A menekültügyről szólt a három legesélyesebb osztrák párt elnökének vitája

2017. szeptember 15. 21:34

A menekültügyről és szociális kérdésekről szólt az osztrák parlamenti választásokon legesélyesebb három párt elnökének televíziós vitája.

2017. szeptember 15. 21:34

Elsősorban a menekültügyről, továbbá szociális kérdésekről szólt az osztrák parlamenti választásokon legesélyesebb három párt elnökének televíziós vitája, amelyet pénteken, pontosan egy hónappal a választás előtt rendeztek a felső-ausztriai Linzben.

A vita az egyetlen olyan nyilvános szópárbaj volt, amelyen Christian Kern, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke együtt vett rész. A vita mintegy ezerfős publikum előtt zajlott, a televízió élőben közvetítette. Jellemzően a menekültügy, a bevándorlás, az oktatás, a gazdaság és az adók kérdéséről esett szó.

Sebastian Kurz kiállt a bevándorlás korlátozása mellett. Meglátása szerint illúzió azt hinni, hogy a származási országban nyújtott segítség megoldhatja a migráció problémáját. Úgy vélte, hogy a legtöbb bevándorló nem a legszegényebb, hanem „kicsit fejlettebb” országokból érkezik. Kurz kiért arra is, hogy Hans Peter Doskozil szociáldemokrata védelmi miniszterrel a migráció kérdésében jobban együtt tudott dolgozni, mint a kancellárral. Heinz-Christian Strache inkább a menekülteknek nyújtott természetbeni juttatásokat növelné a pénzbeli támogatás helyett. Egyúttal leszögezte, hogy a menekültügyi konvenció azt írja elő, hogy az első biztonságos országban kell maradnia az embereknek. Az FPÖ vezetője megjegyezte, hogy a néppárt a szabadságpárt álláspontját „másolja” menekültügyben. A két politikus egyhangúlag kiállt a szigorúbb határellenőrzést mellett.

Christian Kern kancellár egyetértett a földközi-tengeri menekültútvonal lezárásával, azonban elsősorban a szociális igazságosság és az oktatás témáira koncentrált. Arra hívta fel vitapartnerei figyelmet, hogy az oktatás kérdését ne csak a bevándorlás szempontjából elemezzék. Hangsúlyozta, hogy az SPÖ gazdasági és adóügyi javaslatai a néppárti és a szabadságpárti tervekkel szemben „komoly és finanszírozható” elképzelések, amelyek tehermentesítik a kisebb jövedelemből élőket is. A jelöltek egyetértettek abban, hogy a digitalizáció kihívásokat és lehetőségeket egyaránt jelent, és az ország ezen a területen elért sikereiről beszéltek. Kurz arra figyelmeztetett, hogy nem szabad csakis a digitalizáció negatív oldalát nézni, hiszen ugyan szűnnek meg emiatt munkahelyek, de egyúttal újak is lesznek.

A Der Standard című lap értékelése szerint a mintegy másfél órás vita alatt tartalmilag alig hangzott el új megállapítás vagy támadás, és arra sem kapott a hallgatóság egyértelmű választ, hogy milyen koalíciós együttműködés várható a választásokat követően. A Kurier című lap kedélyes és laza hármas párbajnak nevezte a vitát, amely szerinte „meglepően civilizáltan” zajlott. Az egész vita során érződött, hogy a néppárt és a szabadságpárt nemcsak a bevándorlás kérdésében képvisel közös álláspontot, hanem például az oktatásügy területén is – írja a lap. 

A Die Presse című lap kommentárjának szerzője úgy vélte, hogy a vita nem volt igazán támadó hangvételű, hiszen a három vitapartner közül kettőnek majd a választásokat követően koalíciót kell kötnie egymással. Egy hónappal a választás előtt a felmérések továbbra is határozott néppárti előnyt mutatnak, a második-harmadik helyért pedig szoros szociáldemokrata-szabadságpárti küzdelmet jeleznek előre. A héten bemutatott felmérések szerint a legtöbb osztrák választó még mindig a néppárti-szabadságpárti koalíciót részesítené előnyben, ugyanakkor növekedett a jelenlegi szociáldemokrata kancellár, Christian Kern bizalmi indexe is.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. szeptember 16. 12:00
Be kell látnunk hogy az elosztás a legjobb megoldás. Most már én is elosztáspárti vagyok. Támogatom hogy igazságosan, egyenlő arányban a tagországok között osszuk el merkelt.
választópolgár
2017. szeptember 16. 11:51
A labancok utolsó utáni esélye. De lehet hogy már most is késő. Abszurd hogy a magyarság az életét adta a keresztény "nyugat" védelmében az iszlám ellen, ma pedig önként adják fel magukat a felvilágosult, haladó progresszív, demokratikus "nyugatiak". Mi meg építhetjük a kerítést sopronnál is a muszlim befolyású hajdanvolt ausztria ellen.
Szívemből magyar
2017. szeptember 16. 11:10
Az osztrákok nem őrültek meg, ellentétben a németekkel..
Strassnoff Ignác
2017. szeptember 16. 10:28
Bár az közismert, hogy a politikában csak érdekek vannak és nem érzelmek, azért elég érdekes lenne egy ÖVP-FPÖ koalíció. Strache ás Kurz kapcsolata nem túl felhőtlen. Finoman szólva. Igaz egy ilyen vitán mindenki kulturált, elvégre ezek európai emberek, nem divat náluk az a stílus, mint ami nálunk szokás, de Strache anno mindent elkövetett, hogy megakadályozza Kurz miniszterségét. Konkrétan azt mondta, hogy véget ér az osztrák külpolitika, ha Kurz lesz a külügyminiszter. Nem nevezte taknyos kis buzinak szó szerint, de nem kellett hozzá nagy fantázia, hogy kiérezze ezt az ember a szavaiból. (Bár a Szabadságpártban buzizni erősen áthallásos dolog lenne... :))) ) Kurz meg rendszeresen azt állítja, hogy Strache kivinné az országot az Unióból, amit az osztrákok többsége biztosan nem szeretne. A jelen kampányban egyébként Strache az óriásplakátjaikon is leginkább a Néppártot támadja, nem egy esetben személyesen Kurzot. Kíváncsi lennék a koalíciós együttműködésükre. :))) Bár mindezt nem is annyira ezt érzem lényegesnek, hanem azt, hogy mit lép rá a világ, ha az FPÖ kormányzati pozícióba kerül. Hacsak, mint kisebb koalíciós partner is. Mert mikor ez utoljára megtörtént, Ausztriát hülyére szopatták miatta. Az meg nagyon nem lenne jó....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!