Le Monde: főterroristával tarthatott kapcsolatot a nizzai merénylő

2016. július 17. 09:58

Omar Omsen, az egyik legismertebb franciaországi radikális toborzó számát is megtalálták a nyomozók a nizzai merénylő híváslistáján – írja a az Origo a Le Monde értesüléseire hivatkozva. Az Iszlám Állam már vállalta a 84 halálos áldozattal járó mészárlást.

2016. július 17. 09:58

Néhány „érdekes” nevet is találtak a nizzai merénylő, Mohamed Laouaiej Bouhlel híváslistájának vizsgálata során – írja a az Origo a Le Monde értesüléseire hivatkozva. A francia lap a nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva közölte: a nizzai merénylő híváslistáján állítólag Omar Diaby, más néven Omar Omsen, az egyik legismertebb franciaországi radikális toborzó számát is megtalálták a nyomozók.

A hatóságok még keresik a pontos választ arra, hogy valóban ismerték-e egymást. Ha igen, akkor a támadás előkészítésében is együttműködhettek. Ma az Iszlám Állam mindenesetre szombaton vállalta a 84 halálos áldozattal járó nizzai mészárlást és közölte: az ő harcosuk volt Lahouaiej Bouhlel.

Omar Diaby neve 2012 óta ismert a francia hatóságok előtt – írja az Origo már a Time cikkére hivatkozva. A szenegáli születésű, Nizzában felnőtt Diaby aszerint 2013-ban csatlakozott az al-Kaida terrorszervezet szíriai ágához, az al-Núszra Fronthoz. Szíriában a kormányerők elleni harcokban is részt vett, de bizonyos források szerint már szakított a terrorszervezettel. 2015 augusztusában arról szóltak a hírek, hogy meghalt a szíriai harcok során, de 2016 májusában feltűnt a France2 tévécsatorna terroristák szíriai táborából származó felvételein. 

Valószínűleg Diaby tevékenységétől sem független, hogy Nizza Párizs után a franciaországi radikális iszlamisták második legfontosabb központjaként ismert - írja az Origo.

 

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
betamás89
2016. július 18. 00:28
elbibsültek társasasága: -Nem volt iszlámista háttere -Javítva: nem lehet tudni, h iszlámista háttere volt - Javítva: Ha lenne bõr a képnkön föld alá bújnánk szégyenünkben, de hát mi nem az a fajta vagyunk
enmar
2016. július 17. 17:12
A NAAGY FRANCIA FORRADALOM egyik tábornokának jelentése: (szabaccság egyenlőség testvériség) Francois Joseph Westermann tábornok a következőt írta a Konventnek: "Vendée nincs többé... A kapott parancsok alapján lovakkal tapostattam agyon a gyerekeket, lemészároltattam a nőket, akik így nem szülnek több brigantit. Nincs egyetlen fogoly, aki ezt felemlegetné: kivégzettem mindet.” Vivlöfranc!
Jason Bourne
2016. július 17. 16:57
De _nem lehetett_ radikális iszlamista merénylő, mert nem volt a titkosszolgálat "látószögében". Megmondta már tegnap a francia belügyminiszter!
Gregorius
2016. július 17. 15:39
Csak azt nem értem, hogyha valakiről tudják azt, hogy veszélyes, ismerik a nevét, fényképét és a telefonját, akkor miért nincs ellene egy országos hajtóvadászat azért, hogy elkapják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!