Az LMP-vel közösen jelöl alkotmánybírókat a kormány

2016. november 17. 11:09

Hárompárti megegyezés született az Alkotmánybíróságba jelölendő bírókról: Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelöl közösen a Fidesz, a KDNP és az LMP.

2016. november 17. 11:09

Megegyezett a Fidesz, a KDNP és az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) hiányzó bírói helyeire a jelöltekről: a frakciók Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A testület új elnökének személyéről is egyetértés jött létre a három képviselőcsoport között, de az ő nevét a házelnöki felkérés előtt nem árulják el.

Marosi Ildikó a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Alkotmányjogi Tanszéket vezeti, Szabó Marcel pedig a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes – ismertette a jelölteket a tájékoztatón Gulyás Gergely, az Ab tagjait jelölő parlamenti bizottság fideszes alelnöke.

Kedden szavaznak a jelöltekről

A három frakció közös jelöltjeiről – akik elfogadták a felkérést – várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés. Előtte, hétfőn az igazságügyi bizottság meghallgatja őket. A jelöltek mindannyian eleget tesznek a törvényi feltételeknek – közölte Gulyás Gergely.

Kósa Lajos emellett bejelentette, hogy az Ab elnökének személyéről is megegyezés született – amire azért volt szükség, mert jelenleg az elnökhelyettes látja el a tisztséget –, őt Kövér László házelnök fogja felkérni a posztra. Az ő nevét a Fidesz politikusai egyelőre nem árulták el, de a frakcióvezető közlése szerint ez még a nap folyamán megtörténik, és róla szintén kedden dönthet a parlament. Kósa Lajos azt is mondta, próbáltak az MSZP-vel és a Jobbikkal is egyeztetni, ám a szocialisták „elzárkóztak”, a Jobbikkal pedig a személyekben nem tudtak megegyezni.

A Fidesz frakcióvezetőjét kérdezték arról is, hogy a Jobbik az óraátállítás eltörlését kezdeményezte. Erről azt mondta, a gazdasági bizottság csak arról döntött – kormánypárti támogatással –, hogy a jobbikos indítványt tárgyalásra alkalmasnak tartja, és hozzájárult, hogy az Országgyűlés valamikor napirendjére tűzze. Annyit megjegyzett, hogy a magyarok egy jelentős része nem ért egyet az óraátállítással.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
na még ez is
2017. március 16. 18:33
Most nagyot csalódtam az LMP-ben. Főleg, hogy ebből a négyből egyedül Schanda vállalható szakmailag...
Megtalálta
2016. december 05. 17:15
Határozottan jót tenne a Fidesznek, ha a kormányában lenne néhány LMP-s miniszter.
Sitiveni Klein
2016. november 22. 18:42
"Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár volt !!!! " Bocsánat! De én egy normális forrást neveznék meg... https://hu.wikipedia.org/wiki/Forr%C3%A1stan
CzBeno
2016. november 22. 18:41
Igen, de szerinted azoknak a voksoknak, amit leadtak rájuk, szerinted hány százalékát adták azok akik DIREKT a KDNP szavazói? Mármint a párt (párt? nevezzük csak gittegyletnek) tagságát leszámítva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik