Nem kizárt, hogy az RMDSZ is kormánypárt lesz

2016. december 12. 07:27

Kilencvennégy százalékos feldolgozottságnál úgy tűnik, bejut a román parlamentbe a Traian Băsescu volt államfő vezetett Népi Mozgalom Párt is, így hatpárti parlament alakulhat. Az RMDSZ a részeredmények szerint 6,35 százalékot szerzett. Jelen állás szerint a Szociáldemokrata Párt és liberális szövetségese, az ALDE alakíthat kormányt, de nem zárják ki, hogy az RMDSZ-t is beveszik.

2016. december 12. 07:27

Hatpárti palament alakulhat Romániában a vasárnapi választásokat követően, amelyeket nagy fölénnyel nyert meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) – derült ki a központ választási bizottság (BEC) honlapján közzétett részeredményekből. A BEC honlapjára az éjszaka folyamán a voksolás után készült jegyzőkönyvek 94 százalékát töltötték fel, miután 6,8 millió szavazatot számoltak meg a leadott 7,2 millió közül – írta a Mediafax hírügynökség. A szavazási részvételi arány 39,5 százalékos volt.

Az előző esti exit pollok után a részeredmények is igazolják, hogy magabiztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ színeiben indult - a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató – magyar összefogás. Az RMDSZ-listára a voksok 6,35 százalékát adták, ami nagyjából megfelel a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyának. A Szociáldemokrata Párt több mint 46 százalékkal nyerte meg a választásokat, és szabadelvű szövetségese, az ALDE is kényelmesen bejut a parlamentbe 6,1 százalékkal. A baloldalon így meglesz a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség. A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20 százalékon áll, az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,4 százalékot ért el.

A szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésben még kérdéses volt, de már a részeredmények szerint bejut a bukaresti parlamentbe a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely az adatok 94 százalékának feldolgozása után 5,05 százalékon áll. Így viszonylag kevés – be nem jutott pártra adott – szavazatot kell újraosztani, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták 46 és fél százaléka 50 fölé emelkedjen.

Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében vasárnap bejelentette, hogy pártja igényt tart a kormányzásra, és a Călin Popescu-Tăriceanu vezette liberális ALDE-val akar koalícióra lépni. Az Agerpres hírügynökség közlése szerint Dragnea elmondta: „Előbb beszélünk az RMDSZ-szel való együttműködésről a párton belül, majd az ALDE-s kollégákkal együtt eldöntjük, hogy mi legyen a követendő út. Nincs szándékunkban koalíciót kötni a sem PNL-vel, sem az USR-vel, sem pedig a PMP-vel.

Új társadalmi szerződésre van szükség a többség és a kisebbség között, hogy egyetlen magyar ember se érezze veszélyeztetve identitását, anyanyelvét, kultúráját. Biztonságban kell lennie a nemzeti és etnikai identitás valamennyi összetevőjének” – mondta Kelemen Hunor, megjegyezve: erősebb parlamenti képviselete lesz a magyarságnak, mint az előző ciklusban volt.

(MTI, Agerpres)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2016. december 12. 12:50
Ez így demokratikus! Minden párt méresse meg magát a választáson, aztán, ha eléri az 5 %-ot, bejut a parlamentbe, ott a kormányzó többség érdekében koalicióra léphetnek egymással. De amit Magyarországon csinálnak az ellenzéki pártok, gittegyletek, annak semmi köze a demokráciához, mert egy alig mérhető gittegylet vezetőjének, aki a közös listán jutott a parlamentbe, ott semmi keresnivalója nincs! Ne legyen már képviselője néhány tucat szélsőséges gittegyletnek is.
liberálzöld.
2016. december 12. 08:57
Megy ez kedves Fidesz és Viktor, csak nem kell beleugatni!
komondor
2016. december 12. 08:43
A tolvaj komcsikkal?! Ne vicceljetek már!
hajjaj
2016. december 12. 08:27
Eszébe jut másnak is: bár az MSzP-nek megvolt a kormányalakító többsége ,be kellett venni az SzDSz-t is "kormányozni". Hol van MSzP,hol van SzDsz ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!