Még kétezer dzsihadista lehet Rakkában

2017. augusztus 05. 16:31

„Valószínűleg Rakkában fog meghalni” az a mintegy kétezer dzsihadista, akiket az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők vettek körül – jelentette ki Brett McGurk amerikai különmegbízott.

2017. augusztus 05. 16:31

Körülbelül kétezer iszlamista harcolhat még a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam fővárosában az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen – nyilatkozta Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott.

McGurk hozzátette: „Ők valószínűleg Rakkában is fognak meghalni” 

A diplomata szerint az SDF-nek a város mintegy 45 százalékából sikerült kiűznie az Iszlám Államot, a terrorszervezet által ellenőrzött területek pedig mintegy 70 ezer négyzetkilométerrel csökkentek. Az IÁ Irakban korábbi területeinek 78 százalékáról, Szíriában pedig 58 százalékáról szorult ki. A koalíciós erők minden katonai művelet előtt körbeveszik a célterületet, így elérve, hogy az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldi harcosok semmiképpen se szökhessenek el.

A török haderővel együttműködve lezárták a szír-török határ egészét, meggátolva, hogy újabb dzsihadisták kerüljenek Nyugatra. A harctéren talált adathordozók, mobiltelefonok, címlisták alapján az Iszlám Állam 19 ezer harcosát azonosították név szerint. Az adatbázist az Interpollal is meg fogják osztani.

McGurk szerint Washington és Moszkva között – a diplomácia feszültség ellenére – működnek a kétoldalú megállapodások, melyek megakadályozzák, hogy Szíriában ne legyen konfliktus az amerikai és orosz haderő között, és ne történjenek balesetek sem.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2017. augusztus 05. 17:33
Valószínűleg Rakkában fog meghalni” az a mintegy kétezer dzsihadista, akiket az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők vettek körül ................. Merkel hajókkal megy értük ,német rendőrség katonaság őket védi .
áfonya
2017. augusztus 05. 17:30
Merkel várja őket. Sógorék migriceket üdültetne hazánkban Nem hittem volna, hogy valaha ilyet írhatok le: Mennyivel jobb a helyzetünk. Képzeljétek, ha a kormány a brüsszeli elvárásoknak megfelelően betelepítene 100 000 migricet, a katonaság és a rendőrség - mint Németországban - őket védené. Esetleg azokat, akik ebben a posztban szidták a betolakodókat, este elvinné a rendőrség. Hányan lennének, akik az AfD vagy a norvég hazafiak példáját követné? Védjék meg a hazájukat? A saját politikusaik ellen? Hát lehet, hogy ez jön, de azt már polgárháborúnak hívják.
illiberator
2017. augusztus 05. 17:08
Soros NGO-k az EU-ba menekítik őket
illiberator
2017. augusztus 05. 17:06
Most indulnak Berlinbe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!