Megerősítették a francia karácsonyi vásárok védelmét

2016. december 20. 07:10

Részvétüket fejezték ki a berlini tmadás kapcsán uniós vezetők és a NATO vezetői, illetve többek között a francia kormány tagjai. Franciaországban megerősítették a karácsonyi vásárok védelmét. „A magyar emberek mélységesen elítélik a gátlástalan és aljas berlini támadást, amelyre éppen akkor került sor, amikor Európa a legnagyobb keresztény ünnepre készül” – írta Szijjártó Péter.

2016. december 20. 07:10

Több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak azok után, hogy hétfő este egy teherautó belehajtott egy berlini karácsonyi vásárba, és legalább kilenc embert megölt. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta a Twitteren, hogy mélységesen lesújtották a történtek, és hangsúlyozta, Európa kész segíteni a német hatóságoknak. Az Európai Unió részéről mások mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is részvétet nyilvánított.

Közleményében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki az események miatt. A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált. Azt írta, hogy lesújtotta a támadás, és szolidaritásáról biztosította Németországot. Charles Michel belga kormányfő arról számolt be, hogy országa biztonsági szolgálatai szorosan figyelemmel követik a németországi eseményeket, de a hatóságok nem emelték meg a terrorkészültség szintjét, azt továbbra is hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják.

Megerősítették a francia karácsonyi vásárok védelmét

A franciák osztják a németek gyászát ebben a tragédiában, amely egész Európát sújtja” – olvasható az Elysée-palota közleményében. A francia elnök „szolidaritását és együttérzését fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak, a német népnek és a családoknak”. A német néppel szolidaritását fejezte ki többek között Jean-Marc Ayrault külügyminiszter, Francois Fillon konzervatív elnökjelölt és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester is.

A franciaországi karácsonyi vásárok védelmét „azonnal megerősítették” a Berlinben hétfő este elkövetett „merényletet” követően – közölte Bruno Le Roux belügyminiszter, aki „teljes szolidaritásáról biztosította a német hatóságokat és a bűncselekményben érintett embereket”. A belügyi tárca vezetője jelezte, hogy a francia-német terrorelhárítási együttműködés folytatódik annak érdekében, hogy a demokráciák megnyerjék a harcot „azok ellen, akik az értékeinkre és a szabadságunkra támadnak”. Bruno Le Roux „ezen körülmények között minden rendőri erőt a maximális figyelem megőrzésére és a barbarizmussal szembeni eltökéltségre kért”.

Szijjártó is elítélte a támadást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fejezte ki részvétét és együttérzését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszternek – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium keddre virradó éjszaka az MTI-vel.

A magyar emberek mélységesen elítélik a gátlástalan és aljas berlini támadást, amelyre éppen akkor került sor, amikor Európa a legnagyobb keresztény ünnepre készül” – írta levelében Szijjártó Péter a szaktárca közleménye szerint.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2016. december 20. 21:25
nem a karácsony, hanem a húsvét a legnagyobb keresztyén ünnep
Droite
2016. december 20. 14:38
Be kell tiltani a karacsonyt, vasarostul es akkor nem lesz karacsonyi merenylet...
luga
2016. december 20. 11:37
A nizzai, ugyan ilyen módszerrel végre hajtott gyilkolás nem volt intő példa Európában?
hátakkor
2016. december 20. 10:55
Frankhonban lassan két éve van rendkívüli állapot, maga a belügyminiszter jelentette ki Nizzában, hogy a terrorizmussal együtt kell élni. Ennyi. Most a karácsonyi vásárokat fogják védeni, ahogy Berlinben is sikerült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!