Mindenki ügye?

2018. szeptember 24. 22:47

A társadalomnak nem ügye az Akadémia, a Nagy Imre szobor stb.

2018. szeptember 24. 22:47
Farkas Viola

„A kormányzat kultúrharcot hirdetett, új kánont ígér – ami valószínűleg lehetetlen –, de nem ez az érdekes, hanem, hogy a kultúra társadalmasításával (bocsánat a leegyszerűsítésért) – ami baloldali törekvés (főleg Gramsci) – elkezdett foglalkozni. Döbbenten olvastam Békés Márton 2018 július 31-ei cikkét, melynek címe: Gramsci Jobbról. Gramsci idézetekkel, és a cikkíró értelmezéseivel van tele, beszél a kulturális hegemóniáról, organikus értelmiségről, népi kultúráról, a gyakorlat filozófiájáról, hogy a forradalmak a szellemben kezdődnek, a kulturális pozícióharcról, stb. Majd azzal fejezi be cikkét, hogy »Gramsci a miénk – olvassuk, értelmezzük, használjuk!« Gramsci egyik fő állítása az, hogy a hatalmon lévők csak az alárendeltek közreműködésével, beleegyezésével tudják hatalmukat biztosítani.

Antonio Gramsci marxista ideológus, az olasz kommunista párt társalapítója, főtitkára, a fasizmus áldozata, és ma egy erősen fasiszta vonásokat mutató párt egyik főideológusa szeretné felhasználni gondolatait, módszereit. A mostani kormányzat, ha kell, akkor a baloldalt is magára igazítja.

Már 20 éve megfigyelhető, hogy jobboldali erők tematizálnak baloldalinak vélt problémákat, és általában válaszuk is van rá, ami többnyire nemcsak buta, de gonosz is. Világtendencia, hogy a bal-jobb felosztás klasszikus értelemben nem működik.

A magyar társadalomnak nem ügye, hogy mi folyik jelenleg a köztéren, az értelmiség felhördüléseit nagyjából valamiféle elitista dolognak tartja. A kormányzat részéről sokszor provokációnak is tekinthetjük a szoborállításokat és szobordöntéseket, pestiesen: gumicsontnak.

A társadalmat elveszítő magyar értelmiség és  az egyre jobban lepusztuló oktatás nagyban felelős a kialakult helyzetért: a társadalomnak nem ügye az Akadémia, a Nagy Imre szobor stb. Az elitizmus az értelmiség körében még a saját gyermekeit is felzabálja, és ezzel válunk nevetségessé és jelentéktelenné. Ha csak annyi energiát szánnánk a tudás társadalmasítására és kulturális kohézió teremtésre, mint arra, hogy vajon helyesen idéznek/lábjegyzetelnek-e minket, tehát a szellemi magántulajdonra, akkor talán előbbre tartanánk.”

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. szeptember 25. 08:38
NAGYON NEM ÉRTEK EGYET FARKAS VIOLÁVA! Szemlélete egy tipikus liberál-elitista önző és individualista problémamegközelités. Mert nézetem szerint MINDEN ÜGY az emberi társadalomban az enyém is(!), amit MAGAM-JÓMAGAM a sajátoménak érzek Tehát. Mondjuk a HEGEDŰKÉSZITÉS vagy a MAGASUGRÓCIPŐTALP gyártás ügye is társadalmi ügy, legföljebb nem olyan súlyú, mint mondjuk a csecsemőgondozás vagy az élelmiszerellátás vagy a világitás. Sőt. Azt gondolom: akkor remélhető a NAGY, KÖZÖSEN FONTOS ÜGYEKBEN a kömoly és segitő együttműködés, ha minden ember "kis ügyét" is figyelemmel és segitő jóindulattal "övezi" a másik ember. Még akkor is így áll a dolog, ha én mint--teszem azt--MÉZ fogyasztó, nem tekintem életem fő feladatának a MÉZ termelést vagy méhészkedést. NEM EGÉSZSÉGES ÉS NEM ELŐREMUTATÓAN MODERN A CIKKIRÓ FENTI GONDOLKODÁSA! És ez a legkevesebb negativum, ami elmondható róla.
Természetes Orbánizmus
2018. szeptember 25. 08:00
Elegem van a ballibsi menstruátorokból! Ki akarják provokálni, hogy a nép fogja be a pofájukat, ezek semmi másból nem tanulnak!
spájdernecc
2018. szeptember 25. 07:33
" Az elitizmus az értelmiség körében még a saját gyermekeit is felzabálja, és ezzel válunk nevetségessé és jelentéktelenné. Ha csak annyi energiát szánnánk a tudás társadalmasítására és kulturális kohézió teremtésre, mint arra, hogy vajon helyesen idéznek/lábjegyzetelnek-e minket, tehát a szellemi magántulajdonra, akkor talán előbbre tartanánk.” Általában a "Mércével " nem egyezik az álláspontom, de ez a megállapítás helytálló. A többi rizsa.
figyelő4322
2018. szeptember 25. 07:31
Viola kisasszony a kultúra kohézióját követeli Orbántól és a FIDESZ-től. El is hiszem, hogy ő, valamint a többi Marxista is valóban nagyon szeretne "kohéziót" teremteni. Amúgy Rákosi és Aczél módjára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!