Újabb 125 ezer diák kap laptopot
A tanulói laptopok mellett intézményi eszközök is érkeznek az iskolákba.
Az Emmi államtitkára úgy véli: a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben igenis lehet finoman és kreatívan főzni a menzareformot követően is.
Az egészséges ételeket is el lehet készíteni kreatívan és finoman – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten az MTI-nek. Rétvári Bence erről azután beszélt, hogy Novák Katalinnal, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával együtt részt vett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) konyhájának nyílt napján. Kiemelte, a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben igenis lehet finoman főzni az új közétkeztetési rendeletet betartásával. Ezt bizonyították be az OÉTI nyílt napján is – fűzte hozzá.
Rétvári Bence úgy fogalmazott, 2015 két szempontból is fontos év. Egyrészt azért, mert szeptembertől Magyarországon – Európában egyedülálló módon – a kisgyermekek 90 százaléka ingyen eszik a bölcsődében és az óvodában, másrészt pedig ettől az évtől „tálcán kínálják az egészséget nekik”.
Szeptember 1-jén lépett hatályba az új közétkeztetési rendelet, amely részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. A rendelet értelmében tilos a többi között szénsavas vagy cukrozott üdítőitalt, valamint magas zsírtartalmú húskészítményt felszolgálni, és nem lehet sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket felhasználni. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.