A magyar trikolór tizenkét hónapja – A Nemzet Naptára 2017

2016. december 27. 23:13

A New York-i Hungarian TV Magazine, a Magyar Trikolor Kft és az 56 Lángja Alapítvány az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából nyílt fotópályázatot hirdetett „A magyar trikolór tizenkét hónapja” címmel. A pályázatot azóta évente meghirdetik, és a beküldött fotókból falinaptárt állítanak össze.

2016. december 27. 23:13

A Nemzet Naptára képanyaga minden évben pályázat útján gyűlik össze, és erre a pályázatra nemzeti színeket legkülönbözőbb, legmeghökkentőbb összefüggésekben ábrázoló műveket várnak. A fotókon a négy évszakban megjelenő nemzeti zászló témakörén túl a trikolór egyéb előfordulási formái is szerepelhetnek: egy nemzetközi sporteseményen arcra festett piros-fehér-zöldtől kezdve a természet jelenségeiben megjelenő nemzeti színekig, azok bármilyen formában fellelhető módozata alkalmas a nevezésre. 

Minden évben rengeteg értékes és érdekes fotó érkezik be a világ minden tájáról, ahol magyarok élnek. A nyertes pályamunkák megnevezésére és a díjak átadására az évente megrendezett Trikolór Gálán kerül sor.

A naptár megálmodója és mindenese Szilágyi Ákos, aki számára fontos, hogy a magyar trikolór tisztelete minél több emberhez eljusson. A naptár szerinte erre tökéletes eszköz, hiszen az ember napi kapcsolatban van vele, reggelenként rápillant egy-egy képére, megnézi, hogy hányadika is van aznap, kinek ünneplik a névnapját.

A beérkezett fotópályázatokat zsűri bírálja el, melynek elnöke 2016-os haláláig Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr volt, aki büszkén adta a nevét a fotópályázathoz és viselte szívén a naptár ügyét. Amikor tehette és épp Magyarországon volt, részt vett a gálán, ha pedig nem tudott eljönni, videó üzenetet küldött. Helyét Koltai Lajos operatőr vette át. A 2017-es naptár tisztelgés Zsigmond Vilmos emlékének is, és egyben az általa 1956-ban készített képkockával címlapján főhajtás a forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából. 

*

Szilágyi Ákos más formában is szívén viseli a magyar zászló ügyét: a naptár mellett megszületett egy dal (a Lobogó dal) és létrejött a zászlónap.

A 2012-es Trikolór Gálán indult útjára a zászlónap törvénybeiktatásának ötlete, amelynek eredményeképpen 2015 óta Magyarország is ünnepel zászlónapot, március 16-án.

A zászlónap gondolata hozta meg a Lobogó dal ötletét. „Egy We Are the World-féle dal megszületése motoszkált a gondolataimban, amibe szerettem volna bevonni közismert énekeseket és az ő segítségükkel együtt elérni a mai fiatalok köreit. A mai fiatalokat nem könnyű elérni, de gondoltam, hogy egy populárisabbnak hangzó dal őket is megérintheti valahol. Ha a dallam belemászik a fülükbe, akkor előbb-utóbb a szöveg és annak üzenete is eljut hozzájuk” – mondja Szilágyi Ákos. Ő írta a szövegét, Szikora Róbert zenésítette meg, bemutatására pedig 11 magyar előadóművészt kértek fel: Tolcsvay Béla, Erdélyi Claudia, Balázs Fecó, Vastag Csaba, Kovács Nóri, Szikora Robi, Makrai Pál, Varga Miklós, Tóth Reni, Charlie, és Demjén Ferenc.

 

További információk a naptárról, a könyvesboltokról, ahol kapható, valamint az online rendelésről: www.magyartrikolor.com

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!