A valóságról - Napi Maxima

2017. október 19. 07:47

Szigorú törvénykönyv a valóság, ketrecrúdjai közül nem nyúlhatsz ki, zár és véd.

2017. október 19. 07:47
Déry Tibor

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Szigorú törvénykönyv a valóság, ketrecrúdjai közül nem nyúlhatsz ki, zár és véd.”

Déry Tibor: Kyvagiokén. Budapest: Szépirodalmi, 1976, p. 123.

 

Déry Tibor (1894-1977) magyar író, költő. Gazdag polgári családban született, hamar a munkásmozgalom jómódú „harcosa” lett. Részben politikai okokból, de még inkább tetemes tartozásai miatt 1920-ban elhagyta Magyarországot. 1945-ben belépett a Kommunista Pártba, ahonnan 1956-ban kizárták. Az forradalom idején a baloldali reformértelmiség tagja, kilenc év börtönre ítélik, majd 1961-ben amnesztiával szabadul. A börtön annyira megviselte, hogy élete hátralévő részében lemond minden politikai aktivitásról. A 60-as évekre – leginkább mecénása Szilasi Vilmos filozófusnak köszönhetően – a nyugati világ egyik legtöbbet fordított magyar írója lesz. Az aczéli kultúrpolitika egyik kedvenc irodalmára, a 70-es évekre a kádári Magyarország talán legismertebb szerzője. „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című könyve kultikus státust kölcsönzött neki. Déry élete kitűnő példája annak, hogy a kádári megtorlás, majd a gulyáskommunizmusba torkolló konszolidáció, hogyan törte meg és tette a rendszer támogatóivá, a korábban sokszor kritikus, baloldali értelmiséget. Ez volt az egyik oka annak, hogy Kádár János a „legvidámabb barakk” jótevőjeként sütkérezhetett a nyugati világ asszisztálása mellett. A fenti idézet a 80 éves Déry mondata, akinek élettapasztalata szerint az idealizmus mit sem ér, ha a valóság vastörvényeivel kell szembenézni.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. október 19. 13:13
Más szavakkal: ha valaki harcol a valósággal, mindig veszít. Karinthy feleségével is volt viszonya - de elég kellemetlen, zaklatott volt a viszony. Ebből is az derül ki, hogy teljesen más a fantázia, mint a valóság. Nyilván Déry íróként idealista ember volt, és idősebb korára rá kellett jönnie, hogy a valóság olyan törvényszerűségeknek van alávetve, amikről ő a fantáziáiban szívesen megfeledkezik. A Képzelt riport... -ba talán ezért is került be az, hogy például a végén össze kell szedni a szemetet.
szekula
2017. október 19. 12:39
Ehhez képest az okozati viszonyunk a valósággal az, ami kiiktathatatlan. Bár az online világban lassan már az sem.
Zokni
2017. október 19. 09:47
"...Részben politikai okokból, de még inkább tetemes tartozásai miatt 1920-ban elhagyta Magyarországot..." - írja. Talán ez az összefoglaló kissé túlpolitizált. Déry író volt. Alkotó. Szerző meg csak szerez. Tényleg csak a mostani valóságnak hódolva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!