Elrejtenék az állami és önkormányzati cégek üzleti adatait a nyilvánosság elől

2016. május 03. 21:28

Varga Mihály egy friss törvényjavaslata szerint nem lennének megismerhetők a köztulajdonban lévő társaságok, vagyis az állam vagy egy önkormányzat által többségi befolyással irányított bizonyos cégek adatait, ha azok nyilvánosságra hozatala sértheti a cég érdekeit.

2016. május 03. 21:28

Ha hátrányt vagy aránytalan sérelmet okoz, esetleg sérti az adott cég pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit, nem ismerhetőek meg annak az üzleti tevékenységével kapcsolatos adatai, áll a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott, a 2017-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatban.

Egész pontosan ez áll a törvényjavaslat 99. paragrafusának 2. pontjában:

„Nem ismerhető meg továbbá a köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat, amelynek más által történő megszerzése vagy nyilvánosságra hozatala a köztulajdonban álló gazdasági társaság vagy az általa irányított vállalkozás gazdálkodása körében, gazdasági tevékenységéhez kapcsolódóan, közvetlenül vagy közvetve

a) elsősorban a tisztességes piaci verseny szempontjából hátrányt vagy aránytalan sérelmet okoz, vagy

b) sérti vagy veszélyezteti a köztulajdonban álló gazdasági társaság, vagy az általa irányított vállalkozás jogos pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit.”

Az Átlátszó cikke szerint az érintett cégek így olyan puha, meghatározhatatlan tartalmú fogalmakra hivatkozva tagadhatják meg a nyilvánosság tájékoztatását, ami lényegét tekintve kiüresíti az információszabadságot az állami és önkormányzati cégek esetén.

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 05. 11:08
A hiszti eredménye borítékolható csakúgy, mint a Postánál itt is. A derék információ koldusok az állami cégek konkurenciáinak érdekeit védik, de a bíróság ezúttal észen volt.
Droite
2016. október 07. 21:46
Azthittem a keszulo jogszabalyrol folyik az eszmecsere, a vizes vb sztem nem allami tobsegu vallalat...
gudmen
2016. október 07. 21:46
az állam meg szende szüzként széttárja lábát és hagyja magát meghágni a Lopez Lopovicsok által? az a verzio életszerübb, hogy a fidesz-mutyik a fényérzékenyek...minden kormányzati deal mögött vagy offshore háttér áll..vagy abszurd mértékü tulárazás.. pl. vizes vb 24 milliárdrol indult..most 80-nál tart...csak egyetlen tétel..
Droite
2016. október 07. 21:46
Azt hiszed hogy ami agazatokat visszavasarolt kozpenzbol, az allam azokra a mukodesi adatokra csak a 444 es atlatszo egybites "ujsagiroi" kivancsiak. A regi tulajdonosok es az uj, leendo privatizalok szintugy szeretnek megtudni milyen osszeg van egy uzletben, foleg ha az "rezsimvaltaskor" ujra lophato lesz ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!