Sokszínűség és egyenlőtlenség - Napi Maxima

2017. szeptember 05. 09:04

Az egészséges sokszínűség megőrzése érdekében minden civilizációban szükséges, hogy megmaradjanak a rendek és az osztályok, az anyagi különbségek és sokféle más egyenlőtlenség.

2017. szeptember 05. 09:04
Russell Kirk
Napi Maxima - Szalai Zoltán rovata
 
„Az egészséges sokszínűség megőrzése érdekében minden civilizációban szükséges, hogy megmaradjanak a rendek és az osztályok, az anyagi különbségek és sokféle más egyenlőtlenség. Az egyenlőség egyetlen igazi formája az egyenlőség az utolsó ítéletkor és az egyenlőség egy igazságos bíróság előtt; a kiegyenlítésre törekvő minden más erőfeszítés – legjobb esetben is – társadalmi stagnáláshoz vezet.”
 
Russell Kirk: Tíz konzervatív alapelv
 
 
Russell Kirk (1918-1994): az amerikai konzervatív reneszánsz egyik elindítója az ötvenes években, The Conservative Mind című munkája máig meghatározó mű. Michigani otthona, Piety Hill híres volt a társasági életről és arról, hogy sok hajléktalant, vándort fogadott be ideiglenesen a Kirk-házaspár. Russell Kirk két folyóirat alapításában is kulcsszerepet játszott: segítségével jött létre 1955-ben a National Interest és 1957-ben a Modern Age. Az autót és a modern technikát ki nem állhatta, az előbbit „mechanikus jakobinus” szerkentyűnek vélte, és a televíziót sem szívlelte.
 
(Az idézetet köszönöm Szilvay Gergely kollégámnak.)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flora_
2017. szeptember 05. 16:05
"a televíziót sem szívlelte" - SZÍVELTE, nem szívlelte, az mást jelent (valamit megfontol, tanácsot pl.)
röviden
2017. szeptember 05. 11:59
"A legjobb volna, ha egyáltalán nem is lennének szélsőségek." Bocs, de ez blőd mondat. Az egész fejtegetésed szigorúan az anyagi javak körül forog: egy jóléti falansztert vázol fel ideálisnak. Ez gyökerében tagadja az emberi természetet.
annamanna
2017. szeptember 05. 11:39
Azok a társadalmak erősek és teherbírók, ahol széles a középosztály, és viszonylag szűk a szélsőségesen szegények és gazdagok rétege. A legjobb volna, ha egyáltalán nem is lennének szélsőségek. A túl szegények és túl gazdagok körében ugyanis hasonló jelenségek tapasztalhatók: jóval nagyobb a CSBE aránya, a törvényszegés, a társadalmi normák átlépése. A középosztály tagjai azok, akik komolyan veszik a maguk számára a társadalmi normát, és alávetik magukat a törvényeknek. A periférián elhelyezkedő elit és nyomorgó rétegek számára a norma nem sokat jelent. Összességében a norma hiányát vagy annak felbomlását társadalmi anómiának nevezik; ez a társadalmi kohézió hiányát, az értékrend hiányét, pusztulását jelenti. Az emberek ebben az esetben atomizálódnak, magukra maradnak, és elfogadottá válik körükben a normaszegés. Nyilvánvaló, hogy minél szélesebb egy társadalomban a középosztály, annál erősebben érvényesül az egyenrangúság elve; és minél szélesebbek a szélsőségek (nyomorgók és gazdagok rétege), annál inkább az terjed el, hogy az egyenlőség nem normális, hanem helyette a megosztottság a normális, mivel mindenki védi a maga kis előjogait, amivel többnek érzi magát az alatta állóktól (és annál inkább fenyegető veszélynek látja a maga számára a lecsúszást).
szekula
2017. szeptember 05. 11:18
Az érvelési hiba neve: hamis dilemma. Logika 101.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!