Az aradi vértanúkra emlékeznek határokon innen és túl

2015. október 06. 07:40

Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják a zászlót a Kossuth téren, majd a Fiumei úti temetőben, a Batthyány-mauzóleumnál emlékműsort tartanak, Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet. Romániában, az aradi vesztőhelyen tartandó ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vesz részt.

2015. október 06. 07:40

Számos megemlékezést és több konferenciát tartanak az október 6-ai nemzeti gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezve.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) által szervezett központi rendezvénysorozat délelőtt 9 órakor a Parlament előtti Kossuth téren kezdődik, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A megemlékezők innen átvonulnak a Batthyány-örökmécseshez. Ezt követően, 11 és 16 óra között bárki leróhatja kegyeletét gyertyagyújtással az egykori miniszterelnök vesztőhelyénél, ahol délután 4 óráig katonai díszőrség áll.

A Fiumei úti temetőben, a Batthyány-mauzóleumnál emlékműsort tartanak, Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet. A megemlékezés után megtekinthető lesz Batthyány Lajos és családja nyughelye. A megemlékezők déltől középiskolásokkal együtt rendhagyó történelemórán vehetnek részt a Fiumei úti sírkertben.

Áder János Somogy megyében emlékezik

Áder János köztársasági elnök a Somogy megyei Újvárfalván mond emlékező beszédet, és koszorút helyet el a Noszlopy-kúriánál rendezett megemlékezésen. Simicskó István honvédelmi miniszter a fővárosi Petőfi-laktanyában tartandó ünnepségen is beszédet mond. A központi megemlékezések keretében este 6 órakor a Ludovika kápolnában Biró László katolikus tábori püspök emlékmisét celebrál, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora pedig beszédet mond.

Mindemellett az október 6-ai nemzeti gyásznaphoz kapcsolódóan a fővárosban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) két konferencia szervezésében is közreműködik. Délelőtt 9 órakor a budai Várban, a Kapisztrán téren található múzeum épületében Hermann Róbert főtanácsos, a HIM parancsnokának tudományos helyettese nyitja meg a Háborús hétköznapok című, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát.

A HIM és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös, az aradi vértanúk tiszteletére rendezett konferenciája 11 órakor kezdődik. Itt köszöntőt mond Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, s beszédet mond Schmitt Pál volt köztársasági elnök. Emellett országszerte több településen emlékeznek meg gyertyagyújtással, koszorúzással, ünnepséggel az aradi vértanúk emléknapján. Megemlékezéseket tartanak többek között Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsen, Egerben, Gyulán, Szerencsen, Kaposváron, Keszthelyen, Szolnokon, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon.

Határon túl is lesz megemlékezés

A határokon túl is megemlékeznek az aradi vértanúkra. Romániában, az aradi vesztőhelyen tartandó ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vesz részt. Kárpátalján Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa Nagyszőlősön a Perényi-emlékműnél a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által szervezett ünnepségen mond beszédet. Szlovákiában a pozsonyi Kecskekapui evangélikus temetőben, míg a szerbiai Elemér településen Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál emlékeznek vajdasági politikusok az aradi vértanúkra.

Október 6-át 2001-ben nyilvánították a magyar nemzet gyásznapjává.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. október 06. 13:11
A hősökre nem csak a kivégzésük napján, hanem - leginkább az oktatási rendszer keretein belül- naponta kéne emlékezni! Naponta hangsúlyozni kellene a tisztességet, az adott szó megtartását , a hazaszeretetet, az egymás megbecsülését a liberális önmagvalósító katyvasz helyett. Na, ilyen már sohasem lesz, mert a demokratikus értelmiségnek kikiáltott ingyenélő banda mehetne trágyát kihordani egy tehénistállóba, ha erre is alkalmasak lennének egyáltalán.
Vezetéknév Utónév
2015. október 06. 11:29
Kissé bizarr és finoman szólva cinikus, hogy az a kormány rázza a rongyot a 48/49-es szabadságharccal, amelyik illeberális orosz csatlósállamá teszi Magyarországot.
Energetikus
2015. október 06. 09:59
én ma Pozsonyban és Köpcsényben emlékezem ... https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6pcs%C3%A9ny https://hu.wikipedia.org/wiki/Batthy%C3%A1ny_Lajos_(minisztereln%C3%B6k)
csender
2015. október 06. 09:49
Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, Pesten. *** Arad: Lőpor és golyó általi halállal halt (reggel fél hatkor): 1. Lázár Vilmos, főtiszt (ezredes), 2. Gróf Dessewffy Arisztid, tábornok, 3. Kiss Ernő, tábornok, 4. Schweidel József, tábornok. 12 katona állt fel velük szemben töltött fegyverrel, parancsnokuk kardjával intett és a lövések eldördültek. Kiss Ernő kivételével mindhárman élettelenül buktak a földre. Kiss Ernőt csak a vállán érte a lövés, ezért három katona közvetlenül elé állt, és mindhárman újra tüzeltek. Kötél általi halállal halt (reggel hat óra után): 5. Lovag Poeltenberg Ernő, tábornok, 6. Török Ignác, tábornok, 7. Lahner György, tábornok, 8. Knezić Károly, tábornok, 9. Nagysándor József, tábornok, 10. Gróf Leiningen-Westerburg Károly, tábornok, 11. Aulich Lajos, tábornok, 12. Damjanich János, tábornok, 13. Gróf Vécsey Károly, tábornok. Vécsey Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, mert őt akasztották fel utolsónak. A vértanú tábornokok sorban elbúcsúztak egymástól, Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, ezért Damjanich holttestéhez lépett és megcsókolta Damjanich kezét. *** További aradi vértanúk: 1849 augusztusa és 1850 februárja között Aradon még további három honvédtisztet végeztek ki: 1849. augusztus 22-én Ormai Norbert honvéd ezredest, a honvéd vadászezredek parancsnokát – őt szokás az első aradi vértanúnak is nevezni. 1849. október 25-én Kazinczy Lajos honvéd ezredest, Kazinczy Ferenc fiát – őt szokás a tizenötödik aradi vértanúnak nevezni – és 1850. február 19-én Ludwig Hauk alezredest, Bem tábornok hadsegédét. Lenkey János honvéd vezérőrnagy szintén az aradi várbörtönben halt meg, őt azért nem végezték ki, mert a börtönben megtébolyodott. Szintén kivégezték cseh származású, németül beszélő, de a magyar hazáért harcoló báró Hruby Gyulát, aki az Ottrubay család tagja volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!