Az ápolók helyzetéről beszéltek napirend előtt az ellenzéki pártok

2015. május 12. 10:57

Az ellenzéki pártok az egészségügy és az ápolók helyzetéről beszéltek napirend előtti felszólalásaikban a keddi demonstráció kapcsán. A kormánypártok szerint a bérek 2006 és 2010 között szakadtak le. Rétvári szerint arra törekednek, hogy ne hitelből, hanem a gazdaság teljesítményének növekedésével összhangban emeljék a béreket.

2015. május 12. 10:57

Az egészségügy, az ápolók helyzetéről és az ezen a napon tartott demonstrációjukról, valamint az agrárkárokról és Salkaházi Sára mártíromságáról volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben

LMP: A kormány előbb ad stadionokra pénzt, mint az emberek gyógyítására

Ikotity István (LMP) az ápolók nemzetközi napján arról beszélt, hogy a magyar egészségügy ma hasonló problémákkal néz szembe, mint annak idején Florence Nightingale brit ápolónő: túlterheltség, eszköz- és gyógyszerhiány. Szerinte hatezer ápoló hiányzik az egészségügyből, a fizetésük nemzetközi összehasonlításban is nagyon alacsony, a múlt héten bejelentett béremelés pedig édeskevés. Úgy fogalmazott: szégyellje magát az a kormány, amely előbb ad üresen álló focistadionokra, gazdagoknak adókedvezményre tíz- és százmilliárdokat, mint az emberek gyógyítására. Az LMP-s képviselő erőt és kitartást kívánt minden demonstrálónak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint az egészségügyi bérek 2006 és 2010 között szakadtak le, a mostani kormány viszont a legfontosabbnak az alapellátásban dolgozók bérének emelését tartotta, de fontosnak nevezte az ápolók bérfejlesztését is. Elmondta, hogy a jövő évi költségvetés keretében 43 ezer kórházi ápoló alapbérébe épül be a mozgóbér, ez 15 milliárd forintos pluszforrást jelent. 17 ezer orvos is részesülhet ebből a támogatásból – jegyezte meg.

MSZP: Nincsenek megfizetve és túlterheltek az ápolók

Korózs Lajos (MSZP) is megemlékezett az ápolók napjáról, felhívta túlterheltségükre a figyelmet. Mint mondta, a statisztikai hivatal szerint az átlagjövedelmük 97 ezer forint, ami 40 ledolgozott év után sem éri el a bruttó 160 ezer forintot. Szóvá tette az egészségügyi dolgozók kivándorlását. Ismertette a szakdolgozók követeléseit, ezek között például az szerepel: fogadjanak el ágazati stratégiát az élet- és munkakörülmények javítására, vezessék be szakdolgozói életpályamodellt, azonnal kezdjék meg a bértárgyalást.

Rétvári Bence válaszában elmondta, hogy Zombor Gábor egészségügyi államtitkár átvette a szakdolgozók követeléseit. Ugyanakkor nagy bátorságnak nevezte, hogy az MSZP béremelést követel, miközben 2008-ban kormányon 8 százalékkal csökkentette az egészségügyi dolgozók bérét. Mint mondta, az utóbbi években diplomás egészségügyi szakdolgozóknak 41 ezer forinttal nőhetett a bére. Arról is beszélt, hogy míg négy éve 1200 volt azoknak az orvosoknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz igazolást kértek, most ez a szám 948.

Jobbik: A kormány keveset hallott meg a bérkövetelésekből

Lukács László György (Jobbik) szerint a kormány nagyon keveset hallott meg az egészségügyi szakdolgozók, az ápolók bérköveteléseiből. Szerinte 10 ezer ápoló hiányzik. Bírálta a baloldali pártokat is, mert szerinte a nem emlékezést választották, miközben ők voltak azok, akik kivéreztették a magyar egészségügyet. A Jobbik javaslatai minimális költségvetési kihatással járnának – mondta Lukács László György, aki kezdeményezte az országos főápoló intézmény visszaállítását, önálló egészségügyi minisztérium felállítását és azt, hogy az egészségügyi szakképzés kerüljön ágazati irányítás alá. Azt kérte, hogy délutáni demonstrációra a lehető legtöbben menjenek el kifejezni szolidaritásukat.

Rétvári Bence szerint az egészségügyben dolgozók helyzetén érezhetően csak akkor lehet segíteni, ha több forrást biztosítanak számukra. Idén 6 százalékkal nőtt az egészségügyi ágazat költségvetése, amihez még hozzájön a kórházi adósságállomány csökkentésére fordítható 60 milliárd forint – tette hozzá. Közölte, arra törekednek, hogy ne hitelből, hanem a gazdaság teljesítményének növekedésével összhangban emeljék a béreket.

Fidesz: Jégvédelmi rendszer kiépítésére van szükség

Font Sándor (Fidesz) szerint Magyarország teljes területén ki kellene építeni a jégvédelmi rendszert. A képviselő ezt annak apropóján közölte, hogy múlt héten jégeső vonult át az ország nagy részén és jelentős károkat okozott a termelőknek. Hangsúlyozta, a rendszer kiépítésének költsége eltörpül a veszteségekhez képest. Példaként említette, hogy Soltvadkerten csak a szőlőtermelők kára 2 milliárd forint. Közölte, ha stabilizálni szeretnék a mezőgazdaság GDP-hez adott teljesítményét, akkor csökkenteni kellene az időjárás okozta veszteségeket. Hozzátette: a jégkár csökkentésére rendelkezésre állnak az elérhető árú jégvédelmi rendszerek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, ebben a ciklusban célul tűzték ki az egész országot lefedő rendszer kiépítését, a megvalósításra a második félévben nyílik meg uniós program. Az országos jégeső elhárító rendszer megvalósítását az agrárkamara vállalja – jelezte. Úgy folytatta, a rendszer fenntartásához a termelői hozzájárulás elengedhetetlen, de szükséges lehet biztosítók, önkormányzatok bevonása is.

A KDNP Salkaházi Sárára emlékezett

Aradszki András (KDNP) arról emlékezett meg, hogy hétfőn volt a 2006-ban boldoggá avatott Salkaházi Sára liturgikus emléknapja. A nyilasok által meggyilkolt nővér mártíromsága arra is figyelmeztet, hogy a parlamentben van olyan párt, amely kereszténynek nevezi magát, sőt karácsonykor kettős keresztet állít, de szóbeli megnyilvánulásaiban távol áll a keresztény felfogástól, hasonlóan azokhoz, akik Boldog Sárát a Dunába lőtték – mondta.

Soltész Miklós, az Emmi egyházügyi államtitkára is példamutatónak tartotta a nővér életét különösen atekintetben, hogy az ideológiák, a népcsoportok üldözése ellen fel kell lépni.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2015. május 12. 22:03
https://www.youtube.com/watch?v=30BTeTcUzfk Dr. Lukács vs Dr. Rétvári:"Kezdődik: forradalmi hangulatban az egészségügy" (2015-05-12)
Potymog
2015. május 12. 13:42
"A kormánypártok szerint a bérek 2006 és 2010 között szakadtak le." A közalkalmazotti bértáblában csak a minimálbért emelték 2010 után is. Ettől használhatatlan már az egész, és nem csak az egészségügyben.
csuka
2015. május 12. 13:19
Ápolók? Orvosok? Kit érdekel? Csak a lopás! Az foglalkoztatja ezeket. FIDESZ - MSZP korrupció a 11. kerületben is: „Rögtön a legelső, akinek az érdekében összefogott Leisztingerné született Tüttő Kata, az MSZP üdvöskéje, továbbá a Bajnai-párt egyik képviselője, valamint maga Pokorni Zoltán polgármester is: egy liechtensteini adóparadicsomba bejegyzett cég. Az offshore-nagykoalíció közpénzzel kívánja kistafírozni azt a céget, amely a jelenlegi Olimpia Hotel ingatlanát birtokolja” http://alfahir.hu/kiall_e_a_kormany_az_offshore_koalicio_mellett
Felebarát
2015. május 12. 13:06
Kósa LAjos köszöntettö az ikszed debrecenben felszálló utast, aki egy magyar kis lány volt, aki emigrált angliába, és valószinű sosem jönmár haza :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!