Nézegesse ezt a középkori várat az osztrák határnál!

2018. január 15. 19:05

A magyarok ellen épült, aztán a mienk lett az impozáns vár Kirchschlag városkája felett.

2018. január 15. 19:05
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Az osztrák-magyar határ túloldalán, sőt a történelmi osztrák-magyar túloldalán fekvő Kirchschlag első várát eredetileg a magyarok ellen építették. Eme első várnak, amely feltehetően a 9. században épült, már nem láthatók a romjai. 

Az újabb vár építése a 12. században kezdődhetett meg. 1246-ban elfoglalta IV. Béla magyar király, 1483-ban pedig Mátyás. A török kor után jelentőségét vesztette, egy ideig a Pálffy-család tulajdona volt.

A várrom olyasmi helyzetben van, amire itthon nem nagyon akad példa: belépőt nem szednek, szabadon fel lehet gyalogolni a várhegyre, megnézni a várat kívül-belül – ugyanakkor a romon láthatólag gondos állagmegóvó munkákat végeztek, még január elején is lenyírt fű fogadott minket. Szóval nem egy elhagyott, de szabadon látogatott romról van szó, s nem is egy rendben tartott, múzeumként üzemelő, belépős várról.

Megéri felmászni, nagyszerű a kilátás a várból a kisvárosra. Az indulásnál egy Ferenc József-emlékmű fogad minket, úton felfelé van egy kis kápolnarom, a várból pedig láthatóan indult két fal le, a városhoz, aminek magját körbe is ölelte az.

Fotók: Szilvay Gergely

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bihari Hunor
2018. január 16. 07:14
Remek írás. Csak azt nem értem, hogy a haladódemokratáknak miért nem tetszik? Igaz, ők mindent gyűlölnek, ami magyar vonatkozású és a magyar történelemről szól.
NeMá
2018. január 15. 22:21
Mióta létezik Magyarország küzdenek ellenünk. Hol így, hol úgy! Történelmi távlatokban Trianon csak egy sérülés, 1000 év is kevés volt, hogy megsemmisítsenek minket, a küzdelem nem ért véget.
kérdés
2018. január 15. 21:08
Hát igen, a szomszéd fűje mindig zöldebb. Viszont a határ ezen oldalán legalább nem kell októbertől áprilisig a füvet nyírni. Mert itt olyankor nem nő.
NeMá
2018. január 15. 19:23
Hát nem is kúrták úgy szét direkt, mint a mi várainkat. De egyébként pl. Veszprémben a város része, laknak is benne, GLali is ott tengeti az életét :)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!