„Cigánybrand”: jön a Lasipe Cserdiből

2015. augusztus 03. 11:23

Lasipe néven szeretnék saját élelmiszermárkájukat piacra dobni a cserdiek – írja a Bama.hu. A cserdi modellről híressé vált falu a településen megtermelt, előállított élelmiszereket dobná piacra a márka égisze alatt. A „lasipe” egyébként „jóság”-ot jelent cigányul.

2015. augusztus 03. 11:23

Lasipe néven szeretnék saját élelmiszermárkájukat piacra dobni a cserdiek – írja a Bama.hu. Ezt a nevet fogják viselni azok a termékek, amelyekkel hamarosan piacra lépnek. A közelmúltban ugyanis elkezdték építeni a faluban a savanyító-befőző házat: ide kerülnek a fóliaházból a termények, a fákról a gyümölcsök, s lesz belőlük savanyúság, illetve lekvár.

Bogdán László polgármester szerint ez lesz az első „cigánybrand”. Szerinte éppen ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy esetleg gyengébb minőségű termékkel lépjenek piacra. A „lasipe” egyébként „jóság”-ot jelent cigányul.

A Pécstől harminc kilométerre lévő falu a „cserdi modellről” lett híres. Pár éve nincs munkanélküliség, és nem osztanak segélyt sem egykönnyen. Bogdán László a „köcsögmentesítő programról” is híres lett, ennek keretében börtönlátogatóba vitte a falu fiataljait, hogy elriassza őket a bűnözői életmódtól. A legfontosabb eredmény azonban az, hogy a falu lakosai a polgármester vezetésével maguknak termelik meg a szükséges zöldségek, gyümölcsök jó részét. Ezekből készülne most a Lasipe.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2015. augusztus 03. 22:46
Cigány kulturális központot skanzent terveznek :( Az önkormányzati választásokon ismét bizalmat szavaztak neki a helyiek. „Erős ellenszélben lehet valóban hatékonynak lenni, a legtöbbet kihozni magunkból” – vélekedik a polgármester, aki grandiózus tervekben gondolkodik: Európában egyedülálló roma skanzent tervez Cserdibe, egy igazi cigány kulturális központot. Az 500 milliós projekt elindításához szükséges pénz megvan, a részletes tervek is készen állnak. „Megrázzuk magunkat, és megépítjük ezeket a házakat, igazából nem ez a nagy dolog, hanem amit melléteszünk” – mondja Bogdán László. A gyönyörű természeti környezet adottságait kihasználva, a cigány történetiség, gasztronómia, parasztházak, ekhós szekerek, tábortűz, roma fesztiválok vonzerejére építve a helyi idegenforgalom felpezsdítése is cél
malakka
2015. augusztus 03. 13:06
Nabazmeg, ugye, hogy kehet így is?! Sok sikert! Ilyenekkel lehet semlegesíteni a negatív tapasztalatokat, nem a "megélhetési bűnözés" feltalálásával.
Spiler
2015. augusztus 03. 13:06
Erről van szó. A cserdi és az érpataki modell is működik. A lényeg hogy a törvényeket be kell tartatni. A magyaroknak nem a cigányokból van elege, a tetves gyilkosokból és bűnözőkvől van elege.
Szümi
2015. augusztus 03. 13:05
Egy ilyen kezdeményezés indikátor a cigányság számara, hogy lemérhesse, elfogadóak-e velük szemben olyan területen, ahol nincs helye előítéletnek, csak a tapasztalatokon nyugvó értékelésnek. Ha valami azért nem kell a magyarságnak, mert az "cigány" - akkor valóban csak a deviancia marad - illetve elfogy a talaj a beilleszkedési motiváció alól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!