Leszólt a polgármester, hogy az állásával játszik

2018. augusztus 23. 17:54

Ki lehet rúgni azt, aki Esterházyból érettségiztet, sőt, aki Esterházyt tanít. Aki kimondja Esterházy nevét… na, ez már nehezebb.

2018. augusztus 23. 17:54
Parti Nagy Lajos

„Ha a kánont nem is lehet a feje tetejére állítani, a hatalom valameddig elmehet az átformálásában, és képes létrehozni látszatokat, például annak látszatát, hogy Esterházy nem jelentős író.

Ki lehet rúgni azt, aki Esterházyból érettségiztet, sőt, aki Esterházyt tanít. Aki kimondja Esterházy nevét… na, ez már nehezebb. A kultúra mégsem valami vonat, amit a fővasutas egy mozdulattal átállít a másik irányba. Nagy károk persze okozhatók, főleg az intézményekben, de a fejekben is. Például az ilyen »kánonnal lövünk«-féle akciók alakot, testet adnak a félelemnek, az amúgy is működő öncenzúrának. Most már nem hiszem, hogy ezek fantomgyávaságok. Megértem, ha valaki, tele függésekkel, nem kockáztat. Igen, van mitől félni. Kis, egyenletes félelem. Jó néhány kollégám is, én is jártam már úgy, hogy meghívtak valahová, majd megtudtam, hogy az illető intézményvezetőnek leszólt a polgármester, hogy az állásával játszik.

(...)

A környezetében érzékeli, hogy hátrébb húzódik az értelmiség, s a NER átvészelésére rendezkedik be? Mellesleg ez is lehet célja a sárdobálásnak.

Minél inkább kitölteni, belakni a megmaradt tereket, ezt a szándékot látom magam körül. A lehető legkevesebbet foglalkozni azzal, ami momentán megváltoztathatatlannak látszik, de közben jelezni, mondani, hogy nagyon nincs rendben, ami történik. Érződik a rezignáltság, kétségbeesés, visszahúzódás, de ha szűkül is, van még nyilvánosság. Akiket látok magam körül, a barátaim nem beszélnek másként a nyilvánosság előtt, mint magántársaságban. Minőségi életet élni, kitölteni munkával, dolgozni, amíg van hozzá ép ész, akkor is, ha éppen nincs kedv, távlat.”

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2018. augusztus 25. 20:51
kétlem, hogy igaz! nagyon szeretnek szenvedni és okokat kreálni!
syphax
2018. augusztus 25. 07:34
Aszongyák, ennek a partinagynak leharapta a pöcsét a Sárbogárdi Jolán. Osztán azéé' vág ilyen sanyarú-savanya képet, meg azéé' vakerol ennyi hülyeséget összevissznya.
Óbor Dezső
2018. augusztus 25. 00:59
Mi van Parti, rád szólt a libsi klikk, hogy ugass már, és te ugatsz itt baromságokat, tudom a Helleréknek meg akarsz felelni?...mert kitesznek a köreikből?...ne aggódj ők sem lesznek halhatatlanok, De te sem, ha baromságokat írsz!....maradj csak a normális tolladnál....menj és csodáld a kastélyukat...senki sem bántja...őrzi az emléket!!
Gyéressy Károly
2018. augusztus 24. 13:52
Kommunista kurzusfigura. Pfúj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!