Dupla szülinapot tarthat a texasi baba

2016. október 27. 06:20

A császármetszés közismert rutineljárás a szülészetben, sőt, sokak szerint a szükségesnél gyakrabban is alkalmazzák. De olyan eset, ami egy texasi magzattal történt, elvétve fordulhat elő. A csecsemőt ugyanis először a terhesség 6. hónapjában emelték ki az anyaméhből, majd visszahelyezték, s a kilencedik hónapban hozták véglegesen világra-adta hírül az Origo.

2016. október 27. 06:20

Egy daganat miatt a terhesség 23. hetében olyan műtétet kellett végrehajtani a texasi Margaret Boemer magzatán, aminek során a baba szinte teljesen kikerült a méhéből. A műtét sikeres volt, a baba, akit LynLee-nek kereszteltek, a terhesség 36. hetében másodszor is megszületett császármetszéssel, írja a CNN.

A daganatot rutinszerű ultrahangvizsgálaton fedezték fel, egész pontosan sacrococcygeális teratómáról volt szó. Ez olyan ritka daganat, ami a terhesség során a magzat farkcsontján fejlődik ki.
 
Az esetek felében a magzat jól viseli a daganatot, a terhesség zavartalanul lefolyhat, csak a baba megszületése után távolítják el. Az esetek másik felében (ezek közé tartozott Boemer magzata is) a daganat elszívja a vérellátást a magzattól, ami végül a magzat halálához vezet.
 
A legtöbb orvos azt tanácsolta Boemernek, szakítsa meg a terhességet, de Darrell Cass, a texasi magzatközpont igazgatója felajánlotta neki a műtét lehetőségét. A magzat megmentésére csak nagyon kis esély volt, de Boemer az operációt választotta.
 
Mikor megműtötték, a daganat már nagyobb volt, mint a magzat. Az operáció elvégzéséhez az orvosoknak hosszú vágással fel kellett nyitniuk Boemer méhét,
a magzatvíz szinte teljesen elfolyt, a magzat gyakorlatilag kikerült a méhből.
A daganat nagy részét eltávolították, a magzatot visszahelyezték a méhbe, a vágást összevarrták.
 
Boemer a terhesség hátralévő részét ágyhoz kötve töltötte. Miután a baba másodszor is megszületett, azonnal az intenzívre vitték, és eltávolították a daganat maradékát, amihez az első műtét során nem fértek hozzá, és ami újra nőni kezdett.
 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!