A transzzsírsavaktól butul a fiatalabb korosztály?

2015. június 22. 05:30

A transzzsírsavak fogyasztása és a a különféle szív- és érrendszeri betegségek, köztük az érelmezesedés között régóta ismert a kapcsolat, Sok egyéb betegség kialakulásának is köztudottan kedvezhet túlzott fogyasztásuk. A memória romlásával viszont most először hozták összefüggésbe ezeket az anyagokat amerikai kutatók vizsgálata alapján.

2015. június 22. 05:30

A kutatók 1018 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, akikkel részletes kérdőívet töltettek ki a táplálkozási szokásaikról, majd memóriatesztet végeztek velük, ahol szavakat kellett felidézniük

 
A 45 éves és annál fiatalabb férfiak átlagosan 86 szót tudtak felidézni a tesztben. Minden gramm naponta elfogyasztott transzzsírsav 0,76 szóval csökkentette a teljesítményt.
 
Ez azt jelenti, hogy a kísérletben résztvevő legtöbb transzzsírsavat fogyasztó férfiak hozzávetőleg 12 szóval kevesebbre emlékeztek, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen vegyületet.
A transzzsírsavak és a rosszabb memória közti összefüggés azoknál a férfiaknál volt a legerősebb, akik a legproduktívabb életkorban jártak” – mondta Beatrice A. Golomb, a PLOS ONE folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője, a UC San Diegó-i Orvosegyetemének professzora. „A transz-zsírsavakról korábban már kimutatták, hogy károsan befolyásolja a viselkedést és a hangulatot – azaz az agyműködés más fontos területeit.
Tudomásunk szerint azonban eddig még nem hozták összefüggésbe őket a memória és a gondolkodás romlásával.
 
Miután a kutatók az életkorral, a testmozgással, az iskolai végzettséggel, az etnikumhoz tartozással és a hangulattal korrigálták az eredményeket, a magasabb transzzsírsavbevitel és a gyengébb memória közti összefüggés
a 45 éves és fiatalabb férfiaknál maradt a legmeggyőzőbb.
 
A tanulmány azért fókuszált elsősorban a férfiakra, mert a résztvevők közül kevés nő tartozott a fent említett korcsoportba. Ennek ellenére a nők bevonása az elemzésbe nem változtatta meg az eredményeket, mondta Golomb.
 
Az idősebb korosztályban nem figyelték meg a szómemória csökkenését a transzzsírok hatására. Golomb szerint ennek az lehet az oka, hogy idősebb korra már olyan sok káros hatás érhette az agyat, hogy ezek miatt nem lehet elkülöníteni az étrendi hatások okozta memóriaromlást.
 
A transzzsírsavak az olajok részleges hidrogénezésével jönnek létre. Ez az eljárás megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását, továbbá megemeli a zsírok olvadáspontját is, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. Transzzsírok ugyanakkor természetes úton is keletkezhetnek: egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmazza.
 
Magyarországon – Ausztria és Dánia után – az Európai Unióban harmadikként 2014. február 18-tól korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transzzsírsavtartalmát.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete szerint a transzzsírsavak megengedett legnagyobb mennyisége az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka, de kisebb – 20 százalék, illetve 3 százalék alatti – zsírtartalmú termékeknél ez az érték 4 százalék, illetve 10 százalék is lehet. 
 
A legújabb hírek szerint pedig az Egyesült Államokban is három éven belül teljesen száműzni kell az élelmiszerekből a transzzsírsavakat.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
4 millió éhező Magyarországon
2015. június 22. 16:29
yanoo [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 22. 10:40 @4 millió éhező Magyarországon " Ezért is éllnek a sidók 90+ évig" Dehogy is.A Zyklon-b-től.A nácik nem szívták, szinte már nincs is egykori náci, ellenben a túlélők többszázezres tömegeivel. BRILLIÁNS Érdekes hogy ez csak pár, értelemmel megáldott embernek tűnik fel
4 millió éhező Magyarországon
2015. június 22. 16:28
feritekeri [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 22. 10:24 @4 millió éhező Magyarországon egy kremószökevény valami hasonlót ugatott a moslékkal kapcsolatban feritekeri te állítólag fideszes vagy De a beírásaid alapján téged még a Vona is lenyesegetne:) Amúgy néha jókat írsz csak ez alapján a Magyar Nemzeti Arcvonalba kellene belépned:)
yanoo
2015. június 22. 14:51
Ezek a fiatalok a hajzselétől butulnak.Vagy az is lehet, hogy már a levegőtől is.
4 millió éhező Magyarországon
2015. június 22. 14:50
A transzzsírsavak az olajok részleges hidrogénezésével jönnek létre. Emlékszem, hány évik sulykolták a - multi élelmiszergyártók által vegyipari termékeket élelmiszernek látszó tárgyként eladó bűnszervezetek által lefizetett "szakértők" a zembereknek hogy egyenek margarint mert az sokkal egészségesebb mint a vaj Most meg kiderült hogy a margarin és a műanyag között egy molekulányi különbség van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!