Augusztusra készül el a tanárok etikai kódexének első változata

2015. június 27. 14:31

Augusztusra elkészült a tanárok etikai kódexének nyers változata, novemberig várják majd az ahhoz érkező javaslatokat. A kódexben nem lesz tiltás, és nem lesz jogszabályi hatálya sem, pusztán követendő viselkedésmintákat ajánl majd, de lesz benne dresszkód is – írja a Magyar Nemzet.

2015. június 27. 14:31

 Még a következő tanév előtt elkészül a tanárok etikai kódexe, de nem lesz különösebb munkajogi következménye, ha valaki megszegi a kódexet – írja a Magyar Nemzet. 

 
Az állami iskolák tanáraira vonatkozó szabálykönyv augusztusra elkészül, és októberig várják a tanárok javaslatait, a végleges verzió pedig novemberre állhat össze – mondta el Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A köznevelési törvény szerint minden állami iskolában dolgozó tanárnak be kell majd tartani az etikai kódexet. A kódex nem konkrét tiltásokat tartalmaz majd, hanem „követendő viselkedésmintákat” – tette hozzá Horváth.
 
Horváth szerint a legfőbb alapelveket már elfogadták, köztük van például az előítélet-mentesség, és hogy a pedagógus semmilyen megkülönböztetést nem alkalmazhat a munkája során. Horváth szerint bekerül majd a kódexbe az is, hogy a tanárok folyamatosan fejlesszék szakmai tudásukat, emellett arról is lesz benne szó, hogyan illik a tanároknak öltözni, bár azt nem fogják megszabni, hogy konkrétan milyen ruhadarabokat kell viselniük. A készülő kódex csak szakmai normákat tartalmaz, a tanárok világnézetét Horváth szerint nem akarják befolyásolni.
 
A kódex nem egyenlő a jogszabállyal, így annak megsértése sem von majd maga után jogi következményeket, így az etikai bizottságok nem lehetnek jogosultak arra, hogy bárkit elbocsássanak. A pedagóguskar elnöke legfeljebb csak „elbeszélgetést” tudna elképzelni.
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bonta
2015. június 28. 21:33
A kódexben az is benne lesz, hogy a túlórámat kifizetik (nem az otthonit, hanem a ténylegesen lekönyvelt, elvégzett stb.)?
Ultima Ratio
2015. június 28. 16:18
Örülök, hogy erre van pénz az oktatásban, a kurva édes anyátokat. Közben a tanár saját pénzből veszi vidéken a krétát.
Finale*
2015. június 28. 09:56
" Akkor már inkább az orvosoknak és a szakdolgozóknak adnék most. nem érzem azt a qrva nagy elszívó hatást nyugatról, mint az orvosoknál..." Leginkabb a novereket kellene vegre tisztessegesen megfizetni , a tanarok zsarolasat es nyafogasat mar unom.
kuwiq
2015. június 28. 09:37
Ilyen mondatokat, hogy "semmilyen megkülönböztetést nem alkalmazhat", honnan vesznek? Nem különböztetheti meg a tanulni akarót a tanulni nem akarótól, az együttműködőt a nem együttműködőtől stb????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!