Tarlós: A jogszabályokat betartó taxisok számíthatnak a főváros támogatására

2016. január 18. 14:31

Számíthatnak a főváros támogatására Uber-ügyben a jogszabályokat betartó magyar taxisok – mondta Tarlós. Szerinte az Uber-sofőrök a fővárosi taxisrendelet előírásainak nem felelnek meg. A hétfő reggel óta tüntető taxisok eközben küldöttséget küldött a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, az NGM-hez, a NAV-hoz, valamint az Uber irodájához.

2016. január 18. 14:31

Az adófizető, jogszabályokat betartó magyar taxisok a továbbiakban is számíthatnak a főváros támogatására Uber-ügyben, de Budapestnek nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége az alkalmazás betiltására, lekapcsolására – közölte Tarlós István főpolgármester hétfőn. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a főpolgármester azt írta, korábban azért módosították a taxisrendeletet, hogy a városban megszűnjön az azt megelőző 15 évre jellemző „felfordulás”, illetve, hogy békésebbek legyenek a taxisok munkakörülményei.

Tarlós István közölte: az Uber-sofőrök a fővárosi taxisrendelet előírásainak nem felelnek meg, Budapest célja a kormánnyal együttműködve az, hogy a taxisrendeletet mindenki betartsa. Hozzátette ugyanakkor, a fővárosnak nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége arra, hogy az Ubert betiltsa vagy lekapcsolja, a szabályokat be nem tartó „vadtaxisokat” kiszorítsa.

A taxisok hétfő kora reggel óta tartanak demonstrációt a fővárosban a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésében. Délelőtt petíciót adtak át a Főpolgármesteri Hivatalban, majd a Városháza előtt megjelenő taxisok közül négy képviselő tárgyalt Tarlós István főpolgármesterrel. A találkozón nem született megállapodás, így a taxisok folytatják az Uber ellen meghirdetett demonstrációjukat.

Az NGM-nél nem fogadták a taxisokat

Taxisokból álló küldöttség indult hétfő kora délután a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, valamint az Uber irodájához; a taxisok célja, hogy információt kérjenek követelésük teljesítésének időpontjáról. A taxisok azután döntöttek így, hogy problémájukra nem született megoldás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen, így a taxisok folytatják az Uber ellen meghirdetett demonstrációjukat.

Az MTI-nek nyilatkozó Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke azt mondta, számukra az az egyetlen lehetséges megoldás, ha megszűnik az Uber, vagy ezen szolgáltató is azokat a feltételeket teljesíti, amelyeket a „hivatásos” autósoknak kell. Ha a négy felsorolt helyszínen nem kapnak pozitív választ vagy egy közeli határidőt az Uber beszüntetésére, lezárják a forgalom elől a teljes Bajcsy-Zsilinkszy út-Andrássy út-József Attila utcai kereszteződést – mondta a szakszervezeti elnök. Czifery Csaba időközben jelezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnál nem fogadták a taxisok küldöttségét.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2016. január 18. 17:22
Az 1990-es taxisok zöme már nincs a pályán. Ezért tudok szurkolni a mostaniaknak, akiknek teljesen igaza van.
lynx
2016. január 18. 16:52
Fél négy előtt nem sokkal teljesen lezárták a Deák tér környékét, csak a mentőket, a rendőröket, a tűzoltókat, valamint a buszokat engedik át. Engem nem érdekel a taxisok viszonya az Uberhez, nem érdekel az Uber jogossága. Jelentsék fel, hozzanak törvényt, tüntessenek, védjék az érdekeiket. Előttem az utat viszont ne zárják le. Az út nem az övék. Valós vagy vélt sérelmeimért én sem zárom le az utat mások előtt. Ha a rendőrség határozottan haladéktalanul békés vagy kényszerítő eszközökkel nem számolja fel ezeket az útlezárásokat, akkor mit vár a többi közlekedőtől? Ez azt jelenti, hogy holnap a cégem teherautóival, lezárhatok néhány taxis drosztot, mivel a múlt éjszaka túlszámlázták a viteldíjat? A többi néhány százezer ember a hasfájása, a kórházi vaságy, vagy a zsúfolt kettes villamos miatt is utakat zárhat le? Na ne. Nem kellene bevárni egy ellentüntetést. Ne adjunk munkát a fogtechnikusoknak. Dózerral le kell tolni mindet az útról.
Berecskereki
2016. január 18. 16:46
A taxis tüntetés résztvevői egyvalamit már biztosan elértek: hirtelen rengetegen érdeklődnek az Uber iránt. http://hvg.hu/tudomany/20160118_uber_taxi_taxis_tiltakozas#rss
néhai Ch.Pilot
2016. január 18. 16:44
Mondjuk én azt nem értem, bár szimpatizálok a magyar taxisokkal, hogyha az Uberrel van bajuk, miért a magyar hatóságokat zsarolják, miért a magyar utazók célba jutását lehetetlenítik el? Számtalanszor bizonyították már, milyen fineszesek, összetartóak. Egy kis vagánysággal megkeseríthetnék az Uber életét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!