálunk jóval gazdagabb országokban sem képesek fedezni a szükségleteket.

2018. november 21. 07:56

Október 14-15. között tartotta éves konferenciáját az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának orvostudományokkal foglalkozó divíziója. A rendezvény fő szónoka,Dr. Laurie H. Glimcher, a Dana-Farber Rákkutató Intézet igazgatónője megnyitójában olyan jövőképet vázolt, melyben az immunrendszert manipuláló kezelési módokat kombinációban alkalmazzák majd.

Nem monoterápiában alkalmazott immunellenőrzőpont-gátlókra vagy vakcinákra van szükségünk a sikeres gyógyításhoz, hanem ezek kombinációira, természetesen a toxicitás fokozódásának elkerülésével.

A kutatások és a gyógyszerfejlesztés valóban ebbe az irányba halad: csak a tavalyi évben az FDA két új immunellenőrzőpont-gátlót engedélyezett az Amerikai Gyógyszeripari Kutatók és Gyártók Szövetsége becslése szerint jelenleg világszerte körülbelül 300 új immunonkológiai gyógyszer fejlesztése van folyamatban, nem is beszélve az egyes készítmények indikációinak bővítéséről. Bár a készítmények kombinációban történő alkalmazása óhatatlanul maga után vonja a mellékhatások gyakoribbá válásának illetve súlyosbodásának kérdését is, az egyik előadó szerint az onkológusok korábban is képesek voltak nagyjából kordában tartani a toxicitásból eredő nemkívánatos hatásokat. Pozitív példaként szolgálhatnak a rákellenes harcban a fertőző betegségek, például a HIV-fertőzéssel szembeni küzdelem tapasztalatai is, ahol sok esetben szintén a kombinációk jelentették a megoldást. 

Elszabadult gyógyszerárak

Igen ám, de a kombinációk használata jelentősen megnöveli a kezelési költségeket, és az immunterápiák már most is igen drágák, még monoterápia formájában is, ráadásul a gyógyszerkombináció többe kerülhet, mint a két monoterápia összege… Például az áttétes melanóma kombinált immunterápiás kezelése egy diplomás amerikai 45 havi, azaz majdnem 4 évnyi teljes keresetének felel meg (ugyanez 220 ezer Ft-os havi magyar átlagkeresetre vetítve 31 év, több mint 377 hónap lenne, ha ennek a számításnak még lenne értelme).

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy bár a kombinált kezelés költségei horribilisek, az áttétes melanóma 5 éve még gyógyíthatatlan betegségnek számított. Az is igaz viszont, hogy a fentiekben ismertetett költségvonzatú kombinált kezelés messze nem a legdrágább terápia. Mary C. Beckerle, a Utah Egyetem Huntsman Rákkutató Intézetének (Salt Lake City) igazgatónője szerint az új rákellenes készítmények fele több mint évi 100 ezer dollárba (28 millió Ft) kerül, azaz meghaladja egy átlagos amerikai család teljes évi jövedelmét (illetve egy átlagos magyar család 5 évnyi teljes nettó jövedelmét).

Csodálatos új tudományos eredményeink vannak, ám egyelőre ezek elérhetetlenek az emberek számára” – jegyezte meg Beckerle…

A kombinált immunterápiás kezelések a rákterápia eddigi legígéretesebb eszközei, de a hatásossággal együtt a kezelések ára is folyamatosan, nagyjából az elérhetetlenségig nő.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik