Váratlan mellékhatás: enyhült a bénultság

2016. augusztus 18. 06:44

Nehéz a feladata azoknak a kutatóknak, akik súlyos, véglegesen bénultnak nyilvánított betegek helyzetén szeretnének könnyíteni. Több mint két éve már bemutattunk egy videót, ahol egy aggyal irányítható külső váz segítségével egy ilyen állapotú fiú képessé vált arra, hogy a futball világbajnokság kezdőrúgását is elvégezze. Az MTI híre szerint úgy tűnik, ez a módszer még további meglepő eredményt is hozhat a sérültek számára.

2016. augusztus 18. 06:44

A Sao Pauló-i AASDAP Idegrehabilitációs Laboratóriumban végzett kutatást Miguel Nicolelis amerikai tudós vezette. Az egyéves programnak az volt a célja, hogy a nyolc krónikus állapotú, mozgásképtelen pácienst egy új fejlesztésű segédeszközzel, az agyhullámok vezérelte robotikus külső vázzal megtanítsák járni. Az egyéves kutatás eredményeit a Scientific Reports folyóiratban tették közzé.

Nicolelis elmondta, hogy a betegeknél hosszú ideje változatlan, krónikus állapotuk miatt fel sem merült, hogy bármiféle motoros vagy érzékelő funkciójuk javulhat. Ám attól kezdve, hogy elkezdték velük az egyéves tréninget, a minden harmadik hónapban elvégzett neurológiai tesztek a páciensek izommozgásában és tapintásérzékelésében is fejlődést mutattak.
   
Amikor egy tűvel vagy kefével megérintettük őket, valamit éreztek belőle, holott korábban egyáltalán nem érzékelték" – mondta a kutató. Hozzátette, hogy a bél– és hólyagfunkciójuk is határozottan fejlődött, ami jelentős előrelépés ilyen állapotú betegeknél.
   
A tréning alatt a fejükön egy „nem invazív agy-gép interfészt" viseltek, a testüket pedig egy külső váz tartotta. A szakemberek nem tudják, hogy a tréning mely része volt az, ami ezt a meglepő fejlődést a betegek állapotában előidézte, de a javulás mértéke minden más rehabilitációs technikával összevetve is nagyon látványos.
   
Világosan megmutatja, hogy még egy krónikus gerincvelősérült betegben is rengeteg érintetlen neuroplaszticitás-potenciál van" – idézte a BBC a téma egyik brit szakértőjét, Mark Bacont.
   
A robotikus láb elektronikus érzékelőiből érkező információt – a láb földet érését – a beteg az ujjához rögzített vibráló lapocskával érzékeli. „A páciensek karjait használjuk transzduktorként, hogy a lábtól eljusson a jel az agyba" – fejtette ki a professzor hozzátéve, hogy ezen a módon valamiféle „fantomvégtagérzés" alakul ki a betegben, aki így azt éli át, hogy ő maga jár.
     
Nicolelis úgy véli, hogy az agy „átképzése" központi szerepet játszhatott a betegek váratlan neurológiai fejlődésében. „Virtuálisan minden páciens agya törölte, hogy van lábuk. Megbénultál, nem mozogsz, a lábaid nem reagálnak." A sisak és a robotikus váz által elősegített mozgás azonban ismét feltámasztotta az agyban az eltűnt fogalmat – magyarázta.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!