Magyarul is beszélő migráció-kritikus az új osztrák külügyminiszter

2017. december 20. 16:07

A hét nyelven – köztük magyarul is – beszélő Karin Kneissl váltja Sebastian Kurzot Ausztria külügyminisztereként. Az iszlám szakértőjeként és a migráció kritikusaként ismert Kneissl ugyan független, de a pozíció betöltésére az Osztrák Szabadságpárt vezetője, az immáron alkancellár Heinz-Christian Strache kérte fel.

2017. december 20. 16:07
Tóth Tamara

Írta: Tóth Tamara (Bécs)

 

Nem spórolt a pozitív jelzőkkel HC Strache, amikor december 16-án egy sajtókonferencia keretében bemutatta Ausztria új külügyminiszterét. Nemcsak Kneissl szakértelmét és nyelvtudását emelte ki, de az alkancellár szerint azzal, hogy újra független külügyminisztere lesz Ausztriának, egy igazán fontos, de a Bruno Kreisky korszak után elfeledett tradíciót élesztenek újjá.

Karin Kneissl 1965. január 18-án született Bécsben.

Ausztriában a Közel-Kelet és az iszlám nagy ismerőjeként tartják számon. Nem véletlenül.

Gyermekkorának egy részét a jordániai Ammánban töltötte, ahol édesapja Husszein király pilótájaként dolgozott. Egyes médiaértesülések szerint édesapja a Royal Jordanian Air légitársaság megalapításában is részt vett. Ezek az évek mély nyomot hagytak a fiatal Karinban, melynek következtében újra és újra visszatért a Közel-Keletre.

Bár világossá vált számára, hogy hosszú távon az arab világban nem tudna élni, elszakadni sem tudott tőle soha. Az 1982-es libanoni háborúval kapcsolatban azt írja: „abban az életkorban, amikor a lányok általában a fiúk iránt kezdenek el érdeklődni, én egy konfliktusba szerettem bele. Esténként egy szótárral a kezemben megszállottan követtem a libanoni híreket. Meg akartam érteni, hogy ki, ki ellen és miért harcol”. Egyetemi tanulmányait a '80-as években végezte. Először a Bécsi Egyetemen szerzett jogi diplomát, majd itt végezte el az arab szakot is. Doktori disszertációjának elkészítése során a jeruzsálemi Héber Egyetemen, illetve az olasz Urbinói Egyetemen is kutatott.

Kneissl az 1990-es években dolgozott már az Osztrák Külügyminisztériumban. Tagja volt az akkori Miniszteri Kabinetnek, dolgozott a Külügyminisztérium nemzetközi jogi irodájában, de töltött be hivatalos posztot Párizsban és Madridban is. Erről az időszakról azt írja Kneissl a Mein Naher Osten (Közel-Keletem) című könyvében, hogy sokkal szívesebben tevékenykedett volna Budapesten, hiszen ekkor tanult magyarul. Útja mégis az Ibériai-félszigetre vezetett. 

1998-ban úgy döntött, hogy maga mögött hagyja a diplomácia világát, és szabadúszó újságíróként kezdett dolgozni. A NATO-val kapcsolatos kritikus írásai miatt többször összetűzésbe került a német Die Welt című napilap szerkesztőségével. Kneissl szerint a lap USA iránti elfogultsága ellehetetlenítette az objektív újságírást. Rendszeresen publikál azóta is német, illetve angol nyelvű újságokban, emellett pedig politikai elemzőként is ismert és elismert Ausztriában. Jelenleg a Bécsi Diplomata Akadémián oktat.

1998 óta egy tanyán él a Bécs melletti Seibersdorfban, ahol 2005 és 2010 között a községi tanács tagja volt, szintén független képviselőként, de akkor még a Néppárt támogatását élvezte.

Kneissl szerint napjaink politikai iszlámja, az iszlám fanatizmus egyfajta anti-globalizációs mozgalomként fogható fel, amely a vallási alapokon nyugvó társadalommodellt állítja szembe a nyugati életformával. E felfogás szerint nem a nemzet vagy a társadalmi osztály válik az identitás középpontjává, hanem a vallás.

Ez maga után vonja azt is, hogy egy erős állampolgári tudatosság kialakulása helyett a társadalom a hívők és a hitetlenek csoportjára tagolódik. Teljesen mindegy, hogy a szegénységről van-e szó vagy a magas élelmiszerárakról, a politikai iszlám azt sugallja, hogy a megoldás csak a vallás lehet. Amennyiben egy muszlim kritikus szemmel tekint vallására, szintén hitetlenné válik.

Az új osztrák külügyminiszter szerint az iszlám világban ma az unokák sokkal vallásosabbak, mint a nagyszüleik voltak, a fiatal lányok pedig sokkal gyakrabban viselnek fejkendőt, mint a liberálisnak számító édesanyáik.

Kneissl ezen felül többször hangot adott annak, hogy a mérsékelt iszlám szerinte nem létezik.

„Az ember vagy iszlamista, és ezzel együtt az iszlámon alapuló társadalomban és gazdaságban hisz, vagy pedig nem az, és elismeri az állam és az egyház szétválasztásának jogosságát” – állítja.

Kneissl pro-európaiként jellemzi önmagát, de az Európai Unió intézményrendszerének nagy kritikusa. Támogatja a katalánok függetlenségi törekvéseit. Már 2012-ben cikket írt „Katalán Köztársaság? Nemcsak a Balkánon jöhetnek létre új államok” címmel. A Brexit-népszavazás eredménye után megjelent publikációjában Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a „hatalom cinikusaként” írta le, emellett „arrogánsnak” és „közönségesnek” nevezte, aki „Brüsszel császárának” tartja önmagát, célja pedig, hogy „egyezségeket szegjen meg, ha az hasznára válik”. Emellett hatalmas felzendülést váltott ki Ausztriában Kneissl azon kijelentése, ami a cionizmust a nácizmushoz hasonló „vér és föld” („Blut und Boden”) ideológiájaként írta le. A vér és föld ideológiája gyakorlatilag a nácik agrárpolitikai követelését jelentette, amely az árják földszerzéshez való jogára irányult.  

Nem meglepő, hogy az iszlámban jártas Kneissl fokozott figyelemmel követte a 2015-ös migrációs válság történéseit.  Az Ausztriába érkezők nagy részét „gazdasági migránsként” jellemezte, akik 80 százalékban fiatal férfiakból állnak. Az osztrák közszolgálati televíziónak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy az arab világban tapasztalható konfliktusok egyik oka a „tesztoszteron-vezérelte fiatal férfi, akik nem tud nőhöz jutni, mert nincs sem állása, sem lakása, és így a társadalom által előírt tradicionális férfi szerepet sem tudja betölteni.”

Kijelentéseit nem csak kritikával illették, a Szabadságpártban többen szimpátiával fogadták szavait. Ezek után Kneissl egyre gyakrabban volt résztvevője a párt által szervezett rendezvényeknek. HC Strache már 2016-ban fontolgatta, hogy pártja támogatásával Kneisslt indítja az az évi elnökválasztáson, de ő akkor még nemet mondott. Helyette Norbert Hofert indította a párt, aki bár a választás első fordulóját megnyerte, végül alulmaradt a Zöldek támogatását élvező Alexander Van der Bellennel szemben.

Angela Merkelt és az Európai Unió menekültpolitikáját szintén heves kritikával illette az újdonsült külügyminiszter.

Az EU szerinte csődöt mondott, a Törökországgal kötött megállapodást pedig ostobaságnak nevezte.

A jelenlegi osztrák szövetségi elnöknek, Alexander Van der Bellennek nemes egyszerűséggel az értelmi képességét kérdőjelezte meg, miután Van der Bellen egy interjú során azt mondta, hogy a muszlimokkal való szolidaritás jegyében minden nőt meg kéne kérni a fejkendő viselésére.  

Strache a 2017-es osztrák választások után és a koalíciós tárgyalások alatt újra megkereste Kneisslt és felkérte külügyminiszternek, aki ekkor már elfogadta a felkérést: „Készen állok Ausztria szolgálatába állni” – nyilatkozta legutóbb a színes karriert befutó külpolitikai szakértő.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. december 22. 11:55
Retusált képen azért Szél Berni jobban néz ki a hosszú ujjú fekete pólójában. És sokkal kolosszálisabb okosságokat tud mondani.
Judit 1109
2017. december 22. 10:05
Nagyon érdekes cikk, gratulálok a cikk szerzőjének.
luzitanxaver
2017. december 21. 09:35
Óvatos optimizmusra ad okot Karin Kneissl kinevezése, ettől függetlenül nem érdemes tőle hasra esni, ahogy érdemes tartózkodni azoktól az érzelemvezérelt reakcióktól is, amik hurráoptimista konkúziója, hogy mostantól minden más lesz. 1. Az osztrák diplomácia egy rendkívül precízen és hatékonyan működő gépezet, ami Kurz vezetése alatt (aki tartalmilag a magyar állásponthoz nagyon hasonló dolgokat mondott és nyert ezzel választást) se lett a magyar külügy kebelbarátja. Nem véletlenül. 2. A bilaterális kapcsolatok - bár továbbra is nagyon fontosak - EU-tagállamok között egyre inkább áttevődnek az intézményi fórumokra. Kurz nem véletlenül vette ki az EU-s ügyeket a külügyi portfólióból és utalta azokat saját hatáskörébe. 3. A magyar nyelvtudását sem érdemes túldimenzionálni, annyira pláne nem, hogy ezt emeljük ki a címben, mert ez megint csak a hurráoptimista konklúziókat erősíti, miközben a jelentősége valójában minimális.
korona
2017. december 21. 07:04
(bemásoltírás)----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AMIT EDDIG IS TUDTUNK A szabadkőművesség idézte elő a bevándorlást Az európai szabadkőművesség idézte elő a tömeges bevándorlást, tevékenységüknek köszönhetően az európai kultúra ellenségei akadálytalanul áramlanak be Európába. Az európai világot megvető iszlám radikalizmus ellenállás nélkül özönlik be Európába, ami egy tudatos rombolás következménye; vannak olyan csoportosulások, melyek szándékosan el akarják pusztítani az európai hagyományokat – mondta Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, a 444.hu beszámolója szerint. A vezető politikus elmondása szerint európai szabadkőműves páholyok idézték elő a tömeges bevándorlást, tevékenységüknek köszönhetően akadálytalanul özönlenek Európába az európai kultúra ellenségei. A kormányfőhelyettes kifejtette, hogy az Európai Unió vezetői a demográfiai válságra hivatkozva engedik be a migránsokat, de ezt a demográfiai vákuumot ők maguk idézték elő tudatos rombolással; azáltal, hogy megkérdőjelezik a házasság hagyományos értelmezését, tudatosan rombolják a család intézményét és lejáratják az anyaság fogalmát. ---------------------- Macron, Merkel, May – gyermektelen vezetők irányítják a meddő Európát ---------------------- Semjén a párt országos választmányának szombati ülésén azt mondta, ezek az európai szabadkőműves csoportok relativizálják a kereszténység értékeit, ezzel elhárítanak minden akadályt az elől, hogy a tömeges bevándorlással Európa is iszlamizálódjon. “A jakobinus, kommunista, liberális és ’68-as ideológiák mind a szabadkőműves hagyományokból származnak és relativizálják a kereszténységet” – mondta. A miniszterelnökhelyettes kijelentését liberális sajtóorgánumok megpróbálták elbagatellizálni. Szerintük a vezető politikus “összeesküvés-elméleteket vesz biztosnak”. A liberálisok többek közt azt is tagadják, hogy a nyugati titkosszolgálatok indították be az “Arab Tavasz” néven ismertté vált tüntetés- és rendszerváltás-hullámot. 2015-ben számos európai szabadkőműves szekta írt alá egy közös nyilatkozatot, melyben felszólították az Európai Unió vezetőit, hogy engedjenek be minden bevándorlót, aki be akar lépni az EU területére. Azonnal szülnek és német apát keresnek az afrikai migránsok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!