Aggasztó hírek érkeztek a Vatikánból: Ferenc pápa állapota még mindig bizonytalan

Szombat reggel Ferenc pápánál hosszan tartó asztmatikus légzési elégtelenség jelentkezett, amely miatt magas áramlású oxigén alkalmazására volt szükség.

Egészségügyi témához képest szokatlanul nagy felzúdulást keltett a WHO tanulmánya, melyről a Mandiner is beszámolt főoldalán, s amely a feldolgozott húskészítményeket rákkeltőnek minősítette, a vörös húsokat pedig a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta. Ugyanakkor mindazoknak, akik a vegetáriánus étrend melletti egyértelmű állásfoglalásnak fogták fel a hírt, érdemes odafigyelniük arra is, hogy egyrészt a tanulmány nem tér ki a fehér húsokra, másrészt azon a bizonyos listán a rákkeltő anyagok között nemcsak a dohányzás vagy az azbeszt szerepel, hanem például a napsütés is.
Az MTI a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárát kérdezte meg ez ügyben, s a szakember válaszát, amelyben a szélsőségekkel szemben a mértékletességet és a kiegyensúlyozott étrendet javasolja, talán érdemes iránymutatónak tekinteni a téma kapcsán. Erdélyi-Sipos Alíz elmondta, a rákbetegségek kialakulásáért 70-80 százalékban a környezeti tényezők felelősek, és ebben nagy szerepe van a táplálkozásnak. A szakember hangsúlyozta, az egészséges táplálkozási ajánlásokban a húsok és húskészítmények nem a táplálkozási piramis alján, hanem a 4. szinten találhatók, így nem ezekből a nyersanyagokból, élelmiszerekből kell napi szinten a legtöbbet fogyasztani. Gyakoriság tekintetében részesítsük előnyben a szárnyasokat, a halakat és ezt követően a vörös húsok is szerepelhetnek.
A dietetikus nem vitatta, hogy a vörös húsok fogyasztásának nagyon sok jó élettani hatása van, azonban a mértékletességet mindig szem előtt kell tartani. „Ha valamiből túl sokat, vagy túl keveset fogyasztunk, annak ugyanúgy káros hatásai lehetnek" –hangsúlyozta. Erdélyi-Sipos Alíz kiemelte, a WHO-jelentés sem azt mondja, hogy tilos ezeket az fogyasztani, hanem a mértékletességet hangsúlyozza. A szakember szerint több zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket, teljes kiőrlésű lisztből készült pékterméket ajánlott fogyasztani, hiszen a rostdús táplálkozásnak preventív hatása van a daganatos betegségek kialakulása szempontjából. „Lehet enni virslit egy héten egyszer vacsorára, de ne három párat" – érzékeltette a szakember, aki hozzátette, a szakma számára nem tartalmazott sok újdonságot a WHO jelentése.