MTA: Ukrajnában tiltott a többes állampolgárság, de a szankcióra nincs precedens

2018. szeptember 24. 08:31

Az ukrán állampolgársági törvény kizárja a kettős vagy többes állampolgárságot, de nem rendelkezik arról, hogy mi történik, ha valaki megszegi azt.

2018. szeptember 24. 08:31

Akár az állását is elveszítheti, aki több állampolgársággal rendelkezik Ukrajnában, ugyanakkor ezzel még senkit nem büntetek – mondta Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta, az ukrán állampolgársági törvény kizárja a kettős vagy többes állampolgárságot, de nem rendelkezik arról, hogy mi történik, ha valaki megszegi azt. 

A közalkalmazotti törvény tartalmazza, hogy ha kiderül a többes állampolgárság, akkor azonnal megszüntethetik az állását a szabály ellen vétőnek – fűzte hozzá.

A nem egyértelmű szabályozás miatt – a joghézagot kihasználva – egyes emberek vagy népcsoportok ellen fel lehet használni a tilalmat – mondta Fedinec Csilla.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. szeptember 24. 13:56
Egy adott állam törvényét az állampolgárainak akkor is be kell tartaniuk, ha az máshol érvényesíthető jogokat sért. Egy másik államnak - jelen esetben Magyarországnak - nem volna szabad az adott állam állampolgárait törvénysértésre buzdítani vagy azt elősegíteni. Nemzetközi intézményeknél kell eljárni, hogy az adott ország az ilyen törvényeit hatályon kívül helyezze. Például Ukrajna integrációs törekvéseinek akadályozásával, szövetségeseivel együtt alkalmazott kereskedelmi embargóval, stb. Az állampolgári eskü tartalmazza, hogy "Magyarországot hazámnak tekintem", azaz a lakhelye szerinti állampolgárságát megelőző helyre sorolja. Ez természetesen kétségessé teszi a kellő lojalitását a lakhelye szerinti állammal. Ez természetesen adódik a kettős állampolgárság fogalmából, egy potenciális skizofrén helyzet, amikor a két állampolgárságot adó állam bármilyen formában szembe kerül egymással. Ennek viszont logikus következménye a cikkben említett potenciális büntetés, a közalkalmazotti viszony megszüntetése. Ugyanezért volt logikus pár éve Gyöngyösy képviselő felszólalása a parlamenti képviselők kettős állampolgárságának kérdésében. (Mivel viszonylag képzettebb képviselőről volt szó, a téma szándékos félrecsúsztatásának tartottam a kérdés izraeli-magyar kettős állampolgárságra történő kihegyezését.)
Rasdi
2018. szeptember 24. 13:43
"...ugyanakkor ezzel még senkit nem büntetek ..." Egy szerkesztett cikkben elfogadhatatlan egy ekkora értelemromboló helyesírási hiba. A "büntetek" jelen idő egyes szám első személy. Itt pedig értelemszerűen múlt idejű többes szám harmadik személy szerepel, azaz "BÜNTETTEK".
blicc
2018. szeptember 24. 10:53
"Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket" Ez Ukrajnára is áll. Tartsuk tiszteletben a törvényeiket!
1000bocs
2018. szeptember 24. 10:02
Tilos a többes állampolgárság - kivéve ha amerikai-ukrán állampolgárokról van szó. Ilyenekből áll a fél kormány :) Az ukránok annyira elmaradott buta parasztok, hogy még a látszatra sem adnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!