Spanyolország: csuklyás vezeklők lepik el a városokat a nagyhéten

2015. április 04. 15:28

A csuklyás vezeklők különös látványosságai a spanyol nagyhét inkvizíció koráig visszavezető szokásainak, a nagyvárosok felvonulásainak.

2015. április 04. 15:28

Virágvasárnaptól, tehát Jézus jeruzsálemi bevonulásának napjától, a nagyhét kezdetétől hosszú napokra furcsa vonuló figurák lepik el a spanyol városokat - írja az MNO. A Semana Santa (ez a nagyhét spanyol neve) varázsos szokásláncolata az inkvizíció idejéből származó hagyomány. Különféle templomi gyülekezetek, vallásos egyesülések körmeneteket tartanak, eme gyászos, vezeklő felvonulások során Mária és Jézus életének, halálának fontos eseményeit megjelenítő, több tonna tömegű ereklyék kelnek útra a közösségek saját templomaiból.

Összesen mintegy százhúz ilyen felvonulás van ezekben a napokban – Sevillának talán ez a leglátványosabb eseménye az évben (a videón egy malagai körmenet látható) –, százak és ezrek kísérik a feldíszített fatrónusokon elhelyezett szobrokat, kompozíciókat, melyek Szűz Mária fájdalmát, illetve Krisztus szenvedéseit jelenítik meg. A hívek lassú, csoszogó léptekben haladnak előre.

A menetek fontos résztvevői a palástokba, leplekbe, csuklyákba öltözött kísérő bűnbánók, segítők (penitentes, servidoras). Az öltözékek nagyon fontosak, mindig ugyanazok, egy-egy egyházi közösségre jellegzetesek, szinte egyenruhának számítanak. Fehér, fekete, zöld, bíbor, lila és a színek különböző kombinációi fordulnak elő. A menetek előtt főleg fúvósokból és dobosokból álló, fájdalmas, szívbe markoló egyházi zenéket, indulókat játszó zenekar halad, de egyes körmeneteket megdöbbentő csendben tartanak.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2017. június 18. 18:21
Te egy igazi fasz lehetsz.
békalepcse
2017. június 18. 18:20
Erről nem tudtam, de a szvasztika bírálata hasonló tudatlanság gyümölcse lehet... Filmet nézetni velem kínvallatással felérő gyötrelem lenne számomra. Aki velem szeretné élvezni, annak is, mert kommentálni szoktam a logikátlanságokat benne. Senki nem bírja öt percnél tovább. Magamtól meg nem kínzom amcsi filmekkel magam.
MOPO3OB
2017. június 18. 18:20
Mert túl sok amerikai filmet néztél. :) Túlságosan nyomul az amcsi kultúra Európában. Nehogy már a spanyoloknak kelljen változtatni a szokásain mert évszázadokkal később egy amerikai gittegylet lenyúlt tőlük egy ruhát. Bár ebben a buggyant korunkban volt már arra is példa, hogy Izrael kritikát küldött Indiában a szvasztika használata miatt.
békalepcse
2017. június 18. 18:20
Ez engem mintha a klukklukskánra emlékeztetne...-hogy miért?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!