Szigetvári: Undorodom a pedofilozástól, amit Gyurcsány csinál

2018. február 21. 14:30

„Nálamnál egyházi ügyeket érzékenyebben közelítő ember kevés van a baloldalon” – mondja a Mandinernek Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke, akit vidéki aláírásgyűjtő útján értünk utol telefonon. Hozzátette: szerinte Magyarországon a jogfolytonosságot megszakító rendszerváltásra van szükség.

2018. február 21. 14:30
Szilvay Gergely

Robespierre, a „megvesztegethetetlen”, a francia forradalom jakobinus diktatúrája vezetőjének képe díszíti Szigetvári Viktornak, az Együtt választmányi elnöke Twitter-fiókjának fejlécét. Mivel Robespierre –t és a jakobinusokat példamutató elődöknek tekintették mind a kommunisták, mind a nácik, alatta csattogott a legsűrűbben a guillotine, ami vele is végzett, ezért küldtünk pár kérdést a politikusnak.

Minthogy a francia forradalom a jobb-bal szembenállás origója, egyben az egyik legmeghatározóbb történelmi esemény napjaink politikájára nézve is, ami érzelmeket és indulatokat vált ki, nem fukarkodtunk a kérdésekkel, tesztelendő Szigetvári felkészültségét a témából. Kérdéseink tehát ezek voltak:

Miért Robespierre a Twitter-fiókjának az avatarja? Egyébként katolikusként nem zavarja, hogy a Robespierre által vezetett jakobinus diktatúra szélsőségesen egyházellenes volt? A Robespierre-féle jakobinus diktatúrát mind a nácik, azaz Hitlerék, mind a kommunisták büszkén tartották előfutáruknak. Mint demokrata, nem érez ellentmondást politikai meggyőződése és jakobinus diktatúra valósága között? Ha már mindenképp a francia forradalomhoz nyúlt vissza, miért nem inkább Dantont választotta, a Gironde egyik vezetőjét? Hogyan viszonyul Vendée királypárti parasztfelkelőihez? Biztos, hogy a francia forradalom a legjobb jelkép 2017-ben egy demokratikus megmérettetésen? Mit gondol a legitim király, XVI. Lajos koncepciós perben elkövetett kivégzéséről? Nem rossz előjel az ön számára, hogy a forradalom fölfalja gyermekeit, ahogy tette azt Robespierre-rel is?

Szigetvári Viktor, aki épp aláírásokat gyűjt, telefonon válaszolt nekünk, valahol Sárbogárd és Nyíregyháza közt autózva. Mint mondta: kicsit azért túlgondoltuk a kérdéseket, ahhoz képest, hogy egy Twitter-illusztrációról van szó. Ezt aláírjuk. Hozzátette: „Ez csak egy finom, a Twitterre szánt ironikus gesztus, tisztában vagyok azzal, ki volt Robespierre.” Szigetvári inkább Condorcet eszméire voksol. 

Szigetvári leszögezte: „Nálamnál egyházi ügyeket érzékenyebben közelítő ember kevés van a baloldalon”, s elsorolta, ki mindennel ápol „tisztességes kapcsolatot” Várszegi Asztriktól Beer Miklósig és Nyeste Pálig, aki a piarista gimnáziumban volt az osztályfőnöke. Ezzel együtt, mint mondta, ő nem hisz Istenben és nem vallásos, de sokat kapott az egyháztól. Ezért aztán „undorodom a saját oldalam egyházellenességétől”, sőt „undorodom a pedofilozástól, amit Gyurcsány csinál”.

A francia forradalom eszméi szimpatikusak Szigetvári Viktor számára, és Robespierre-t azért is tette ki a Twitterre, mert „én személyesen azt gondolom, hogy Magyarországon a jogfolytonosságot megszakító rendszerváltásra van szükség, ami nem jelenti azt, hogy akasztani kell; tudom, hogy a tumblren nagy divat akasztást követelni, én nem ilyen vagyok”. Ezzel együtt „azt gondolom, hogy a demokratikus bársonyos átmenetek és a teljesen demokratikus rendszerváltások, meg az emberhalált okozó forradalmak közt vannak átmenetek.” Sőt, „nem legitim a mai politikai rendszer”, és a rendszerváltást politikai eszközökkel kell megoldani, nem jogi eszközökkel.

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bélabácsi
2018. február 21. 19:23
fikazabáló
Mr.Falafel
2018. február 21. 18:53
Aki Robespierre-t teszi háttérképnek, az tömeggyilkos hajlamú, elborult elméjű barom.
Szerintem
2018. február 21. 18:36
A jogfolytonosság elvágása a múlt történéseinek figyelembe NEM vételét jelent. Akkor hát hogy képzelik el, milyen alapon a közel 3 millió fideszes szavazó nap mint nap beígért tömeges felakasztását ezek a "demokratikus ellenzéki" erök?
libratum
2018. február 21. 18:04
"Ezzel együtt, mint mondta, ő nem hisz Istenben és nem vallásos, de sokat kapott az egyháztól." Ehhez képest, akkor nem tudom mit keresett 2017-ben a Csíksomlyói búcsún?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!