Az Emberi Jogok Európai Bíróságára menne Breivik az embertelen bánásmód miatt

2016. március 04. 14:55

Rosszul viseli a magánzárkát a hetvenhét embert meggyilkoló Anders Behring Breivik, aki kész az Emberi Jogok Európai Bíróságára menni annak érdekében, hogy kiengedjék a magánzárkából. A férfi szerint „embertelen” és „megalázó” módon bánnak vele a börtönben, ahol egyébként három helyiség, tv, számítógép és Playstation is rendelkezésére áll.

2016. március 04. 14:55

A norvég Local arról ír, hogy a hetvenhét embert meggyilkoló Anders Behring Breivik kész az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni annak érdekében, hogy ne tartsák őt magánzárkában. A tömeggyilkos még 2011 július 22-én ölt meg Oslóban egy bombatámadás során nyolc embert, majd nem sokkal később Utøya szigetén kezdett vérengzésbe egy gyerektáborban, ahol összesen 69 embert lőtt le, főként fiatalkorúakat.

Breiviket a Skien börtönben tartják fogva magánzárkában, amely Larvikhoz van közel, de Oslótól is csak nagyjából 100 kilométerre van. Breivik azért pereli a norvég államot, mert szerinte a magas biztonsági fokozatú börtönben „embertelen” és „megalázó” módon bánnak vele, ami sérti az emberi jogait.

Oystein Storrvik, a tömeggyilkos ügyvédje az AFP-nek elmondta: „Ha szükséges, akkor elvisszük az ügyet az Emberi Jogok Európai Bíróságára.” Storrvik hozzátette: „Az elkülönítés rombolja a pszichológiai állapotát Breiviknek. A börtönben egyik legfontosabb feladatának a tanulást tekintette, de most abbahagyta, ami szerintem jól mutatja, hogy az elkülönítés negatívan hat a mentális egészségére.”

Breivik csak három szobát használhat

A norvég államot védő hivatali főügyész szerint Breivik életkörülményei a szigorú előírások ellenére is jók. A férfinek három helységhez van hozzáférése: egyet élni, egyet tanulni, egyet pedig testgyakorlásra használhat – derül ki az oslói bíróságra benyújtott dokumentumból. Breiviknek van tévéje, internet nélküli számítógépe, PlayStationje, de főzhet és moshat is magára.

Breivik rabtársaival nem tarthatja a kapcsolatot, azonban az őrökkel és a börtön dolgozóival beszélhet. A tömeggyilkos azért is pereli az államot, mert megsértik a magánélethez való jogát, amikor cenzúrázzák a leveleit. A hatóságok szerint azért van szükség a cenzúrázásra, hogy megakadályozzák egy szélsőséges hálózat kiépítését.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2016. október 12. 17:20
77 család életét tette tönkre egy életre. Én minden héten közszemlére tenném, hogy ne legyen egyedül, legyen neki szóbeli, vagy köpet kontaktusa az emberekkel.
Morgen
2016. március 16. 21:16
Hülye világ hülyén viselkedik. Rózsaszirmos jakuzzit is neki!
wtf?
2016. március 10. 12:56
Ez a csákó már nem előszőr csinálja ezt,sztem direkt provokálja a liberálisokat.
Gullwing
2016. március 10. 12:55
Három helyiség, tv, számítógép és Playstation egy tömeggyilkosnak. A liberalizmus megérett a pusztulásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!